Ce mâncăm şi ce sport ni se potriveşte în funcţie de gene? Aflaţi totul despre testele de nutrigenetică la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar fi să-ţi poţi adapta dieta la cerinţele genelor tale, ba chiar să faci exact tipul de activitate fizică cel mai eficient pentru tine? Acum este posibilă o astfel de personalizare a alimentaţiei şi a recomandărilor de mişcare datorită testelor genetice care au ajuns şi pe piaţa din România.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Nicio dietă, nici măcar cele mai populare în rândul vedetelor de la Hollywood nu funcţionează universal. Aşa se face că majoritatea oamenilor care apelează la dieta Atkins, paleo, cu zeamă de varză sau cu cine-ştie-ce aliment minune, chiar dacă obţin rezultate de moment, la un moment dat revin la greutatea iniţială, ba chiar, uneori, cu kilograme suplimentare. Cel mai eficient tip de alimentaţie, atât pentru a ne menţine sănătatea, cât şi pentru a scădea în greutate, este dieta personalizată care să devină stil de viaţă, recomandă medicii nutriţionişti. 

De puţin timp, conceptul de „dietă personalizată“ a căpătat conotaţii noi şi în România. Nu mai înseamnă doar alimentaţie adaptată stilului de viaţă, indicelui de masă corporală şi eventualelor probleme de sănătate. Astăzi, „dietă personalizată“ înseamnă şi alimentaţie care să fie pe placul genelor noastre. O dietă care răspunde nevoilor codificate în ADN. Există în prezent teste de nutrigenetică, adică teste ADN care ne arată ce tip de alimentaţie şi chiar ce tip de activitate fizică ni se potrivesc şi sunt cu adevărat eficiente într-o cură de slăbire, dar şi pentru a ne menţine sănătatea.

Larisa Petrini, health coach, CEO şi cofondator reLife Wellness, vine la Adevărul Live să ne explice în ce constau testele de nutrigenetică, cine are nevoie de un astfel de test şi cât de accesibile sunt. 

Principalele idei rezultate în urma discuţiei:

Testul de nutrigenetică este o analiză genetică avansată de nutriţie, fitness şi stare de bine. Testul revoluţionează felul în care ne alimentăm şi în care ne antrenăm prin faptul că ne ajută pe noi experţii să facă recomandări în funcţie de amprenta genetică a fiecărui individ.

Sunt pe piaţă la nivel monial circa 40.000 de diete, ele nu funcţionează la toată lumea pentru că suntem diferiţi. În cazul dietelor acestea general valabile obiectivul e sabotat încă din momentul în care am terminat dieta – toţi visăm la amndina pe care o vom mânca după terminarea diete.

În al doilea rând, ne educă corpul în mod greşit şi prin exerciţiul acesta de reducere a caloriilor nu fac decât să trimit mesaje greşite corpului, iar el începe să stocheze pentru că nu mai primeşte acelaşi aport caloric şi nu mai este partenerul meu de drum în procesul respectiv.

Al treilea motiv este că suntem diferiţi în realitate. Ce este benefic pentru cineva, pentru altcineva nu funcţionează deloc. Ideea de a-ţi asculta corpul nu este totuşi, total greşită. Ştiu că e un clişeu, însă corpul ne dă semnale despre ce funcţionează şi ce nu.

Orice greşală alimentară pe care o facem, chiar dacă nu are răspuns imediat, dacă nu ne îngrăşăm imediat, lucrurile se adună şi, în timp, se văd. În plus, corpul nostru se transformă şi, în timp, metabolismul nu mai este acelaşi. Acesta e motivul pentru care exerciţiul este foarte important.

E foarte valoros să ştii ce tip de sport faci ca să ajungi mai repede la rezultat.

Testul genetic este un instrument pentru medicul nutriţionist, cu ajutorul căruia acesta lucrează. El nu ţine locul unui nutriţionist. Analiza oferă informaţii valoroase despre grupele de alimente, cantitatea sau la care răspundem favorabil  şi care sunt cel mai aproape de ceea ce avem noi nevoie. Pasul al doilea este de mână cu medicul nutriţionist sau cu antrenorul de la sală.

Testul citeşte două cele mai frecvente intoleranţe – la gluten şi la lactoză.

Ce este un test de nutrigenetică

Este o analiză noninvazivă care se face în baza unei mostre de salivă. Kitul se poate trimite acasă, la client, care face recoltarea singur, ne-o retrimite după care ajunge la un laborator din Londra.

În 15 zile lucrătoare se primeşte raportul de analiză în două părţi: cu informaţii despre dietă şi despre sport. Plus un infografic.

Informaţiile pe partea de dietă sunt legate de cantităţile, de proporţiile de grupe alimentare, de vitamine şi minerale. Felul, de exemplu, în care corpul nostru reacţionează la carbohidraţi şi la grăsimi saturate. Inclusiv cele două intoleranţe mai sus menţionate şi legate de abilitatea corpului nostru de a se detoxifia.

Alte informaţii sunt despre ce exerciţii ni se potrivesc pentru a ajunge mai repede la rezultatul dorit. Sunt 3 tipuri de mişcare: anduranţă, cardio şi rezistenţă.

Testul se adresează persoanelor peste 18 ani şi scanează 45 de variaţii genetice. Interpretarea datelor din raport durează o oră şi se face faţă în faţă cu clientul sau prin telefon. Cei care doresc pot merge mai departe şi intra într-un program cu nutriţionistul şi antrenorul, program care durează 6 luni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite