Suplimentele de slăbit care fac victime în România nu sunt controlate de nicio autoritate a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele alimentare nocive se pot găsi atât în magazinele naturiste, cât şi pe internet FOTO Arhivă
Suplimentele alimentare nocive se pot găsi atât în magazinele naturiste, cât şi pe internet FOTO Arhivă

Pe piaţa românească există 14.000 de suplimente alimentare comercializate legal şi cine-ştie-câte ilegal, spun autorităţile. Iar cele ilegale, care pot fi cumpărate de pe internet, din magazine de la colţul blocului sau direct de la unii „naturopaţi“ pot chiar să ucidă. Aşa pare să se fi întâmplat şi în cazul tinerei de 27 de ani din Arad care lua prafuri de slăbit şi anticoncepţionale şi care a murit astăzi, după o săptămână de comă profundă.


„Dacă găsiţi un produs pe care scrie «Ajută eficient la slăbit fără să faci sport sau să ţii dietă“ şi dacă acel supliment chiar are efect vizibil înseamnă că are, în mod cert, sibutramină. Sibutramina, un produs interzis în România, inhibă apetitul la nivel central. Creează dependenţă şi are foarte multe efecte adverse majore: creşterea tensiunii arteriale, creşterea activităţii inimii, palpitaţii, iar persoanele care au predispoziţii pot chiar să moară după folosirea acestor produse“, semnalează dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii nu le controlează

De asemenea, specialista atrage atenţia cu privire la suplimentele pe care este menţionată precizarea „Avizat de Ministerul Sănătăţii“. De altfel, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, susţine că instituţia pe care o reprezintă nici nu are cum să reglementeze piaţa suplimentelor alimentare. „Nu sunt medicamente, prin urmare nu intră în atribuţiile noastre, dar în cazul produselor contrafăcute trebuie să se implice poliţia şi Ministerul de Interne“, precizează Oana Grigore.

De altfel, controlul acestor produse este extrem de dificil şi de deficitar în România. Într-adevăr, prin lege, toţi comercianţii de suplimente alimentare (ceaiuri, prafuri, pilule din plante) sunt obligaţi să depună un dosar la Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare.

„Operatorul îşi declară prin notificare intenţia de a introduce pe piaţă un supliment alimentar. Întrucât nu avem regulament european aici şi fiecare ţară lucrează după propria ei legislaţie, ceea ce se solicită la plantele medicinale este un dosar destul de complet, destul de garnisit cu buletine de analiză şi informaţii despre modul în care se produce suplimentul alimentar, care sunt ingredientele, care este calitatea şi siguranţa alimentară a produsului finit, care este operatorul şi, în general, lucruri despre conformitatea ambalajelor, etichetării şi aşa mai departe. În felul acesta am ajuns să ştim că se comercializează legal un număr de 14.000 de suplimente alimentare obţinute în România, în ţări ale Uniunii Europene şi în ţări terţe Uniunii Europene. Mi-e foarte greu să fac o estimare câte sunt comercializate ilegal. Sunt produse care intră cumva pe piaţă fără a fi notificate. Neprezentându-se la noi, nu ştim compoziţia produsului, originea şi nu avem cum să facem vreo raportare“, explică dr. biolog Tatiana Onisei, şefa acestui serviciu.

De unde se cumpără produsele periculoase

Prin urmare, problemele nu sunt la produsele care respectă legea şi care ajung să fie notificate, ci la acelea care nu ajung nicioată la acest Serviciu şi care sunt, totuşi, comercializate prin diferite moduri. Specialista Tatiana Onisei ne oferă o mică listă a modurilor în care ajung la consumatorul român produse nenotificate şi care sunt foarte periculoase:

  • Canalele de distribuţie, canalele prin care se vând aceste produse sunt foarte multe. Până acum le găseam numai în farmacie şi în reţele de retail sau în magazine speciale tip Plafar. Între timp, s-au diversificat enorm. Şi sunt, în primul rând, vânzările pe internet pe care nu le controlăm noi şi, de fapt, nu le controlează nimeni.  
  • Vin produse în ţară prin diverse site-uri, dar deservite de servere din ţări care au cu totul altă legislaţie decât Uniunea Europeană şi România şi la care nu poţi să intervii nicicum.  
  • Există o publicitate prin diverse reviste şi ziare din mass-media locală.  
  • Sunt dealeri individuali, care fac nişte prezentări ale produselor la televizor şi îşi racolează cumpărătorii astfel.  

Marius Savu: „Medicamente de slăbit aprobate oficial nu există!“

Medicul Marius Savu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) susţine că în momentul de faţă nu există pastile de slăbit care să aibă avizul instituţiei, dat fiind faptul că acestea sunt suplimente alimentare şi nu medicamente cu concentraţie activă.

„Cele care sunt comercializate în farmacii au avizul Institutului pentru Resurse Bioalimentare, deci sunt şi acelea avizate. Totuşi, sunt produse de slăbit care intră în ţară prin diverse filiere, sau care se vând pe internet. Uneori, noi ne mai sesizăm cu privire la anumite produse, dar nu ţine de competenţa noastră”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Marius Savu, preşedintele ANMDM.

Acesta a completat că la nivelul ministerelor Sănătăţii şi Agriculturii există o iniţiativă comună prin care se încearcă reglementarea pieţei suplimentelor de slăbit. „Se doreşte o armonizare a legii din România cu cea europeană, dar sunt acele circuite paralele. În câteva cazuri, am informat procuratura când am depistat produse de acest gen, care erau nocive. Ceea ce vreau să subliniez este că medicamente de slăbit nu există“, a completat Marius Savu.

În farmacii se vând doar produse autorizate

La rândul său, farmacista Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) a declarat că în farmacii, fie ele individuale sau de lanţ se vând strict produse autorizate. „Prafurile nu se vând în farmacii, ci în tot felul de magazine naturiste, care pot fi întâlnite la tot pasul şi care nu sunt deţinute de persoane care să aibă vreo pregătire de specialitate. Reglementarea lor nu intră în atribuţia Ministerului Sănătăţii, ci intră în atribuţia poliţiei“, a mai spus farmacista Popescu.

De altfel, dr. biolog Tatiana Onisei spune că există o colaborare între Serviciul pe care îl conduce şi Autoritatea Vamală, de exemplu, în vederea identificării eventualelor suplimente periculoase care încearcă să treacă graniţa în ţara noastră.

„Noi am colaborat cu Autoritatea Vamală şi avem un sistem de a ne anunţa reciproc, bazat pe suspiciunea proprie. Pare ceva în neregulă, imediat ne sună, ne ducem acolo şi vedem, dacă e vorba de vama Otopeni. Dacă nu, atunci prin mail şi telefon. S-au întâmplat şi astfel de situaţii. De multe ori, ne sună IGPR-ul, de exemplu, sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care aveau în anchetă grupuri pe care doreau să le destructureze şi, căutând, de exemplu, etnobotanice sau stupefiante, au dat şi de suplimente alimentare. Atunci imediat ne sună şi ne întreabă dacă sunt legale, ce ştim despre produs...“, spune specialista.

În viitor, reglementare reală pentru piaţa suplimentelor de slăbit

Totuşi, în perioada imediat următoare ar putea să apară o hotărâre de guvern, dar şi un ordin de ministru prin care piaţa suplimentelor nutritive să poată fi mai uşor controlată. „Pe internet se vând produse neautorizate, care prezintă un real pericol pentru cei care vor să le consume”, a explicat şi Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

În opinia specialiştilor, o componentă importantă este educarea potenţialilor cumpărători. „Îi sfătuim pe cei interesaţi să nu cumpere decât suplimente care se găsesc în farmacii, care au avize de la instituţiile abilitate. Şi, de asemenea, să nu ia în considerare toate reclamele apar în tot felul de ziare şi reviste“, a punctat Clara Popescu.

„Nu fiţi naivi! Cereţi sfatul medicului înainte de a cumpăra suplimente naturale“

Cele mai periculoase suplimente alimentare pentru slăbit sunt cele cu sibutramină – substanţă ilegală, care se găseşte în cea mai mare parte a suplumentelor chinezeşti – şi cele puternic purgative, diuretice şi sudorifice, avertizează medicul de familie Ruxandra Constantina.

„Mi se întâmplă frecvent să vină la mine pacienţi cu pungi întregi de suplimente luate de te-miri-unde şi caută avizul meu. Eu le-am zis că nu pot să recomand un produs despre care nu ştiu nimic, de la o firmă-fantomă şi cu o compoziţie necunoscută. Şi ei rămân cu banii daţi. Recomandarea mea este: Nu fiţi naivi! Cereţi sfatul medicului înainte de a cumpăra suplimente alimentare!“, recomandă medicul.

Caz soluţionat

Nu numai suplimentele alimentare pentru slăbit sunt riscante. De altfel, Rodica Andrieş, din Constanţa, a cumpărat pentru soţul ei, cu adenocarcinom de prostată, operat de două ori, suplimente alimentare în valoare de 1.400 de lei, în speranţa că-i vor îmbunătăţi acestuia starea de sănătate. După administrarea suplimentelor, analizele soţului s-au înrăutăţit foarte mult. Rodica Andrieş a notificat Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, prin intermediul emisiunii Adevărul Live, iar dr. biolog Tatiana Onisei a contactat producătorul suplimentelor respective. La începutul acestei luni, Rodica Andrieş a primit înapoi cei 1.400 de lei de la producător. 

Tânăra care a intrat în comă după ce a luat pastile pentru slăbit a murit

Alexandra, tânăra de 27 de ani din Arad care, în urmă cu o săptămână, a intrat în comă profundă a decedat. Fata a ajuns în stare critică după un consum susţinut de suplimente alimentare pentru slăbit. Cel puţin asta consideră familia ei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite