Enervantul efect advers al muncii de birou: ochi uscaţi, mai ales vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectul mai puţin plăcut al muncii de birou: sindromul ochiului uscat
Efectul mai puţin plăcut al muncii de birou: sindromul ochiului uscat

O zi proastă la birou ne poate afecta mai mult decât dispoziţia. Sindromul ochilor uscaţi este în creştere, şi asta din cauza timpului îndelungat petrecut în aerul condiţionat şi în faţa monitorului.

Cercetătorii au testat producţia de lacrimi la 12 adulţi sănătoşi, în timp ce i-au expus la diverse medii de lucru. Mediul „normal“ era de 21 de grade Celsius şi de umiditatede 40%, iar mediul „uscat“ era de 21 de grade Celsius, dar cu doar 5% umiditate. Mediul uscat a fost conceput pentru a imita interiorul unui avion în timpul călătoriei sau birourile cu aer condiţionat, notează „Fox News“.

În doar o oră, participanţii din mediul uscat au semnalat ochi uscaţi şi mâncărimi. „Alte simptome ale sindromului ochilor uscaţi sunt iritarea, senzaţia de arsură, ochii roşii, vedere în ceaţă şi sentimentul că ai ceva în ochi“, spune doctorul Christopher Gelston de la departamentul de oftalmologie al Universităţii din Colorado-Denver (SUA). Dacă aceste simptome sunt netratate, se poate ajunge la infecţii ale ochiului şi chiar la cicatrici pe cornee.

Aerul condiţionat este cel mai probabil vinovat de sindromul ochiului uscat, în cazul în care lucrezi toată ziua într-un birou. Atunci când aerul circulă prin ventilatoare, lacrimile se evaporă mai repede. Mai mult, computerul sau ecranul smartphone-ului agravează problema deoarece clipeşti mai rar, ceea ce înseamnă că lacrimile se usucă şi mai repede.

Însă, există câteva ponturi pentru a scăpa de aceste efecte neplăcute ale muncii de birou.

Ia prânzul afară, departe de aerul condiţionat. Umiditatea verii va fi de folos ochilor tăi şi va permite lacrimilor să se formeze.

Ia o pauză de la computer. Mută-ţi privirea frecvent de la ecran şi priveşte în depărtare. Acest lucru îţi va forţa ochii să clipească mai des. 

Lasă telefonul în pace în timpul pauzelor. Este tentant să vezi ce s-a mai întâmplat pe Facebook atunci când ai un minut liber, însă joaca pe telefon agravează oboseala ochilor.


Scoate-ţi lentilele de contact. Ele pot înrăutăţi sindromul ochiului uscat. Lentilele, de fapt, plutesc pe umezeala din ochii tăi şi, atunci când ochiul nu mai este umed, creează fricţiune şi iritaţie. Mai bine foloseşte ochelarii atunci când lucrezi într-un mediu în care clima este controlată.

Sfătuieşte-te cu medicul. Picăturile pentru ochi pot oferi un confort temporar, dar dacă le foloseşti de mai mult de patru ori pe zi şi încă îţi simţi ochii uscaţi şi obosiţi, trebuie consultat un specialist.


Citeşte mai multe despre ochi:

Un mare pas către vindecarea orbirii cu ajutorul celulelor stem

Bolile bătrâneţii care duc la orbire pot fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator. Un studiu britanic pe animale a demonstrat că partea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.

Micro-roboţii care ar putea să-ţi salveze vederea

Cercetătorii au dezvoltat nişte roboţi de dimensiuni foarte mici care i-ar putea ajuta pe oameni să nu-şi piardă vederea, potrivit Mashable.

Culoarea ochilor ne poate spune la ce boli suntem predispuşi

Dacă ai ochii căprui, eşti mai predispus la melanom, care este cea mai gravă formă de cancer de piele. Află la ce probleme de sănătate predispun ochii de culoare albastră.

Epidemie de conjunctivită: boala nu se ia numai de la bazin

Zilele acestea există un risc crescut de epidemie de conjunctivită în Bucureşti. „Avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii şi adulţi“, avertizează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite