7 remedii iuţi şi alte beneficii ale celui mai fierbinte condiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeiul iute scade cantitaea de colesterol în organism FOTO cbsnews.com
Ardeiul iute scade cantitaea de colesterol în organism FOTO cbsnews.com

Pişcă limba, dar e blând cu sănătatea. Consumul de ardei iute combate durerea, reduce colesterolul şi ne protejează de cancer. În plus, stimulează metabolismul şi ne ajută în lupta cu kilogramele în exces.

Ardeiul iute şi-a adjudecat un loc binemeritat, alături de alte „focoase” naturale, aşa cum este ceapa, usturoiul sau hreanul, în topul celor mai eficiente remedii în caz de răceală, dar nu numai.

Acţiunea anticancer a capsaicinei, substanţa responsabilă de gustul iute, a fost demonstrată în cancerul ovarian, mamar, colorectal, de prostată, de ficat şi plămâni, dar şi în leucemie.

De asemenea, capsaicina are efecte de reducere a nivelului de colesterol din sânge. Studiile arată ca acţiunea  ei se realizează pe două căi: creşte activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grăsimilor şi scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Testele au scos la iveală faptul că un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, pe de o parte creşte HDL colesterolul („colesterolul bun”), iar pe de altă parte scade LDL colesterolul („colesterolul rau”), având rezultate benefice şi în cazul aterosclerozei.

Remarcabil este şi efectul vizibil asupra siluetei. O cercetare din 2010 a specialiştilor de la Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din California a atestat faptul că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece capsaicina ajută la arderea grăsimilor din corp, reduce pofta de mâncare şi accelerează metabolismul.

Principalele indicaţii terapeutice

1. Elimină durerea de gât. Se pune un vârf de cuţit de seminţe de ardei iute într-un sfert de cană (50 ml) de apă clocotită, se lasă vreme de 20 de minute, apoi se îndulceşte cu puţină miere. Se bea cu înghiţituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Efectele sunt instantanee.

2. Ameliorează rinita. Se consumă în calitate de condiment, mai ales în ciorbe şi supe fierbinţi, care îi potenţează efectul. Substanţele conţinute desfundă imediat nasul, intensifică circulaţia în zona căilor respiratorii superioare, stimulând lupta cu agenţii patogeni.

3. Tratează gingivita. Pe periuţa de dinţi se presară pudră de ardei iute şi se spală dinţii, cu blândeţe. Metoda e benefică şi în caz de dureri sau chiar abcese ale gingiilor.

4. Util în lombosciatică. Se pun comprese pe zona dureroasă cu o tinctură de ardei iute, care se obţine astfel: 20 de ardei iuţi se pisează bine, se aşază apoi într-un borcan în care se adaugă un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de zece zile, după care se strecoară prin tifon. Tratamentulse aplică de 1-2 ori pe zi, până la dispariţia durerilor.

5. Reglează tensiunea arterială, întăreşte inima, arterele şi nervii, atunci când este consumat cu regularitate.

6. Intensifică circulaţia periferică deficitară. Masează-ţi foarte uşor mâinile şi picioarele cu o soluţie preparată din cinci linguriţe de ardei iute mărunţit (poate fi şi boia de ardei iute), jumătate de pahar de oţet şi jumătate de pahar de spirt care au stat şapte zile la macerat.

7. Vindecă dependenţa de alcool. Se toacă 2-3 ardei iuţie şi se lasă la macerat în 100 de ml de alcool, timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitându-se din când în când, după care se filtrează. Se iau 5-10 picături de tinctură astfel obţinută, zilnic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite