Culorile alimentelor ne influenţează apetitul

Culorile alimentelor ne influenţează apetitul

Alimentele de culoare roşie stimulează mai mult creierul, au un aport satisfăcător de proteine şi de energie.

Probabil nu te-ai gândit niciodată că printre cei mai importanţi stimuli ai apetitului se numără culoarea alimentelor, care poate avea o influenţă mai mare decât mirosul sau gustul acestora. Dar ce nuanţe preferă creierul uman atunci când vine vorba de mâncare?

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roşii şi spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roşie în detrimentul celei verzi. De unde această atracţie instinctivă?

Oamenii de ştiinţă au rugat mai mulţi voluntari să aleagă între legume de culoarea roşie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roşie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine şi de energie.

Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimentesărace în nutrimenţi.

Roşul, mai apetisant ca verdele

Acelaşi studiu arată că, în general, alimentele roşii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.

Deşi în timpul procesului de gătire, fructele, legumele şi carnea îşi schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanţa roşie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roşu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea aşteptări false şi altera percepţia asupra preparatelor alimentare.

Află pe clicksanatate.ro care este culoarea pe care tindem s-o evităm când alegem alimentele!

Combinaţii pe care nu trebuie să le faci, când iei medicamente

Fructe cu efect antitumoral

 

citeste totul despre: