Cele mai bune tratamente naturale pentru hipertensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este foarte important ca hipertensiunea să fie controlată medical şi orice tratament complementar, care se adaugă terapiei să fie aprobat, mai întâi de medicul curant. Sunt câteva plante de un real ajutor în scăderea tensiunii arteriale, recomandate de fitoterapeuţi.


La un moment dat, aproape toţi suferim de hipertensiune, iar această problemă de sănătate este extrem de riscantă, fiindcă, dacă nu este corect controlată, poate provoca oricând un infarct sau un accident vascular cerebral. Plantele sunt eficiente şi recomandate chiar de medici dacă hipertensiunea este moderată. Dacă iei deja un tratament antihipertensiv, însă, trebuie neapărat să-ţi anunţi medicul în caz că vrei să iei remedii din plante sub orice formă, chiar şi de ceai, fiindcă scăderea masivă a tensiunii este, şi ea, periculoasă.

image

Măslinul

De mai bine de 5000 de ani, acest arbore a fost testat de nenumărate generaţii în diverse scopuri, inclusiv medicale. Frunzele de măslin sunt, aşadar, recunoscute de foarte mult timp pentru calitatea lor de aliaţi ai sistemului cardiovascular uman. De altfel, studiile recente au confirmat faptul că substanţa lor activă – oleuropeozida – induce o dilatare a vaselor periferice, ceea ce o recomandă în caz de hipertensiune uşoară şi moderată.

Aceasta reglează, de asemenea, ritmul cardiac şi, în plus, reduc într-o oarecare măsură nivelul colesterolului şi reglează glicemia.

Putem consuma frunzele de măslin sub formă de decoct administrat în fiecare zi, timp de cinci zile pe săptămână, trei săptămâni din patru pe parcursul a trei luni. Decoctul se prepară din 30 de grame de frunze la un litru de apă. Se fierb timp de zece minute la foc mic.

Usturoiul

Beneficiile cardiovasculare ale usturoiului sunt, fără dubiu, cele mai importante, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De altfel, experţii OMS chiar recomandă usturoiul în caz de hipertensiune moderată.

Efectele benefice sunt date de calitatea de diuretic şi de dilatator al vaselor periferice ale usturoiului. De fapt, lista de „acţiune“ a usturoiului este mai lungă: reglează tensiunea, scade într-o oarecare măsură nivelul grăsimilor din sânge şi al colesterolului, fluidizează sângele, este puternic antioxidant şi antiinflamator.

Pentru a te bucura din plin de calităţile lui, ar trebui să consumi 4 grame de usturoi (sau 1-3 căţei) proaspăt în fiecare zi, de preferat zdrobit. Atenţie! Fiindcă fluidizează sângele, persoanele care iau anticoagulante şi cele care urmează să suporte o intervenţie chirurgicală pot avea de suferit dacă mănâncă mult usturoi.

Păducelul

Nervozitatea, anxietatea şi hiperactivitatea sunt printre cauzele majore ale puseelor îngrijorătoare de hipertensiune. Aici intervine păducelul, care acţionează simultan şi asupra nervozităţii, şi asupra inimii. De altfel, această plantă este recomandată mai ales în caz de hipertensiune asociată cu tahicardie sau de insuficienţă cardiacă moderată.

image

Graţie flavonoidelor pe care le conţin, florile de păducel reglează ritmul cardiac şi ameliorează oxigenarea inimii, în vreme ce alte substanţe din compoziţia lor (proantocianidinele, de exemplu) au calităţi sedative.

Sub formă de infuzie, putem consuma două-trei căni de ceai de păducel pe zi (una-două linguriţte de plantă uscată la o cană). Cura poate dura peste 6 săptămâni, spun specialiştii. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite