Cele 5 semne relevante care pot anunţa cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autopalparea corectă a sânilor este prima măsură pe care o poţi lua pentru a depista din timp tumorile mamare, când şansele de tratare sunt mari FOTO Shutterstock
Autopalparea corectă a sânilor este prima măsură pe care o poţi lua pentru a depista din timp tumorile mamare, când şansele de tratare sunt mari FOTO Shutterstock

10.000 de românce primesc anual diagnosticul de cancer mamar, cele mai multe dintre ele în stadii avansate, când eficienţa tratamentului nu mai este maximă. Există câteva semne care ar trebui să-ţi dea de gândit şi să te trimită de urgenţă la medic pentru investigaţii amănunţite, astfel încât să depistezi din vreme boala.


„Din păcate, în România, diagnosticarea cancerului mamar în stadiul IV este frecventă. În urmă cu doi ani, ţara noastră avea cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut proporţional cu incidenţa“, semnalează medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti.

De aceea, este foarte important să recunoşti semnele de debut ale bolii.

1. Un nodul (nou)

Femeile care depistează, la palparea lunară, un nodul (nou) fie în sân, fie la subraţ, ar trebui să meargă la medic. Nodulii nu sunt neapărat manifestări ale cancerului mamar, ci pot ascunde şi alte afecţiuni. De fapt, în majoritatea cazurilor, nodulii sunt, de fapt, chisturi mamare (săculeţi plini cu lichid) necanceroase. Dar este mai bine să fii prevăzătoare şi să consulţi medicul la orice astfel de modificare, recomandă specialiştii.

2. Modificările de mărime sau de formă ale sânilor

Cancerul mamar poate modifica radical modul în care arată şi se simt la palpare sânii. Desigur, modificările care ar trebui să le îngrijoreze pe femei sunt cele care apar în afara perioadei menstruaţiei, sarcinii, alăptării şi care nu pot fi asociate cu înaintarea în vârstă sau cu scăderea ori creşterea importantă în greutate.

3. Inflamaţii şi pete roşiatice

Nu toate tipurile de cancer mamar se manifestă prin apariţia unor noduli. Există un tip de cancer de sân numit inflamator, care se poate manifesta mai mult ca o infecţie a sânului: cu inflamaţii şi roşeaţă. Deşi este mult mai rar întâlnită decât cancerul clasic (cu noduli), acest tip de boală oncologică este foarte agresiv şi necesită intervenţia imediată a medicilor specialişti.

4. Porţiuni de piele uscată şi descuamată sau aspectul de coajă de portocală

Cancerul mamar inflamator poate provoca, de asemenea, modificări la nivelul pielii sânilor. Uneori, cancerul mamar este anunţat de aspectul de coajă de portocală al unuia sau ambilor sâni.

5. Inversarea mameloanelor sau scurgeri mamare

Cancerul de sân poate provoca modificări şi la nivelul mameloanelor. Dacă, dintr-o dată, mameloanele sunt inversate (în loc să fie proeminente, la frig, de exemplu, intră în piele) sau dacă observi scurgeri mamelonare, trebuie să mergi de urgenţă la medic.

Citeşte şi:

Tot mai mulţi români sunt dependenţi de picăturile de nas

Milioane de oameni din toată lumea sunt dependenţi de sprayurile pentru desfundarea nasului, arată statisticile. Problema este că majoritatea nu au nevoie de astfel de ajutoare.

Premiul Nobel pentru Medicină 2013, câştigat de doi americani şi un german

James Rothman, Randy Schekman, din SUA, şi Thomas Sudhof, din Germania, împart Premiul Nobel pentru Medicină de anul acesta pentru descoperirea mecanismului precis de transport al celulelor, potrivit BBC.

Treaz sub anestezie: ce înseamnă să trăieşti, pe viu, o operaţie

Anestezia a devenit de mult o rutină în lumea medicală. Dar ce se întâmplă atunci când rămâi conştient chiar şi după ce închizi ochii? Pentru majoritatea oamenilor, anestezia este administrată cu succes şi următorul lucru de care îşi amintesc pacienţii este salonul de spital în care ajung după operaţie. Însă, pentru câţiva ghinionişti, starea completă de inconştienţă nu se instalează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite