Cum ne îmbolnăveşte, în fiecare zi, munca de birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul şi poziţia incorectă pe scaun sunt principalii inamici ai sănătăţii la serviciu FOTO Shutterstock
Stresul şi poziţia incorectă pe scaun sunt principalii inamici ai sănătăţii la serviciu FOTO Shutterstock

Poziţia inconfortabilă, lumina insuficientă şi stresul constant favorizează, în timp, o serie întreagă de afecţiuni. Dacă nu acordăm atenţia cuvenită pauzelor recomandate la serviciu, riscăm ca, pe termen lung, să ne reducem calitatea vieţii.


La serviciu, în timpul celor 8 ore sau mai multe de stat pe scaun, la birou, ne confruntăm cu două tipuri de stres: stresul fizic şi cel psihic.

„Stresul fizic se poate concretiza în contracturi musculare dureroase, tasări ale discurilor intervertebrale şi chiar în hernii de disc sau în deformări ale coloanei“, atrage atenţia medicul de familie Radu Leon George, cu competenţe în fiziokinetoterapie, de la Clinica Leomedica.

Stresul fizic este dat de poziţia incorectă la birou şi de scaunele nepotrivite. Pentru a reduce acest tip de stres, trebuie să adoptăm o poziţie care să nu ne suprasolicite articulaţiile şi musculatura. Astfel, ar trebui să reglăm scaunul astfel încât formăm un unghi de 90 de grade al genunchilor şi al coatelor, cu spatele sprijinit de spătar.

Stresul psihic dă spondiloză

În cazul stresului psihic, problemele sunt mai numeroase şi mai grave. „Stresul psihic produce contracturi musculare dureroase, care se pot croniciza, în special în zona muşchiului trapez. Un stres prelungit în această zonă duce la temuta spondiloză cervicală, acompaniată de dureri, de ameţeli şi chiar de depresie“, subliniază medicul Radu Leon George.

De asemenea, stresul psihic duce, de cele mai multe ori, la apariţia durerilor de cap sau chiar a migrenelor. Expunerea la lumină fluorescentă şi petrecerea unui timp îndelungat în faţa monitorului, fără pauze, cresc riscul de migrenă şi o accentuează.

Ochii „obosesc“ şi ustură

O altă cauză a durerilor de cap apărute după o zi de lucru poate fi şi „oboseala“ ochilor. După mai multe ore de privit în monitor, chiar dacă avem o acuitate vizuală bună şi nu purtăm ochelari, putem avea senzaţia că ne „fug literele“ şi că nu mai vedem clar. În plus, opt ore de stat cu ochii în calculator sunt mai mult decât suficient pentru apariţia sindromului de ochi uscat.

„Climatul uscat din birourile neaerisite şi clipitul insuficient atunci când stăm mult la calculator favorizează modificarea secreţiei lacrimale“, explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Creşte riscul de depresie

Expunerea deficitară la lumina naturală a soarelui, aerul închis din birou, la care se adaugă stresul jobului şi insatisfacţia muncii nerecompensate corespunzător alcătuiesc tabloul complet al factorilor de risc pentru instalarea stărilor depresive.

Semnalele epuizării profesionale care duce la depresie sunt scăderea puterii de concentrare, senzaţia că munca este în zadar şi scăderea entuziasmului în ceea ce priveşte locul de muncă.

Ce este sindromul „clădirii bolnave“

Clădirile de birouri reprezintă, pentru mulţi dintre noi, un factor de risc pentru sănătate. Specialiştii americani au pus la un loc toate simptomele pe care le favorizează la angajaţi clădirile de birouri sub denumirea de sindromul „clădirii bolnave“.

Un exemplu de substanţă emanată de o astfel de clădire este formaldehida din lemnul presat sau din izolaţiile cu spumă poliuretanică. Aceasta provoacă dureri de cap, iritaţii oculare şi nazale şi chiar crize de astm. 

Citeşte şi:

Corporatriştii. Despre depresia de multinaţională

Din când în când, cei pe care îi puteţi vedea în hale uriaşe şi înghesuite, lucrând de zor la vreun calculator, îşi pierd drumul în viaţă şi clachează. Este o nouă afecţiune: depresia de multinaţională.

Nu te grăbi să mergi la serviciu după o boală!

Infecţiile care se repetă la intervale scurte de timp şi sechelele după o boală ori după o operaţie pot fi cauzate de insuficienta perioadă de convalescenţă.

Canapeaua şi scaunul de birou sunt cei mai mari duşmani ai omului modern. Ce boli riscăm fiindcă stăm jos prea mult

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite