Când Moş Ene face rău la gene: dormitul ziua poate da peste cap tot organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dormitul în cursul zilei, după ture de noapte sau chiar după nopţi întregi de distracţie, este mai periculos pentru sănătate chiar şi decât somnul insuficient FOTO Shutterstock
Dormitul în cursul zilei, după ture de noapte sau chiar după nopţi întregi de distracţie, este mai periculos pentru sănătate chiar şi decât somnul insuficient FOTO Shutterstock

Somnul din timpul zilei, o necesitate pentru cei care lucrează ture de noapte sau care se distrează până la ore târzii, întrerupe ritmul a aproape o treime din genele tale. E posibil chiar ca această desincronizare a genelor să fie chiar mai gravă decât în cazul somnului insuficient, conform unui nou studiu.

Somnul anormal, adică dormit ziua şi activitate intensă noaptea, se pare că poate provoca probleme de sănătate chiar mai grave decât privarea de somn, susţin oamenii de ştiinţă. 

Cercetătorii britanici au supus 22 de tineri sănătoşi la o lumină slabă, constantă, timp de trei zile şi trei nopţi. În timpul primei zi, ei au întrerupt somnul participanţilor la intervale regulate pentru a le reseta ceasul intern. Astfel, voluntarii au ajuns să mănânce şi să doarmă în baza unui program de 28 de ore, cea mai lungă perioadă de somn din cursul acestei zile mărite fiind de la 12 până aproape de 18.30, notează „WebMD“.

În cursul celor trei zile, cercetătorii au luat probe de sânge pentru a putea urmări ce se întâmplă cu activitatea genelor lor. În prima zi, atunci când organismul participanţilor şi-a resetat ritmul circadian (n.r. - un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale fiinţelor vii), aproape 1.400 de gene (adică aproximativ 6% din toate genele analizate) erau sincronizate. 

După ce organismul participanţilor s-a obişnuit cu noul ritm, numărul genelor conectate cu ceasul biologic a scăzut dramatic, la 228, sau la doar 1% din genele analizate. Cercetătorii au estimat că modificarea somnului are un impact asupra a o treime din totalul genelor.

Această desincronizare dintre gene şi ritmul circadian în cazul somnului din timpul zilei este şi mai mare decât au văzut cercetătorii în cadrul unui studiu anterior despre privarea de somn. În cadrul acelei cercetări, când voluntarii dormeau doar cinci ore pe noapte, numărul genelor care erau sincronizate cu ritmul organismului a scăzut de la 9% la 7%.

Cât de importantă este sincronizarea în organism

„Sunt afectate procese fundamentale ale organismului. Credem că acest lucru poate avea o legătură cu problemele de sănătate asociate cu cei care lucrează multe ture de noapte“, mărturiseşte Derk-Jan Dijk, profesor de somn şi fiziologie de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Cei care lucrează noaptea sunt supuşi unui risc mai mare pentru sănătate, fiind mai predispuşi la obezitate, diabet, hipertensiune, boli de inimă, ciclu menstrual perturbat şi cancer.

Genele sunt purtătoarele instrucţiunilor de creare a noilor proteine. Proteinele intră în formarea a aproape oricărui semnal chimic, hormoni şi ţesuturi din corp, spun cercetătorii. Momentul în care se formează proteinele este foarte important deoarece producerea lor ar trebui să corespundă comportamentului nostru, conform lui Frank Scheer, expert în neuroştiinţe la Harvard, SUA.

De exemplu, atunci când organismul anticipează o masă, ficatul trebuie să înceteze să elibereze carbohidraţii pe care i-a ţinut la păstrare iar pancreasul trebuie să producă mai multă insulină. Muşchii trebuie să devină mai sensibili la insulina eliminată în corp pentru a putea profita de zahăr, continuă explicaţiile Frank Scheer.

Dacă toate acestea nu sunt sincronizate, atunci îţi poţi închipui cu uşurinţă că, în timpul nopţii, ai această maşinărie care funcţionează fără să fie nevoie. În cursul zilei, atunci când chiar ai nevoie de sincronizarea mecanismelor, organismul va funcţiona la viteză redusă“, adaugă Scheer.


Citeşte şi:

Ads by SmileysWeLoveAd Options

Pastila care te face zombi

Medicamentul zolpidem te poate face să mănânci ţigări în somn. Ba, mai mult, în SUA au fost comise crime sub influenţa somniferului.

De ce nu poţi adormi duminică noapte? Sfaturi despre cum să dormi satisfăcător în weekend

În zilele noastre, este o obişnuinţă să fii atât de ocupat în timpul săptămânii încât să dormi foarte puţin. Mulţi oameni plănuiesc ca acest somn pierdut să fie recuperat în timpul weekendului, însă care ar fi cea mai potrivită metodă?

Ce face lipsa somnului din tine: după o singură noapte pierdută eşti mai predispus la accidente, dar şi la infecţii

„Sunt nedormit“ poate fi cea mai obişnuită frază spusă luni dimineaţă. Obişnuinţa de a te trezi târziu în weekend are efect asupra somnului de duminică noapte şi, astfel, asupra activităţii tale din săptămâna următoare. Luând în considerare lipsa cronică de somn şi din săptămânile anterioare, te confrunţi, deja, cu o problemă gravă. Iată ce poţi păţi după doar o noapte de nesomn.

Cinci obiceiuri neaşteptate care ne pot strica somnul

Chiar dacă poate părea simplu la prima vedere, păstrarea unui somn odihnitor necesită mai multă atenţie din partea noastră decât am crede. Cele opt ore de somn, care pentru unii pot fi mai multe sau chiar mai puţine, sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii noastre.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite