Sarea în exces creşte riscul de cancer la stomac. Dieta care micşorează pericolul de îmbolnăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea maximă permisă este de 2 grame de sare pe zi, conform ghidurilor de sănătate
Cantitatea maximă permisă este de 2 grame de sare pe zi, conform ghidurilor de sănătate

Cancerul la stomac este o tumoră malignă care afectează diferite ţesuturi ale stomacului. El este prezent, cel mai adesea sub forma adenocarcinomului. În fază incipientă nu are simptome specifice, astfel că pacienţii ajung la medic cu boala în stare avansată.

Cancerul de stomac ocupă locul al patrulea în topul cancerelor în lume şi este prezent mai ales în ţările sărace şi în cele în curs de dezvoltare. Două sunt cauzele care sunt puse în legătură cu acest tip de cancer: infecţia cu bacteria care produce ulcerul stomacal – Helicobacter pylori - şi conservarea prin sare a cărnii şi a peştelui. Nitraţii conţinuţi în sare se transformă în derivaţi organici cancerigeni.

Pentru că, de cele mai multe ori, cancerul de stomac nu are simptome specifice – ci doar tulburări de digestie sau dureri similare cu ale ulcerului - pacienţii ajung la medic cu boala în stare avansată.

Putem face însă câteva schimbări în dieta noastră care să reducă riscul de a ne îmbolnăvi. Astfel, putem începe cu a consuma 2 căni şi jumătate de fructe proaspete şi legume, în fiecare zi, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Fără cereale rafinate şi alimente foarte sărate

Citricele pot furniza, la rândul lor, o excelentă protecţieîn faţa cancerului de stomac. Proteinele de bună calitate se găsesc în peştele proaspăt, carnea de pui fără piele şi fasole. Recomandarea este de a se alege cerealele bogate în fibre atunci când vine vorba de tipul de pâine, paste, orez. Totodată, mai spune aceeaşi sursă, trebuie eliminate alegerile nesănătoase precum pâinea albă, în general, cerealele rafinate şi carnea procesată.

Alimentele consumate trebuie să fie mai puţin sărate, mai puţin afumate sau murate.

Alegerea alimentelor potrivite ne pot ajuta să facem un alt pas important, respectiv pierderea în grutate. Specialiştii în cancer sunt de părere că o altă cale de a reduce riscul este de a scăpa de kilogramele în plus. Aşadar, 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână!

Şi încă un lucru important: renunţarea la fumat.

Simptome ale cancerului

Indigestia persistentă şi disconfortul abdominal, senzaţiile de arsură, hemoragiile, perforaţia gastrică, flebite repetate, febră prelungită, pierdere în greutate importantă şi fără cauză, anemie feriprivă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite