Alimente care ne distrug dantura: murături, napolitane, covrigei. Dentistul ne învaţă să mâncăm sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim cu toţii că alimentaţia corectă este răspunzătoare de starea de sănătate a întregului organism, mai ales de cea dentară. În era modernă, lipsa timpului, a informării sau stilul de viaţă nesănătos aduc, anual, pacienţi în cabinetele dentare cu probleme care pot fi uşor evitate – carii dentare.

Toate alimentele pe care le consumăm interacţionează cu microbii şi bacteriile din cavitatea orală, ceea ce duce la formarea plăcii bacteriene, mai ales dacă uităm des să ne periem dinţii după masă.

Placa, în combinaţie cu zahărul şi amidonul, formează un acid care atacă smalţul dinţilor şi astfel apare caria.
De aceea, este foarte important  să avem o dietă echilibrată şi să limităm, consumul de alimente între mese.

Nu este uşor să evităm alimentele care dăunează danturii, chiar dacă avem o dietă bazată pe fructe, legume, cereale şi lapte, pentru că şi acestea conţin amidon şi zahăr, dar în cantităţi ce nu afectează grav smalţul dinţilor.



În prevenţia cariilor, la fel de importantă este şi hidratarea,  minimum 8-10 pahare cu apă pe zi, necesare pentru menţinerea umidităţii bucale şi curăţarea eficientă a toxinelor de la nivelul limbii şi dinţilor.

Alimente care previn apariţia cariilor dentare

Cele mai bune alimente pentru păstrarea sănătăţii orale sunt legumele crude, brânzeturile, carnea de pui sau cea slabă, nucile şi laptele, datorită cantităţii mari de calciu şi fosfor, necesare pentru a remineraliza dinţii.

O dietă împotriva cariilor trebuie să includă, fără îndoială, fructe, în special merele şi perele care consumate după fiecare masă acţionează ca o periuţă dentară pentru că sunt bogate în celuloză şi nuci, care le oferă dinţilor rezistenţă, prin aportul de calciu şi magneziu. Legumele verzi (broccoli, salata, spanacul, ştevia etc.), bogate în fier şi clorofilă, crează o barieră puternică împotriva apariţiei petelor dentare şi a deteriorării smalţului. Alt aliat pentru păstrarea gingiilor sănătoase este şi ghimbirul, anti-inflamator natural, care întreţine mucoasa bucală şi previne afecţiunile gingivale, spune dr. Diana Popa, medic dentist Dr. Leahu – Clinici Dentare.


Îndulcitorii şi produsele fără zahăr sunt digeraţi în mod diferit de zahărul obişnuit, nu hrănesc bacteriile şi, prin urmare, nu produc acizi care cauzează dezintegrarea smalţului.

Alte alimente care susţin sănătatea gingiilor şi luptă împotriva cariilor sunt: făina integrală, grăsimea (formează o barieră protectoare pentru smalţ), kiwi, busuioc, cartofi dulci, pătrunjel (stimulează producţia de colagen, ce menţine sănătatea gingiilor), gumă fără zahăr. Mestecatul gumei ajută la dislocarea alimentelor care se lipesc de dinţi, creşte fluxul de salivă pentru a amortiza (neutraliza) acizii din gură.
Pe piaţă se găsesc şi gume de mestecat ce conţin ingrediente care pot reduce sau vindeca zonele care încep să se carieze.

image

Alimentaţia diversificată, o armă cu două tăişuri

Pentru a ne dezvolta şi trăi sănătos şi armonios, avem nevoie de alimente din toate grupele alimentare importante. Dar o cantitate prea mare de carbohidraţi poate dăuna dinţilor, predominanţa zaharurilor creşte riscul apariţiei cariilor, iar sucurile sau fructele prea acide pot “dizolva” smalţul dinţilor.

În continuare, cel mai dăunător aliment rămâne zahărul. Dar asocierea zahăr-făinoase (fursecuri, prăjituri, croissante, napolitane) este „cea mai activ cariogenă deoarece timpul de menţinere pe dinţi se prelungeşte. Aceste alimente se depun pe suprafeţele dentare, într-un timp foarte scurt fermentează, iar acizii eliberaţi atacă smalţul dintelui producând carii”, confirmă dr. Diana Popa.

Nu doar dulciurile sunt vinovate pentru apariţia cariilor. Gustările bogate în amidon (covrigei sau snacks-uri) pot cauza apariţia cariilor la fel ca dulciurile, dar totul depinde de cât de mult timp rămân pe dinţi.

Alte alimente care pot afecta sănătatea sau culoarea dinţilor sunt: fructele de pădure, vinul roşu, sosul de soia, cafeaua, ceaiul şi alimentele fermentate ca murăturile, iaurtul, vinul, citricele şi băuturile carbogazoase, ce scad considerabil PH-ul.

Practic, cu cât este o băutură mai închisă la culoare, cu atât mai mult produce pete dentare. În cazul cafelei, adăugarea de lapte diminuează acestă consecinţă, spune dr. Popa.

Afinele, zmeura, merişoarele, cireşele sunt alimente excelente pentru sănătate generală a organismului, însă pot păta dantura.

Dr. Diana Popa recomandă clătirea gurii cu apă din abundenţă după consumul acestora. Şi sucurile naturale, concentrate, de struguri, rodii sau merişoare sunt intens pigmentate, deci pot păta dantura.

Toate alimentele acide atacă smalţul dentar şi înlătuă stratul lucios protector, conducând la formarea de pori în care se impregnează pigmentul alimentelor colorate. Spre exemplu,  oţetul balsamic se recomandă a fi consumat împreună cu salată verde, aliment care formează un scut protector la suprafaţa dinţilor.

Pe final, dr. Diana Popa îţi recomandă să eviţi alimentele lipicioase, cum ar fi stafidele, caramelul, mierea, melasa sau siropul, care fac mai dificilă îndepărtarea lor de pe dinţi, iar cea mai bună metodă de prevenire a cariilor rămâne periajul dentar, fără excepţie, după fiecare masă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite