Visul unei nopţi de vară: 10 trucuri pentru un somn odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nopţile de vară sunt un chin pentru cei mai mulţi dintre noi, în aerul încins şi sufocant fiind aproape imposibil să dormi. Sfaturile experţilor vin să remedieze această situaţie, astfel încât să putem avea un somn liniştit şi odihnitor.

În această perioadă, un somn liniştit reprezintă o adevărată provocare. Din cauza temperaturilor ridicate, patul se încinge ca un cuptor, ambientul devine irespirabil, iar tu ajungi să te zvârcoleşti ca un peşte pe uscat. Deşi pare imposibil să treci peste nopţile călduroase fără aerul condiţionat, există, totuşi, câteva trucuri care te pot ajuta să te răcoreşti şi să ai un somn mai bun. O parte dintre ele au fost adunate de publicaţia "Daily Mail" de la experţii pe probleme de somn.

Nu renunţa la pijama

Deşi logica spune că ne e mai răcoare dacă purtăm mai puţine haine, rezistă tentaţiei de a dormi în piela goală în nopţile toride. Potrivit dr. Neil Stanley, un expert independent pe probleme de somn din Marea Brtianie, pentru mai mult confort, este indicat să purtăm pijamale realizate din fibre naturale şi să renunţăm  la a ne înveli cu cearşafuri sau pături.

"Materialul pijamalelor absoarbe transpiraţia şi te va face sa te simţi mult mai bine, conferind o senzeţie de răcoare", a precizat acesta.

Dormi pe-o parte

Poziţia de somn pe-o parte este mai confortabilă din punct de vedere termic, pentru că asigură o mai bună ventilaţie. Dromind pe burtă sau pe spate, căldura emisă de corp încinge o mai mare suprafaţa a patului, acesta transformându-se într-un adăvărat cuptor.

Fă un duş răcoros înainte de somn

Pentru a avea parte de un somn odihnitor, este esenţial să ca temperatura corpului să scadă cu o jumătate de grad Celsius (cu aproape un grad pe scala Fahrenheit) faţă de temperatura pe care o ai în mod obişnuit în starea de veghe. Poţi obţine această diferenţă daca faci un duş răcoros chiar înainte e a merge la culcare. Nu exagera totuşi, apa prea rece poate avea un efect revigorant, ceea ce va alunga somnul.

Foloseşte un ventilator

Un ventilator poate ajuta la reducerea temperaturii corpului surprinzător de repede. Profesorul Jim Horne, de la Centrul de Cercetare de la Universitatea Loughborough Sleep, din Marea Britanie, afirmă că ne putem răcori imediat dacă punem un ventilator să bată spre faţă, deoarece, spune ele,  obraji au capacitatea de a elibera o mulţime de căldură din organism. Totuşi, nu aşeza ventilatorul prea aproape, deoarece te-ai putea pricopsi cu o nevralgie. Cu toate dezavantajele sale, incluzând zbârnâitul deranjant, studiile au demonstrat că folosirea unui ventilator pe parcursul unei nopţi toride poate îmbunăţi somnul. 

Răceşte aşternuturile

Dacă nu poţi renunţa la a te înveli, atunci acoperă-te cu răcoare. Împătureşte cearşaful, pune-l într-o pungă şi ţine-l în frigider timp de oră sau chiar două. Efectul însă va fi temporar, pentru că, prin degajarea căldurii, corpul îl va încălzi.  Oricum, măcar vei reuşi să adormi mai repede.

Păstreză picioarele calde

Foarte mulţi oameni cred că dacă scot un picior de sub plapumă, se vor răcori şi vor dormi mai bine. Profesorul Horne nu este de acrod cu această modalitate. El spune că având picioarele reci, somnul poate fi perturbat şi ne recomandă să le ţinem la cald. “Ţinteţi minte, faţa este cea care trebuie ţinută la rece!”, a subliniat acesta.

Dormi singur în pat

Dacă e posibil, dormi separat de partenerul tău. Corpul uman generează echivalentul a 116 waţi de energie termică pe oră.

Nu mânca înainte de somn

A consuma o masă bogată chiar înainte de merge la culcare este una dintre cele mai mari greşeli pe care o poţi face. În aceste condiţii, organismul este plin de calorii care generează căldură, ca să nu mai vorbim de celelate riscuri pentru sănătate, asociate cu digestie defectuoasă.

Nu bea alcool

Este cunoscut faptul că alcoolul peturbă somnul şi că efectele sale negative sunt şi mai accentuate atunci când e cald. Practic, acesta încetineşte reflexele sănătoase ale organismului, dând astfel peste cap mecanismul de termoregalare.

Încearcă dansul lui Dickens

Când celebrul autorul Charles Dickens nu putea dormi, se ridica din pat şi îşi flutura braţele, mergând lent prin dormitor, pentru a scăpa de căldură. Există o bază ştiinţifică pentru această metodă: prin expunerea corpului la curenţii de aer, transpiraţia se evaporă şi corpul se răceşte în mod natural.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite