Organismul nostru are nevoie de efort fizic pentru a funcţiona la capacitate maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem nevoie de mişcare pentru a ne folosi organismul la capacitate maximă FOTO Shutterstock
Avem nevoie de mişcare pentru a ne folosi organismul la capacitate maximă FOTO Shutterstock

Există o soluţie deja la îndemână şi foarte eficientă de prevenire a bolilor în timp ce reducem cheltuielile cu analize şi îngrijiri medicale: exerciţiile fizice. Ce-ar fi să ne ajutăm unii pe alţii să facem mai mult sport? De fapt, oamenii chiar au evoluat în acest scop.

Rolul esenţial al activităţii fizice în promovarea unui stil de viaţă sănătos are rădăcini evoluţioniste. Cu câteva sute de generaţii în urmă, strămoşii noştri erau vânători şi agricultori care străbăteau cel puţin şapte-opt kilometri zilnic mergând, alergând sau căţărându-se. Deşi agricultura ne-a modificat un pic dieta, având un aport de proteine mai scăzut, fermierii tot trebuiau să muncească multe ore. De fapt, până de curând, cu toţii eram atleţi, fie că eram vânători sau agricultori, notează CNN.

În zilele noastre, abia dacă mai facem vreo muncă fizică. Automobile, lifturi, cărucioare de cumpărături şi alte dispozitive ne permit să ne desfăşurăm zilele fără a ne ridica vreun pic ritmul cardiac sau fără a transpira. Foarte puţine slujbe ne solicită din punct de vedere fizic şi, cei mai mulţi dintre noi, nu avem vreo înclinaţie către efort fizic în puţinul timp liber pe care-l avem la dispoziţie, iar rezultatele sunt vizibile.

Să fii inactiv din punct de vedere fizic nu este doar anormal, este de-a dreptul patologic, deoarece vechea zicală „dacă nu-l foloseşti, se pierde“ este adevărată. Corpurile noastre au evoluat, având nevoie de mişcare pentru a se dezvolta şi a funcţiona normal. În niciun caz nu am evoluat pentru a ne mulţumi cu o viaţă de sedentarism.

Exerciţiul moderat este vital pentru un sistem circulator sănătos, pentru oase puternice neafectate de osteoporoză, pentru un sistem imunitar viguros şi pentru o funcţionare a creierului la cele mai înalte standarde. Aproape fiecare organ şi sistem al organismului uman beneficiază de pe urma exerciţilor fizice regulate şi este compromis în lipsa lor.

Exersează-ţi inima!

Nicio altă problemă de sănătate nu exemplifică necesitatea exerciţiilor fizice mai bine ca inima. Şi totuşi, contrar tuturor problemelor cu inima care se întâlnesc în zilele noastre, bolile cardiace pot fi prevenite şi tratate prin exerciţii fizice.

Studiile demonstrează că cei care nu sunt într-o formă fizică prea bună, dar încep să practice sporturi, îşi scad riscul de deces de pe urma unei boli cardiace, chiar şi cu 50%. Costul tratamentului unui om bolnav de inimă este uriaş, aşa că s-ar putea economisi aceşti bani prin prescrierea unui tratament preventiv: sportul zilnic. 

Mai mult, economisirea acestor bani este chiar mai mare, deoarece exerciţiile fizice reduc apariţia şi severitatea şi altor boli considerate extrem de scumpe: cancerul de sân, cancerul de colon, boala Alzheimer.

Un leac universal

Exerciţiile fizice nu sunt un medicament. Activitatea fizică regulată nu garantează o sănătate bună şi are efecte limitate asupra scăderii în greutate. Şi totuşi, deşi sportul nu va scăpa lumea de „pandemia“ obezităţii, oferă atât de multe beneficii pentru sănătate încât, indiferent de cât cântăreşti, trebuie să-ţi pui o singură întrebare: vreau să fiu slab sau sănătos?

Povestea evoluţiei organismului uman ne oferă multe răspunsuri. Am evoluat în fiinţe active nu pentru că am vrut, ci pentru că am fost obligaţi. Strămoşii noştri din Epoca de Piatră s-au chinuit să supravieţuiască, n-au avut de ales. Erau activi multe ore pe zi, dar beneficiau şi de pe urma odihnei, ori de câte ori era posibil, pentru a evita risipirea energiei atât de necesare atunci. Aşa că, pentru noi, deşi maşinile, lifturile şi cărucioarele de cumpărături sunt invenţii recente, instinctul de a le folosi este antic şi puternic – conservarea energiei. Drept rezultat, avem nevoie de motivaţie pentru a ne exersa organismul.

Ajută-ţi aproapele ca să te ajute şi el pe tine!

Trebuie să ne impulsionăm unii pe alţii pentru a nu ne lăsa pe tânjală şi pentru a învăţa ce este bun pentru sănătatea noastră. În cazul copiilor, exerciţiile fizice trebuie să fie o joacă, amuzante şi foarte frecvente, zilnice chiar, la fel ca spălatul pe dinţi şi programul de somn fix.

Citește și: Alergi şi slăbeşti

Tot pentru copii, exerciţiile fizice trebuie să fie obligatorii. Trebuie implementate ore de educaţie fizică frecvente în grădiniţe şi în şcoli. Însă, din cauză că nu se practică acest lucru regulat şi din cauza multelor probleme mai importante din învăţământ, le furăm milioanelor de copii şansa la un viitor sănătos şi garantăm, prin asta, facturi medicale ce, mai mult ca sigur, le vor depăşi posibilităţile.

Dar adulţii? Deşi adulţii au dreptul de a fi inactivi (de a conserva energie), simt nevoia, de fapt, de activitate. Organismul ne spune că avem nevoie de mişcare, nu doar de locuri de muncă pentru plata analizelor medicale şi a medicamentelor împotriva unor boli care pot fi uşor prevenite şi rezolvate cu un program simplu de exerciţii fizice zilnice.

Avem nevoie de susţinere din partea prietenilor, a rudelor, a autorităţilor. La nivel local, avem nevoie de lideri care să promoveze mijloacele de transport ne-motorizate, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, joggingul şi chiar sporturile recreative în aer liber (fotbal cu amicii, badminton cu prietenele sau weekendurile pe munte cu colegii).

Companiile ar trebui să ofere pachete salariale care să includă şi abonamente la săli de gimnastică, iar medicii ar trebui recompensaţi pentru implicarea pacienţilor în activităţi curative, cum este voluntariatul şi responsabilizarea comunităţii.

Nu ne permitem să fim inactivi. Din cauza multor avansuri tehnologice, oamenii nu mai trebuie să fie activi din punct de vedere fizic pentru a supravieţui, dar organismul nostru cu rădăcini în Epoca de Piatră, încă are nevoie de exerciţii pentru a funcţiona la capacitate maximă pe măsură ce îmbătrâneşte. De dragul corpului nostru, de dragul economiei şi chiar de dragul naţiunii, consecinţele inactivităţii sunt mult prea mari pentru a nu lupta împotriva lor.


Citeşte şi:

VIDEO Cum se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Povestea lui Alex, care a scăpat de 70 de kilograme într-un an

Se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Specialiştii invitaţi la Adevărul Live au dezvăluit, miercuri după-amiază, cum este posibil acest lucru, cu exemple.

Există soluţii reale să slăbim fix în zonele-problemă? Care sunt cele mai eficiente mişcări ca să arzi grăsimea

Toate reclamele la produse sau la programe de slăbit care ne ajută să scăpăm exact de grăsimea din zonele cu probleme se bazează pe un neadevăr, avertizează specialiştii.

Beneficiile migdalelor pentru cei care vor să slăbească

Persoanele care mănâncă aproximativ 40 de grame de migdale pe zi, echivalentul a 250 de calorii, nu vor lua în greutate, iar pofta lor de mâncare va fi diminuată, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători americani.

Cele mai bune surse de vitamina imunităţii. Cât trebuie să mănânci ca să acoperi necesarul zilnic

Extrem de necesară pentru dezvoltarea normală a organismului şi pentru autorepararea ţesuturilor, vitamina C se regăseşte adesea în cantităţi reduse în corp, dacă aportul nu este constant. Suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă sursă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite