Cele mai bune remedii din plante care normalizează glicemia
0Preparatele din frunze de afin, din teci de fasole sau din anghinare scad nivelul zahărului din sânge, fără riscul unor efecte adverse majore. Terapiile ar trebui urmate, însă, doar la recomandarea medicului fitoterapeut.
Asocierea remediilor naturale cu tratamentul clasic este o metodă eficientă de a ţine diabetul sub control, mai ales pe cel de tip 2 (noninsulinodependent). Infuziile din plante stimulează pancreasul să secrete insulină, normalizând astfel nivelul glicemiei.
„Pentru a fi eficient, tratamentul adjuvant cu plante trebuie urmat cel puţin o lună. Terapia se asociază întotdeauna cu medicaţia alopată prescrisă de medic, curele prelungite permiţând diminuarea, în timp, a dozelor medicamentelor hipoglicemiante“, spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în fitoterapie, de la Clinica MedAs, din Bucureşti.
Frunzele de afin, insulină vegetală
Preparatele din afin sunt printre cele mai eficiente remedii folosite pentru controlul diabetului zaharat. Afinele conţin neomirtilină, o substanţă cu proprietăţi hipoglicemiante şi, în plus, au un conţinut scăzut de zahăr, putând fi incluse fără probleme în dieta diabeticilor.
„Datorită capacităţii lor de a normaliza nivelul glicemiei, frunzele de afin sunt numite şi insulina vegetală. Acestea se pot folosi sub formă de infuzie, preparată din una-două linguriţe de frunze la 250 ml (o cană) de apă clocotită. Se beau câte două căni de ceai pe zi“, recomandă Ruxandra Constantina.
Teci de fasole, pentru efect diuretic
Decoctul din teci de fasole are efect diuretic, fiind excelent pentru detoxifierea organismului şi pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Pentru a prepara decoctul, avem nevoie de o lingură de teci uscate şi mărunţite la o cană cu apă, care se fierb 15 minute. Din acest preparat se beau câte două-trei căni pe zi, fără a adăuga zahăr sau îndulcitori. Cura trebuie urmată timp de 15 zile în fiecare lună.
Cura cu anghinare se face progresiv
O altă plantă cu efect de normalizare a nivelului glicemiei este anghinarea. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită. O cură trebuie să dureze 20-30 de zile, timp în care se beau câte două-trei căni de ceai pe zi. Se face o pauză de o lună, după care tratamentul poate fi reluat.
„Deoarece are acţiune puternică, este bine ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu doze mici în primele zile, care apoi să crească treptat“, avertizează medicul fitoterapeut.