De ce sunt periculoase dietele cu foarte puţine calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aportul zilnic mai mic de 800 de kilocalorii se încadrează la dietele sever hipocalorice urmate pentru a obţine o reducere sensibilă a numărului de kilograme.

Depăşirea acestei ţinte este periculoasă prin pierderea excesivă de masă musculară. Aceasta poate produce efecte secundare severe – insuficienţă cardiacă, de exemplu, potrivit conf. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, la Institutul Paulescu din Bucureşti .

Din acest motiv, regimurile alimentare cu foarte puţine calorii au nevoie de monitorizare specială care să includă printre altele, controlul funcţiilor cardiace şi renale.

Potrivit sursei citate mai sus, chiar şi în condiţiile unei monitorizări eficiente, pacienţii au efecte adverse reversibile precum astenia, crampele musculare, intoleranţa la frig, căderea părului, uscăciunea pielii şi a mucoaselor.

Un alt contraargument pentru aplicarea acestui tip de dietă este gradul redus de sustenabilitate: peste 75% din pacienţi recâştigând după un an mai mult de o treime din greutatea pierdută.   

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite