Ar trebui să lăsăm bebeluşii să plângă noaptea?
0Schimbările de comportament ale pruncilor pot produce confuzie, susţine dădaca Rachel Waddilove, care îngrijeşte copiii vedetelor şi se declară, în privinţa metodelor de educare a acestora, în favoarea „demodatului bun simţ“.
„Orice copil sănătos poate dormi noaptea de la o anumită vârstă“, spune ea. „Multe dintre lucruri sunt de bază: să te asiguri de pildă că micuţul nu merge la culcare cu stomacul gol sau într-o cameră luminoasă“. Nu e nimic greşit, arată ea, în a lăsa copilul să se obişnuiască într-un loc chiar dacă plânge, cât timp este în siguranţă şi nu are dureri, scrie cotidianul britanic „The Independent“.
Ceva mai devreme luna aceasta, descoperirile făcute în urma unui studiu al Universităţii din Philadelphia au arătat că trezitul la ore variate din noapte face parte din cursul natural al dezvoltării copilului. Până la şase luni, cei mai mulţi bebeluşi se trezesc o dată sau de două ori pe noapte, dar până împlinesc trei ani procentul ajunge la doar 6%.
„Creşterea unui copil cere multă dragoste şi o voinţă puternică, dar mulţi dintre părinţi au uitat noţiunile de bază“, crede Waddilove.
Mai mult, majoritatea sfaturilor date astăzi părinţilor sunt „prostii“, crede ea.
În ce priveşte obiceiul ca mama să doarmă alături de copil, ea spune că ideea este greşită.
„Ideea este că un copil alege când să se detaşeze de părinţi, dar dacă a fost ataşat dintotdeauna de ei, copilul nu face diferenţa, iar procesul de separare poate provoca traume“, crede Waddilove.
Creşterea numărului de mame care muncesc pentru a-şi întreţine familia, arată ea, este de vină pentru crearea unui climat tensionat în sânul unei familii: „Sunt puţin demodată, cred că femeile nu ar trebui să meargă la muncă... Sunt multe, multe femei cărora le-ar plăcea mai mult să fie acasă“.
Din cauză că nu pot fi alături de copii, spune ea, apar sentimentele de vinovăţile în rândul mamelor care supracompensează: „părinţilor li se pare dificil să impună disciplină. Oamenii au uitat ce înseamnă limitele – este acest comportament acceptabil sau nu? Şi dacă nu e acceptabil, faci ceva în privinţa asta“.