Cancerul tiroidian se vindecă într-o proporţie foarte mare, în anumite condiţii
0Cancerul tiroidian se vindecă, dacă vorbim despre cel papilar şi cel folicular, cu condiţia să mergi la medic şi să-l descoperi la timp.
Cancerul tiroidian papilar este cel mai blând tip de cancer al tiroidei, cu o rată mare de vindecare. La polul opus se află cancerul tiroidian anaplazic, cu o rată de supravieţuire extrem de scăzută.
Câteva informaţii telegrafice, dar utile despre tiroidă. Are formă de fluture, e formată din doi lobi, drept şi stâng, uniţi prin istm, uneori mai are un lob suplimentar piramidal. Se formează la baza limbii, în timpul vieţii fetale, de unde coboară şi începe să fie funcţională din săptămâna 14-16 de viaţă. Este foarte bine vascularizată, aşezată în faţa traheii şi esofagului, iar la persoanele slabe, longiline sau cu un gât mai ca de lebădă, se poate vedea în momentul deglutiţiei.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog
Glanda tiroidă produce doi hormoni, T3 şi T4, care sunt extrem de importanţi încă din viaţa intrauterină. Ei reglează activitatea întregului organism.
Depistat timpuriu, cancerul tiroidian se vindecă. Iată cum
„De când cu dr. Google, toată lumea ştie de T-uri şi TSH, le cere la laborator cu sau fără indicaţie medicală. Şi ştiţi ceva? Chiar este foarte util. Deşi mulţi confundă Free T4, adică fracţia liberă a hormonului tiroxină, cu T4, aceste investigaţii depistează mai mult sau mai puţin întâmplător boli ale tiroidei, care altfel ar fi dificil de diagnosticat. Asta pentru că simptomele şi semnele sunt atât de intricate, ca un puzzle“, adaugă medicul endocrinolog.
Un ajutor de nădejde este ecografia tiroidiană, sonda fiind prelungirea braţului endocrinologului. Ajută şi ruda ei sofisticată - sonoelastografia - care în mâini antrenate şi cu aparatură performantă poate pune cu precizie un diagnostic imagistic: e un nodul canceros sau nu.
De ce apare cancerul tiroidian
De ce apar nodulii? „Toţi pacienţii mă întreabă cum şi de ce se întâmplă. Nodulii, practic, sunt multiplicări ale celulelor tiroidiene şi pot fi de varii tipuri: adenoame foliculare, noduli adenomatoşi, noduli coloizi“, completează dr. Burlacu.
Medicul ţine totuşi să precizeze că mecanismul apariţiei, creşterii şi al evoluţiei către cancer este foarte complicat şi încape în tomuri de endocrinologie, genetică şi imagistică. La capitolul cauze şi factori de risc, putem include:
⦁ mutaţii genetice;
⦁ lipsa de iod sau de seleniu;
⦁ infecţii cu varii bacterii în perioade critice ale dezvoltării tiroidei;
⦁ expunerea la radiaţii ionizante/iod radioactiv - cu cât mai timpuriu, cu atât mai primejdios.
S-a observat că şi înaintarea în vârstă este un factor ce predispune la formarea nodulilor. Potrivit medicului Antonela Burlacu, 40%-50% din populaţia de peste 55 de ani prezintă noduli, ştiuţi sau neştiuţi. Dar nu toţi nodulii evoluează. 20%-25% pot regresa, 30% rămân staţionari, iar restul au tendinţa de creştere.
Şi nodulii benigni, adică noncanceroşi, pot creşte în dimensiuni. Doar că într-un ritm mai lent decât contracandidaţii maligni.
Lipsa de aer poate anunţa un nodul
„Cel mai frecvent, nodulii tiroidieni sunt depistaţi întâmplător, ecografic sau, mai rar, la palpare. De multe ori, cineva din familie constată că ceva nu e în regulă cu gâtul pacientului şi îl avertizează“, mai spune dr. Antonela Burlacu.
Uneori, apar probleme la înghiţit alimente solide, gen pâine sau carne, modificări ale vocii sau lipsa de aer. Dar atunci deja sunt cazuri în care nodulii au avansat în dimensiuni şi pot fi de natură malignă.
Medicul endocrinolog atrage atenţia că analizele de sânge sunt utile, dar nu foarte concludente. Free T4 ,T3 şi TSH arată funcţia glandei tiroide. În marea parte a cazurilor de noduli, funcţia tiroidiană este normală. Există şi excepţii, gen adenom toxic Plummer, care produce în exces hormoni şi modifică atât starea pacientului, cât şi analizele de sânge.
Analize necesare
Dintre analizele de sânge, markerii de autoimunitate ATPO şi ATTG nu sunt relevanţi pentru diagnosticul de cancer, dar pot da indicii despre patologia asociată.
Markerii tumorali tiroidieni nu sunt utili, din păcate, decât pentru diagnosticarea unui anume tip de cancer - carcinom medular. Un astfel de marker este calcitonina, care poate creşte la fumători şi în tiroidite autoimune.
Dr. Antonela Burlacu
Se pare că e de bun augur dacă nivelul tiroglobulinei (TG) este mare, arătând natura benignă a nodulilor. De asemenea, antigenul carcinoembrionar (CEA) şi alfafetoproteina (AFP) sunt prognostice în caz de cancer anaplazic, folicular sau papilar.
Deci ce anume ne mai poate lămuri? Imagistica, evident. Ecografia, cu precădere, plus preţioasa sonoelastografie, care pot stabili natura benignă, probabil malignă sau cu risc înalt a unui nodul. Sunt multe şi sofisticate criterii ecografice, scale şi tabele, emise de varii societăţi endocrinologice şi radiologice. Toate iau în calcul ecogenitatea (modul în care ţesutul reflectă ultrasunetele), marginile, haloul, calcificările, vascularizaţia.
Puncţia împrăştie cancerul? „Nu, nu, nu!“
Ecografia, deşi esenţială, nu pune diagnosticul de cancer tiroidian. Este nevoie şi de biopsie.
Puncţia biopsie cu ac subţire e un fel de bau-bau sau cauza de răspândire a cancerului pentru mulţi pacienţi. Nu, nu, nu! Puncţia biopsie este singura metodă diagnostică a tipului anatomopatologic de nodul, adică indică dacă este un nodul benign sau malign. În unele cazuri - pentru chisturi sau noduli coloidali - este chiar o metodă terapeutică, golind conţinutul.
dr. Antonela Burlacu
Evident, corect şi profesionist efectuată de doctori pricepuţi, puncţia nu dă infecţii, nu dă cancer, nu dă sângerare. Iar, pe baza analizei anatomopatologice, se pune cert diagnosticul tipului de nodul şi în consecinţă se stabileşte tratamentul adecvat. Puncţia se face în condiţii de cabinet, fără anestezie generală, eventual cu un anestezic local, în cazul pacienţilor anxioşi.