Ponturi pentru a mânca sănătos chiar şi atunci când ieşi în oraş
0Ne place să mâncăm în oraş: nu trebuie să gătim, altcineva ne serveşte în timp ce noi ne putem bucura de compania familiei sau a prietenilor şi nici nu trebuie să spălăm vasele. Problema însă este că avem, adesea, tendinţa de a exagera. Deşi o desfătare ocazională este permisă, alegerea felurilor de mâncare nepotrivite ar putea să ne aducă ceva kilograme în plus.
În acest sens, nutriţionista Marisa Moore a oferit pentru CNN câteva ponturi pentru a ne bucura de o masă sănătoasă în oraş.
Comandă tu primul
Deşi mergem la masă cu gândul de a mânca sănătos, imediat ce auzim sau vedem ce şi-au comandat ceilalţi, ni se face poftă şi ne schimbăm opţiunile.
„Un studiu a aratat că femeile au tendinţa de a se lua una după cealaltă când comandă mâncare. Dacă o sa-ţi comanzi tu prima ceva sănătos, s-ar putea să le determini şi pe celelalte să aibă aceeaşi opţiune“, a declarat Moore pentru CNN.
Dacă este posibil, încearcă să alegi tu restaurantul în care ieşiţi şi optează pentru cele care au în meniu şi mâncăruri sănătoase.
Calorii
Când vrei să comanzi, analizează meniul şi uită-te la felurile de mâncare bogate în calorii: tot ce e cremos, crocant, prăjit, pane sau înăbuşit. „Trebuie să optezi pentru alimentele preparate la grătar, fierte sau coapte. Aceste metode de gătit sunt mult mai sănătoase“, spune Moore.
Modifică meniul
Să nu-ţi fie teamă să ceri anumite schimbări la felul de mâncare asupra căruia te decizi. De exemplu, solicită înlocuirea cartofilor prăjiţi cu legume fierte. Dacă ştii că un sos este bogat în calorii, cere să nu-ţi fie servit.
Salata ar trebui comandată fără să fie asezonată. Deşi sunt sănătoase, cei de la restaurant tind să adauge tot felul de sosuri bogate în calorii.
Mâncare la pachet
De multe ori, o porţie la restaurant este cât pentru doi, aşa că, la începutul mesei, cere-i ospătarului să-ţi pună jumătate la pachet. Chiar dacă ne-am săturat, suntem tentaţi adesea să ne oprim din mâncat abia după ce terminăm tot din farfurie.
Supa şi salata
O supă sau o salată ca prim fel de mâncare poate reprezenta o modalitate prin care să mâncăm mai puţin. „Oamenii care mănâncă supă sau salată de legume înainte de celelalte feluri au tendinţa de a consuma mai puţine calorii“, a explicat Moore.
Mănâncă încet
Regula asta o ştim cu toţii: dacă mâncăm prea repede, mâncăm prea mult. „Creierul tău are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a realiza că organismul s-a săturat“, spune Moore. Aşa că mănâncă mai încet, bucură-te de compania celor din jurul tău şi încearcă să laşi furculiţa din mână între muşcături.
Băutura
E uşor să uiţi de caloriile băuturii pe care o comanzi, fie că are sau nu alcool. Ceaiul, de exemplu, poate conţine între 200 şi 250 de calorii.
„Un pahar de vin conţine doar 150 de calorii, dar există şi băuturi care au chiar şi peste 300“, a adăugat Moore.