Cum recunoşti dacă ai intoleranţă la gluten
0Marea majoritatea persoanelor consumă zilnic produse pe bază de gluten: pâine, paste, cereale ori bere. Unii au însă intoleranţă la această proteină din cereale, glutenul.
Potrivit statisticilor, circa 85% dintre cazuri nu ştiu că au intoleranţă la gluten sau boala celiacă (o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică). Aceasta poate apărea la orice vârstă, adică şi la bebeluşi după ce a început diversificarea şi au avut voie să pape şi pâine sau paste.
Conform specialiştilor, boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten, notează authoritynutrition.com. Astfel că, dacă pacientul nu se duce din timp la medic pentru diagnosticare şi tratament, boala se poate agrava ajungându-se la următoarele probleme de sănătate: infertilitate, avorturi spontane repetate, anemie feriprivă (deficit de fier), osteoporoză sau cancer de anumite tipuri.
Atenţie!
Este foarte important să se ştie cum se recunosc simptomele intoleranţei la gluten pentru ca bolnavul să meargă la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul şi va prescrie tratament, dacă e cazul.
Cauze
Glutenul acţionează ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispoziţie genetică la această formă de intoleranţă alimentară şi distruge mucoasa intestinală. Din acest motiv va fi impiedicată absorbţia corectă a substanţele nutritive din alimente, mai ales cea a calciului, fierului şi acidului folic.
Află pe clicksanatate.ro când e cazul să te alarmezi că poţi avea intoleranţă la gluten!