Hibiscusul, diureticul fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantă care creşte în multe din casele românilor sau chiar în grădinile interioare ale blocurilor, hibiscusul are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate. Remediile pe bază de hibiscus sunt indicate în special pentru scăderea tensiunii.

Cunoscut şi sub denumirea de „trandafirul chinezesc”, hibiscusul (Hibiscus sabdariffa), originar din zona Orientului şi a Asiei, este cultivat atât ca plantă decorativă (cu flori mari, multicolore), cât şi ca plantă medicinală. Dacă în regiunile tropicale şi subtropicale (Egipt, Mexic, China), seminţele sunt folosite pentru tratarea durerilor de burtă, la noi se utilizează întreagă floare, pentru infuzii cu efect diuretic. În general, în medicina naturistă este folosită aproape toată planta, de la rădăcină, la tulpină şi la partea aeriană.

Hibiscusul este bogat în proteine şi în fibre şi are un conţinut semnificativ de calciu, fier, fosfor, tiamină (vitamina B1), caroten, niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2), acid ascorbic şi alţi aminoacizi necesari organismului. Cel mai adesea, aceste substanţe se găsesc în flori şi în seminţe, dar pot fi extrase şi din frunze şi din rădăcină. Se pare că ceaiul are efecteantioxidante şi relaxante şi ajută la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare.

Scade tensiunea arterială

Florile de hibiscus ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită  propietăţilor sale diuretice (ajutând organismul să elimine excesul de apă). De asemenea, antocianinele blochează enzima de conversie a angiotensinei - enzimă care are rol în reglarea presiunii arteriale.

Înainte de a începe o cură cu ceai de hibiscus, pentru reducerea tensiunii arteriale, este indicat ca pacientul să discute cu medicul specialist, pentru a vedea dacă nu există contraindicaţii în cazul său. Se beau 4 căni de ceai pe zi. La o cană de apă se adaugă 1 linguriţă de flori uscate şi se lasă la infuzat 20 de minute.

De ajutor în tratarea constipaţiei

Infuzia din flori de hibiscus este folosită pentru îmbunătăţirea tractului digestiv, având rol în tratarea constipaţiei. De asemenea, datorită efectelor sale antispasmodice, mai este utilizată pentru tratarea sindromului de colon iritabil şi îmbunătăţirea modului de funcţionare al vezicii urinare. De altfel, pentru efectele sale laxative, florile bine spălate se adaugă direct în salate, în plăcinte sau în jeleuri, mai ales în zona Orientului.

În medicina tradiţională se folosesc ceaiurile şi datorită efectului relaxant. Pentru un gust mai bun şi pentru a evita adaosul de zahăr este indicat ca în infuzie sau în ceai să se adauge fructe de pădure, merişor ori măceşe.

Află pe clicksanatate.ro 3 metode de preparare a plantei!

Vergeturi? Iată cum le poţi estompa!

Stimulează-ţi ficatul cu verdeţuri de primăvară!

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite