5 cauze ale cancerului pulmonar la nefumători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tutunul nu se numără printre viciile tale şi consideri că eşti ferit de cancer la plămâni? Din păcate, cercetătorii te contrazic şi susţin că există şi alţi factori care pot declanşa afecţiunea.

Deşi fumatul reprezintă o cauză de necontestat a apariţiei cancerului pulmonar, statisticile arată că între 10 şi 15 la sută din persoanele care fac această boală sunt nefumătoare.

În aceste condiţii, este normal să te întrebi care sunt cauzele. Ei bine, cercetătorii au identificat o serie de factori genetici şi de mediu care cresc riscul ca un nefumător să se îmbolnăvească de cancer la plămâni.

1 Moştenirea genetică

Numeroase studii rea­lizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele ale căror rude au suferit de cancer pulmonar sunt mai predispuse să facă această boală, indiferent dacă fumează sau nu, comparativ cu cele al căror istoric familial nu include cancerul pulmonar.

Specialiştii pun acest lucru pe seama genelor, aspect confirmat recent şi de cercetătorii americani de la Mayo Clinic, în colaborare cu cei de la Harvard şi de la Universitatea California. Aceştia au observat că 30 la sută din bolnavii de cancer pulmonar care nu au fumat niciodată prezintă o variantă a unei gene care împiedică acţiunea unei alte gene cu rol important în inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase la nivelul plămânilor. 

2 Fumatul pasiv

Studiile arată că un nefumător care convieţuieşte cu o persoană care fumează prezintă un risc cu 24 la sută mai crescut de a face această boală decât ceilalţi nefumători.

Acest lucru se întâmplă pentru că mare parte din fumul emanat de o ţigară aprinsă nu este inhalată de fumător, fiind eliberată în atmosferă. Acest fum conţine de două ori mai multă nicotină, gudron şi monoxid de carbon decât cel care pătrunde în plămânii persoanei care fumează. 

3 Munca în construcţii

Azbestul este un compus folosit la fabricarea unor materiale de construcţii pentru a le întări, pentru a le face rezistente la foc sau pentru a izola căldura. Din studiile efectuate pe oameni a reieşit că inhalarea în cantităţi mari a fibrelor de azbest este asociată cu apariţia cancerului pulmonar.

În plus, fumul de ţigară creşte dramatic riscul de a face cancer pulmonar cauzat de expunerea la azbest. Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că nefumătorii care lucrează într-un astfel de mediu au un risc de cinci ori mai mare de a face boala comparativ cu nefumătorii care nu sunt expuşi la azbest. Din această cauză, azbestul este tot mai puţin folosit în prezent în construcţii.

4 Poluarea aerului

Expunerea la gazul de eşapament al maşinilor, la produse petroliere, la arsenic şi la substanţele emanate în aer de construcţiile industriale creşte probabilitatea de a face cancer pulmonar. De altfel, specialiştii estimează că până la 2.000 din decesele anuale de cancer la plămâni pot fi puse pe seama inhalării aerului poluat.

5 Expunerea la radon

Radonul este un gaz natural cu acţiune radioactivă, emis de roci şi de scoarţa terestră. Acest gaz poate pătrunde în locuinţe prin fisurile pardoselilor şi prin ţevile de drenaj. Deşi există zone unde emanaţiile de radon sunt mai mari, el se găseşte în toate tipurile de sol şi de roci, dar şi în unele materiale de construcţii care derivă din pământ, precum argila sau granitul. Iar cercetările arată că o expunere îndelungată poate duce la dezvoltarea cancerului pulmonar.

Nu neglija simptomele!

Specialiştii spun că peste 80 la sută din cazurile de cancer bronhopulmonar se depistează târziu, motiv pentru care şansele ca tratamentul să fie eficient sunt reduse drastic. Pentru a diagnostica din timp cancerul pulmonar este indicat să faci, în caz de probleme respiratorii persistente, o serie de investigaţii precum radiografie pulmonară, analiza sputei sau examenul CT (tomografie computerizată).

Specialistul nostru
Dr. Magda Ciobanu

medic specialist pneumolog
Institutul de pneumologie „Marius Nasta"


Cea mai frecventă cauză pentru care nefumătorii se îmbolnăvesc de cancer pulmonar este tot fumul de ţigară, mai exact fumatul pasiv.  În ultimii 10-15 ani, s-au identificat genele care predispun la apariţia bolii. Mai exact, predispoziţia genetică, asociată cu factori care pot declanşa multiplicarea anormală a celulelor, adică fumul de tutun, expunerea la azbest, la uraniu, la arsenic sau la alte substanţe cancerigene. Nu există dovezi certe că substanţele chimice cancerigene prezente în gazul de eşapament al maşinilor ar creşte riscul de îmbolnăvire, decât în cazul expunerii excesive.

Constatare

Bărbaţii nefumători sunt mai predispuşi decât femeile să se îmbolnăvească de cancer pulmonar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite