De ce să te fereşti de păstăile de fasole crude

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fasolea păstăi gătită ajută la păstrarea imunităţii prin conţinutul bogat în vitamina C
Fasolea păstăi gătită ajută la păstrarea imunităţii prin conţinutul bogat în vitamina C

Verzi sau galbene, păstăile de fasole au un conţinut caloric redus şi sunt o sursă bogată de vitamina C, ajutând la păstrarea imunităţii organismului.  Medicii nutriţionişti explică de ce este bine să le consumăm doar gătite.

Fasolea păstăi, ca şi cea uscată, este o sursă importantă de proteine şi vitamina C, acid folic şi fibre. Fibrele conţinute par să aibă o contribuţie în prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, în timp ce vitamina C contribuie la păstrarea imunităţii organismului.

În Abecedarul de nutriţie, medicul Nicolae Hâncu, prof.univ.dr. la UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, recomandă ca fasolea păstăi să fie consumată doar gătită, prin fierbere sau la abur.

Aceasta din pricina conţinutului crescut de lectine în stare crudă, lectine care au un potenţial toxic, provocând alergii şi malarbsorbţie.

Dovlecelul este o legumă care poate fi mâncată şi crudă, ca adaos la salate, potrivit aceleiaşi surse. Leguma are puţine calorii, este bogată în vitamina A, vitamina C şi fibre.

Prin prăjire în ulei însă sau „pane“ conţinutul de calorii şi lipide creşte considerabil, dovlecelul transformându-se astfel într-un aliment neprietenos pentru sănătatea noastră

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite