Îngrijirea paliativă este necesară încă din momentul diagnosticului. Medici oncologi explică de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijirile paliative îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu cancer
Îngrijirile paliative îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu cancer

PROCEDURĂ Este important să existe o planificare în avans a îngrijirii generale a pacientului cu cancer pentru ca prin îmbinarea tratamentelor oncologice curative cu acelea de paliaţie, acesta să aibă o calitate a vieţii mai bună, recomandă medicii specializaţi în îngrijiri paliative

Fiecare pacient cu cancer care trece pragul unei secţii de îngrijiri paliative este unic pentru personalul medical. „Fiecare cu povestea lui de viaţă, cu suferinţa lui, încearcă să demonstreze ceea ce spunea Samuel Beckett: «Nu pot continua. Aşa că voi continua»“, spune poetic dr. Dana Nagy, şefa secţiei de îngrijiri paliative în cadrul Asociaţiei Oncohelp Timişoara,  medic primar hematolog cu competenţă în îngrijiri paliative.

Iar  pacienţii Asociaţiei Oncohelp continuă cu speranţa, cu dorinţa de recuperare, de a rămâne alături de cei dragi, de a trăi. „Vasile are 60 ani şi este bolnav de cancer bronho-pulmonar. A  fost internat în secţia noastră pentru tulburări digestive  care îl chinuiau de o lună şi nu mai puteau fi gestionate adecvat la domiciliu. A venit cu o uşoară reţinere, iar după trei săptămâni, era refăcut şi s-a întors acasă. Ne vizitează de fiecare dată cand vine la controlul oncologic, vrea să vadă  «ce mai fac fetele» , adică echipa medicală de îngrijire, şi ne întâmpină cu zâmbetul său larg, bun şi plin de recunostinţă“, povesteşte medicul.

Cum este îmbunătăţită calitatea vieţii

Este important ca îngrijirea paliativă să înceapă odată cu stabilirea diagnosticului de cancer, să existe o planificare în avans a îngrijirii generale, pentru ca, prin îmbinarea tratamentelor oncologice cu viză curativă cu acelea  de tip paliativ să obţinem creşterea calităţii vieţii pacientului, detaliază dr. Nagy.

Recomandarea de internare în secţia de îngrijiri paliative se realizează obilgatoriu de către medic. Poate fi medicul oncolog curant sau medicul din orice altă specialitate care are în îngrijire un pacient cu cancer. Internările se fac pe bază de programare – fie telefonică , fie direct pe secţie. „Într-adevăr, există la unii pacienţi un impact emoţional major în momentul în care sunt direcţionaţi pentru îngrijiri paliative, pentru că paliaţia deseori este asociată cu sfârşitul vieţii, dar pentru pacienţii care se reinternează şi deja ne cunosc, adică s-a format relaţia de încredere pacient-personal medical, internarea într-un astfel de serviciu devine soluţia şi rezolvarea  nevoilor lor specifice“, conchide dr. Nagy.

La domiciliu, îngrijirea paliativă se poate realize pe baza recomandării medicale efectuate obligatoriu de către medicul oncolog. Aşa prevede legea. Pacienţii beneficiază de 90 zile de îngrijire medicală la domiciliu, cu titlu gratuit. Furnizorii care asigură servicii medicale la domiciliu aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt listaţi la fiecare instituţie judeţeană în parte.

De cele mai multe ori, cazurile sunt de un nivel de complexitate crescută, ceea ce necesită internarea în unităţi cu paturi.

Ce este paliaţia

Termenul de „paliaţie“ provine din latinescul „pallium“, care înseamnă „a acoperi“, iar în limbaj actual înseamnă a ameliora, a controla efectele bolii prin asigurarea de tratamente medicamentoase suportive, sprijin psihoemoţional şi spiritual. În România, îngrijirea paliativă s-a dezvoltat la nivel de asistenţă medicală primară, în centre de zi, în unităţi cu paturi, sub forma serviciilor medicale la domiciliu sau în echipe mobile de paliaţie la nivelul spitalelor. Asociaţia Oncohelp Timişoara este o astfel de instituţie unde pacienţii oncologici aflaţi în suferinţă, cu dureri, cu sindroame anemice, cu tumori ori cu ascită se pot adresa pentru a primi servicii medicale. „Îngrijirea paliativă este despre oameni, despre pacienţi şi despre aparţinătorii lor, despre echipa de îngrijire care munceşte cu profesionalism şi dedicare, despre noi toţi cărora ne pasă şi înţelegem suferinţa aproapelui nostru“, explică dr. Dana Nagy.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite