Dieta în cazul gastritei şi ulcerului. Ce alimente combat infecţia care creşte sensibilitatea stomacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broccoli conţine o substanţă care reduce nivelul infecţiei cu bacteria care provoacă ulcer
Broccoli conţine o substanţă care reduce nivelul infecţiei cu bacteria care provoacă ulcer

Durerile abdominale cauzate de gastrită şi ulcer sunt prezente mai ales după masă. Anumite alimente precum iaurtul şi broccoli protejează stomacul şi combat simptomele infecţiei cu Helicobacter pylori.

O dietă potrivită ajută la calmarea durerilor abdominale provocate de gastrită şi ulcer. Aceste afecţiuni ale stomacului sunt produse cel mai adesea de infecţia cu Helicobacter pylori, bacterie care provoacă inflamarea mucoasei şi care, odată fixată, este capabilă să supravieţuiască în mediul acid al stomacului timp îndelungat.

Anumite studii făcute până acum arată că broccoli şi iaurtul se numără printre cele mai eficiente alimente care combat simptomele gastritei şi ulcerului, reducând aciditatea stomacului, calmând arsurile şi inhibând totodată dezvoltarea infecţiei cu H. pylori, scrie healthcentral.com.

Astfel, broccoli conţine o substanţă numită sulforaphan (prezentă şi în alte crucifere – varză, conopidă, varză de Bruxelles) -  care reduce nivelul infecţiei cu H. pylori. Germenii de broccoli conţin mai multă substanţă decât planta la maturitate şi pot fi consumaţi prin adăugare la salate sau senvişuri. Un studiu publicat în Revista de cercetări asupra cancerului, SUA, menţionează faptul că persoanele care au consumat 70 de grame de germeni de broccoli pe zi (circa o cană), timp de opt săptămâni au avut un nivel al infecţiei şi al inflamaţiei mai scăzut raportat la acelea care au consumat de exemplu produse pe bază de lucernă (cu proprietăţi antiinflamatoare) şi care nu conţin sulforaphan.

Două luni de la încheierea studiului însă persoanele din prima categorie reveniseră la situaţia anterioară participării la studiu, astfel că pentru a menţine beneficiile aduse de broccoli, acesta trebuie consumat în mod regulat.

Iaurtul. Anumite culturi active din iaurturi ajută la echilibrarea balanţei dintre bacteriile „bune“ şi cele „rele“. În mod special, iaurtul conţine culturi vii de Lactobacillus şi Bifidobacterium care reduc nivelul infecţiei  şi măresc efectul pe care antibioticele convenţionale îl au în organism.

În plus, persoanele care suferă de gastrită ar trebui să facă nişte schimbări în modul de alimentaţie. Astfel, dacă medicii pînă mai ieri recomandau mese mai dese şi mai puţin bogate, s-a constatat că acest comportament alimentar menţine un nivel ridicat al acidităţii stomacului lucru deloc benefic, acum, medicii recomandă trei mese pe zi doar, consistente şi la ore fixe, pentru a menţine sub control aciditatea şi a reduce iritaţia mucoasei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite