7 paşi importanţi pentru ca orice femeie să prevină cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de cancer la sân este crescut şi fiindcă ne expunem la tot mai multe substanţe toxice, spun specialiştii FOTO Arhivă
Riscul de cancer la sân este crescut şi fiindcă ne expunem la tot mai multe substanţe toxice, spun specialiştii FOTO Arhivă

Mediul în care trăim este încărcat cu o varietate de substanţe care ne pun în pericol sănătatea. 17 dintre acestea au o legătură directă cu cancerul mamar, arată studiile. Sunt câteva măsuri pe care le putem lua, însă, pentru a reduce riscurile.


Oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Silent Spring din Massachusetts au alcătuit o listă cu 17 substanţe care sunt, potrivit specialiştilor, cele mai periculoase pentru femeile care sunt predispuse la cancer mamar.

Principalele 7 măsuri pe care orice femeie ar trebui să le ia, pe cât posibil, pentru a preveni cancerul de sân, conform recomandărilor specialiştilor americani, sunt:

1. Limitează pe cât posibil expunerea la vapori de benzină sau de motorină şi la gazele de eşapament ale maşinilor. O soluţie poate fi ca, atunci când te plimbi, să eviţi străzile aglomerate, cu trafic intens şi să foloseşti partea trotuarului cât mai îndepărtată de stradă.

2. Foloseşte întotdeauna hota în bucătărie, pentru a evita acumularea substanţelor nocive care rezultă în urma preparării termice a anumitor alimente. De asemenea, este foarte important să nu prăjeşti prea tare carnea şi să eviţi porţiunile cărnii preparate pe grătar care s-au înnegrit.

3. Nu cumpăra niciodată mobilă (canapele, fotolii) din spumă poliuretanică, fiindcă emană în aer substanţe care pot fi toxice. De asemenea, asigură-te că acestea nu au fost tratate pentru a fi ignifuge. Substanţele de acest tip s-au arătat, în cadrul unor studii, riscante pentru sănătatea femeilor, predispunându-le la cancer mamar.

4. Evită covoarele, tapiţeriile sau feţele de masă rezistente la pete.

5. Asigură-te că la curăţătoria chimică la care mergi nu se foloseşte solventul numit percloroetilenă.

6. Achiziţionează un filtru de carbon de calitate care să filtreze apa pe care o bei sau pe care o foloseşti la prepararea mâncării. „Trebuie evitaţi dezinfectanţii folosiţi adeseori în tratarea apei potabile. Cu ajutorul unui astfel de filtru, apa devine mai sigură“, spune dr. Ruthann Rudel, directorul de cercetare a Institutului Silent Spring şi coordonatoarea studiului.

7. Şi substanţele care se acumulează în praful din casă pot fi riscante pentru sănătate şi te pot predispune la cancer de sân. De aceea, este important să te expui cât mai puţin la acestea, curăţând constant praful din casă. Inclusiv praful pe care-l aducem pe tălpi de afară poate fi nociv. Aşa că specialiştii recomandă utilizarea la curăţenie a unui aspirator dotat cu filtru HEPA de particule. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite