Ce putem trata cu levănţică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simpla inhalare a parfumul de levănţică îndepărtează tensiunea nervoasă Foto Arhiva Adevărul
Simpla inhalare a parfumul de levănţică îndepărtează tensiunea nervoasă Foto Arhiva Adevărul

Cine şi-a putut închipui că un medicament poate să miroase atât de frumos? Levănţica figurează încă din vechime pe lista celor mai apreciate plante vindecătoare, iar de curând s-a stabilit că unul dintre componentele sale poate juca un rol important în tratarea cancerului.

Despre levănţică ştim cu toţii că are darul de aduce un somn liniştit. Parfumul plantei, datorat moleculelor de linalil esteri, stimulează centrii olfactivi din creier şi calmează sistemul nervos central. De aceea, levănţica se dovedeşte de ajutor şi atunci când sutem încordaţi sau anxioşi.

Cercetătorii au demonstrat că mirosul plantei favorizează tipul de unde cerebrale asociate cu relaxarea. Tocmai de aceea, produsele de baie şi masaj conţin uleiul de levănţică. Dar aria de „competenţe“ terapeutice ale levănţicii nu se limitează aici.

Ea se mai foloseşe cu succes în caz de:

cefalee: se aplică puţin ulei pe tâmple şi se masează uşor până când simţi că durea scade în intensitate.

crampe abdominale: medicii germani recomandă adesea infuzia de levănţică pentru îmbunătăţirea digestiei. 

Uleiurile din compoziţia plantei relaxează muşchii netezi ai tractului digestiv, calmând crampele gastrice şi intestinale. De asemenea, ea este indicată şi în combatera balonărilor. Pentru a prepara infuzia, pune o lunguriţă de flori într-o cană de apă fierbinte, acoperă şi lasă 10 minute în repaus, după care strecoară.

infecţii: taninurile conţinute de levănţică distrug bacteriile şi previn infectarea rănilor şi a zgârieturilor. Înmoaie o compresă în infuzia de levănţică şi aplic-o pe locul vătămat.

dureri: uleiul de levănţică reduce transmisia impulsurilor nervoase purtătoare de semnale dureroase. În plus, planta deţine şi proprietăţi antiinflamatorii, iar acest lucru o face foarte eficientă în tratarea înţepărurilor de ţânţari şi alte insecte, care provoacă mâncărimi

mătreaţă: aplică 15 picături de tinctură de lavandă în două linguri de ulei de măsline; încălzeşte puţin comoziţia în baie de aburi şi aplic-o pe părul umed, masând uşor scalpul. Pune-ţi apoi o cască de duş şi lasă soluţia să acţioneze aproximativ o oră înainte să te speli. Pentru un efect de durată, foloseşte acest „tratament“ o dată pe săptămână.

cancer: medicii oncologi au observat că o clasă de compuşi chimici din levănţică, denumiţi monoterpene, blochează dezvoltarea celulelor canceroase şi pot împiedica proliferarea lor. Cercetări recente de laborator sugerează că aceste substanţe pot bloca dezvoltarea ţesuturilor canceroase moi cum ar fi cele de ficat, sâni şi prostată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite