Ecografie sau mamografie? Amândouă!
0Ecografia şi mamografia sunt esenţiale pentru scanarea sânilor. O investigaţie n-o exclude pe cealaltă, fiind cazuri în care medicul le poate recomanda pe amândouă. Când? Am aflat de la medicul endocrinolog Adrian Comănici.
Ecografia (sau ultrasonografia mamară, cum mai este denumită, deoarece se realizează cu ajutorul ultrasunetelor) este recomandată femeilor indiferent de vârsta acestora, pentru scanarea de rutină a sânilor. Mamografia, în schimb, fiind iradiantă, este indicată femeilor după 40 de ani sau celor care au probleme de sănătate, pentru investigări suplimentare. Primul lucru pe care l-am aflat de la medicul specialist în endocrinologie Adrian Comănici: atât mamografia, cât şi ultrasonografia sunt doar o etapă, prin care se trage un semnal de alarmă, nu se pune diagnosticul precis de cancer la sân! În urma efectuării acestor investigaţii, dacă medicul are o anumită suspiciune legată de leziunile şi nodulii identificaţi, te va trimite la specialistul oncolog . Confirmarea diagnosticului de cancer la sân poate fi obţinuţă doar după o analiză în laboratorul de anatomie patologică.
Până la 40 de ani: ecografie
Ultrasonografia sau ecografia se realizează cu ajutorul ultrasunetelor, fără să producă durere. Pentru că ”vede” formaţiunile tumorale chiar şi atunci când sânul este mai dens, este potrivită femeilor de vârste mai mici. În prezent, în România există ultrasonografe foarte performante, denumite generic 4D, care analizează sânul pe secţiuni tomografice şi care oferă o imagine foarte precisă. Astfel, medicul este asigurat că nu va trece cu vederea nicio formaţiune neobişnuită la nivelul sânului. De ce 4D? Astfel de ultrasonografe obţin imagini 3D şi le redau în timp real - timpul este a patra dimensiune. Astfel de ultrasonografe moderne, care se găsesc în două clinici din România, în Bucureşti şi în Craiova, reduc mult timpul de scanare. Dacă la un ecograf obişnuit, 2 D, scanarea se efectuează în 40-45 de minute, la un ultrasonograf 4D se poate realiza în 5-10 minute. ”Un ultrasonograf performant oferă informaţii precise despre localizarea tumorii şi numărul nodulilor”, explică medicul Adrian Comănici, de la Clinica Mirmed Aslan, Bucureşti, centrul unde se găseşte unul dintre cele două ultrasonografe 4D. La finalul investigaţiei, pacienta primeşte o poză ori un CD cu imaginile scanate.