Cum poţi elimina cu succes mătreaţa severă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mătreaţa însoţită de mâncărime poate semnala dermatita seboreică FOTO: Shutterstock
Mătreaţa însoţită de mâncărime poate semnala dermatita seboreică FOTO: Shutterstock

Cel mai vândut şampon din lume este unul antimătreaţă, care se găseşte pe toate rafturile magazinelor. Acest lucru înseamnă că extrem de multă lume se confruntă cu problema micilor coji albe de pe scalp.


Există multe mituri şi neclarităţi despre mătreaţă. Unii cred că este contagioasă, ceea ce nu este adevărat. Şi pe internet, informaţiile despre cauzele şi tratamentul mătreţii sunt contradictorii.

Împreună cu medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi blogger adevarul.ro, lămurim care este realitatea despre mătreaţă şi cum scăpăm de ea cel mai eficient.

Cauza principală: regenerarea pielii

În primul rând, trebuie limpezim un lucru: mătreaţa nu este întotdeauna semnul unei probleme, ci în multe cazuri, ea este, de fapt, semnul că pielea scalpului, asemenea pielii de pe întreg corpul, se regenerează. Aşadar, nu este nimic anormal să avem câteva urme de mătreaţă la un moment dat, fiindcă nu sunt decât celule moarte, împinse afară de noile celule ale scalpului care se formează în straturile profunde ale dermului şi, treptat, în decursul unei luni, ajung la suprafaţă. Există şampoane care corespund tipului nostru de păr şi care, dacă nu sunt folosite prea des, ne pot ajuta să scăpăm de mătreaţa inofensivă.

În mod normal, procesul de regenerare a pielii capului durează aproximativ 28 de zile. Se întâmplă, însă, în multe situaţii, ca acest proces să fie accelerat de o ciupercă (fung, în termeni medicali), care rezidă la nivelul scalpului. „Din motive deocamdată neclare, la unele persoane, un fung numit Malassezia (n. r. – denumirea întreagă este Malassezia furfur), care se găseşte în mod normal pe pielea capului în cantităţi mici, se multiplică exagerat şi scurtează durata de viaţă a celulelor de pe pielea capului la 7-10 zile, în loc de 28 de zile“, explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Astfel, celulele moarte, fiind în exces şi nemaiavând timp să se desprindă treptat de scalp, se unesc şi se amestecă cu secreţia foliculilor piloşi. Acest lucru duce la apariţia binecunoscuţilor „solzi“ mici, uscaţi, de culoare albă, care se desprind cu uşurinţă şi care ne creează probleme mai mult estetice decât de altă natură. „Din fericire, mătreaţa nu este contagioasă!“, demontează specialista un mit mai vechi.

„Părul gras poate fi clătit cu oţet de mere diluat sau cu câteva picături de lămâie“, recomandă Oana Clătici.

Forma grasă, mai gravă

Aşa-numita „mătreaţă grasă“ este cauzată de excesul de sebum şi, spre deosebire de forma obişnuită, aceasta este gălbuie şi aderentă de scalp.

Există o varietate de afecţiuni care pot duce la apariţia mătreţii, de la psoriazis (afecţiune autoimună care se manifestă prin apariţia unor scuame albicioase pe piele, dar şi pe scalp, în unele cazuri), eczeme, înmulţirea necontrolată a streptococilor care fac parte din flora saprofită de pe piele, dermatita de contact (cauzată de utilizarea unor produse de îngrijire netolerate), până la dermatita seboreică.

„Extrem de supărătoare este dermatita seboreică, o formă mai gravă de mătreaţă, cu apariţia unor leziuni roşii, însoţite de mâncărime la nivelul pielii capului, adesea acoperite de scuame groase şi gălbui. Părul are aspect neîngrijit, cu hiperseboree, adică se «îngraşă» repede“, lămureşte medicul dermatolog Oana Clătici. Dermatita seboreică nu se limitează însă doar la scalp, ci ea poate afecta şi pielea feţei – linia de trecere de la păr la frunte, sprâncenele şi regiunea dintre sprâncene, aripile nasului, obrajii şi urechea externă – sau chiar pielea trunchiului.

Manifestările dermatitei seboreice se agravează în perioadele cu stres psihic intens şi atunci când se schimbă vremea, variaţiile de temperatură şi de umiditate având un impact important asupra acestei afecţiuni cutanate. Dermatita poate apărea şi pe fondul unei predispoziţii ereditare sau poate avea o cauză hormonală. În cazuri extreme, dacă nu este tratată corespunzător, afecţiunea scalpului poate duce la căderea masivă a părului, semnalează specialista.

Necesită diagnostic şi tratament, ca orice boală

Medicamentele pentru psoriazis pot da părului nuanţe de roşcat

Nu există un singur factor care determină apariţia mătreţii, ci, în cele mai multe cazuri, este vorba despre un cumul de factori. „Predispoziţia ereditară, multiplicarea ciupercii Malassezia, folosirea unor şampoane neadecvate sau spălarea prea frecventă a părului, vopsirea frecventă, folosirea în exces a produselor de îngrijire, dieta dezechilibrată, stresul psihic – toţi aceşti factori participă într-o măsură mai mică sau mai mare la apariţia mătreţii“, subliniază medicul.

Soluţia cea mai bună nu este, în niciun caz, folosirea la întâmplare a şampoanelor miraculoase din comerţ, care promit că  ne scapă definitiv de mătreaţă de la prima utilizare. Primul pas corect pentru tratarea eficientă a problemei este o vizită la medicul dermatolog, fiindcă de cele mai multe ori, mătreaţa este o afecţiune a scalpului care necesită un diagnostic precis şi un tratament, ca orice altă boală.

Nici spălarea frecventă a părului nu este o soluţie, fiindcă acest obicei determină, de fapt, o stimulare a secreţiei de sebum, cu descuamarea pielii capului, iritare şi îngrăşarea părului în continuare. Deci mătreaţa nu doar că nu dispare, dar devine persistentă.

„Pentru tratament se recomandă şampoane speciale care conţin agenţi antifungici, cum sunt zinc pyrithione, selenium sulfide, ketoconazol, acid salicilic, octopirox. Acestea se găsesc, de obicei, în farmacii. Este bine să ştiţi că selenium sulfide poate decolora părul blond sau pe cel vopsit“, completează medicul dermatolog.

Cum se foloseşte corect şamponul-tratament

Medicul dermatolog Oana Clătici ne învaţă cum să folosim corect şampoanele-tratament antimătreaţă: „Timp de şase săptămâni se foloseşte doar şamponul antimătreaţă, de trei ori pe săptămână. Este bine să se lase între trei şi cinci minute să acţioneze, pentru eficienţă sporită. Apoi se clăteşte foarte bine cu apă călduţă, nu fierbinte. După cele şase săptămâni, vom alterna şamponul activ cu un şampon obişnuit, pentru piele sensibilă, care se găsesc tot în farmacii. După încă un timp – între trei şi şase luni – este posibil să observaţi reapariţia mătreţii. În acest caz, este bine să schimbaţi şamponul cu care părul «s-a obişnuit» şi să folosiţi un altul, cu alt agent antifungic. Nu vă spălaţi des pe cap, nu abuzaţi de produsele de îngrijire, uscaţi părul natural“.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite