Prunele pot ţine piept cancerului de colon
0
Dacă îţi plac prunele, iată un motiv în plus pentru a mânca pe săturate aceste fructe specifice toamnei. Un nou studiu dezvăluie că un regim alimentar bogat în prune poate reduce riscul cancerului de colon.
Un studiu prezentat în cadrul Conferinţei de biologie experimentală aduce în atenţia publicului un beneficiu necunoscut al consumului de prune. Aceste fructe de toamnă îmbunătăţesc metabolismul şi reduc riscul cancerului de colon.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston şi de la Universitatea din Carolina de Nord s-au bazat pe date ştiinţifice preexistente. Se cunoaşte cu siguranţă că un anumit regim alimentar poate modifica metabolismul şi compoziţia florei intestinale (bacteriile „bune” prezente în tubul digestiv şi colon). Pentru studiul lor, cercetătorii au testat efectele unui regim bogat în prune asupra rozătoarelor de laborator, în comparaţie cu un regim neutru. Apoi, ei au examinat mucoasa intestinală şi segmente din colonul rozătoarelor şi au constatat că şoarecii hrăniţi cu prune aveau mai multe bacterii „bune” în intestin şi mai puţini diverticuli anormali la nivelul colonului. Or, diverticulii sunt leziuni precanceroase.
În opinia cercetătorilor, observaţiile sunt suficiente pentru a afirma că prunele protejează contra cancerului de colon.
Alte 5 motive întemeiate pentru a mânca prune
Prunele sunt bune în curele de slăbire. Cu un conţinut scăzut de calorii (20 kcal/100 grame), prunele sunt alimente prietenoase cu silueta, mai ales că au un indice glicemic scăzut şi ajută la ţinerea sub control a senzaţiei de foame. Aşa se explică de ce aceste fructe constituie o gustare ideală între mese. Bogate în fibre, prunele asigură un efect de saţietate mai mult timp decât alte fructe.
Prunele te ajută să-ţi păstrezi frumuseţea. Aceste fructe conţin o paletă largă de minerale (fier, magneziu, potasiu) şi vitamine (A, C, E), care protejează celulele şi distrug radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară. Prunele ne ajută aşadar să luptăm contra îmbătrânirii şi să limităm apariţia ridurilor.
Prunele topesc colesterolul. Consumul zilnic de prune contribuie la reducerea colesterolului „rău” (LDL) şi prevenirea bolilor cardiovasculare. Şi cum aceste fructe sunt surse valoroase de potasiu şi de flavonoide, ar fi bine să devină preferatele persoanelor cardiace.
Prunele sunt aliaţi de încredere ai digestiei. Ştim prea bine că prunele sunt unele dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva constipaţiei. Acest lucru se datorează bogăţiei de fibre solubile şi insolubile. 100 grame de prune furnizează 60% din aportul zilnic de fibre alimentare necesare digestiei.
Prunele sunt o sursă excelentă de energie. Bogate în glucoză (45% conţinut în glucide), prunele conferă energie sistemului nervos. Sunt recomandate când avem de susţinut un examen. Ele sunt surse naturale de fructoză (25%) şi sorbitol (30%), prunele asigură organismului zaharuri cu asimilare lentă. Sunt recomandate sportivilor pentru a evita scăderea glicemiei şi persoanelor afectate de stres şi oboseală cronică. Cantitatea apreciabilă de magneziu (45 mg/100 grame) din prune ajută la obţinerea energiei şi susţinerea activităţii musculare.