Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci soia. Cât de sănătos este acest aliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că nu prea există studii care să susţină beneficiile aduse de soia
Specialiştii spun că nu prea există studii care să susţină beneficiile aduse de soia

Soia şi produsele din soia au câştigat, în ultimul timp, teren ca alternativă la carne pentru vegetarieni şi nu numai. La o simplă căutare pe Internet însă găsim şi o droaie de informaţii despre pericolul pe care l-ar ascunde soia. Până la urmă cum rămâne: e bună sau e rea?

Ce ar trebui să ştim despre soia pentru a fi pro sau contra acestui aliment? încearcă să lămurrească problema specialiştii de la CNN.

Hot dog versus soia

Unul dintre marile avantaje ale consumului de soia este acela că ea poate înlocui multe mâncăruri dăunătoare pentru sănătate, susţine experta în nutriţie Vandana Sheth.

„Atunci când vorbim despre soia sub formă de edamame (păstăi foarte tinere de fasole soia), tofu şi orice tip de lapte şi spunem că este mai sănătoasă decât carnea ne referim la faptul că este o excelentă sursă de proteine, fibre, vitamine şi minerale, fără colesterol rău şi fără grăsimile saturate care abundă în carne“, a explicat nutriţionistul.

Unele campanii de alimentaţie sănătoasă au încercat să impună o dietă în care o zi pe săptămână să fie fără carne ştiut fiind că aceasta – mai ales cea roşie – creşte riscul de cancer, boli cardiovasculare, diabet şi obezitate. Nu există însă decât dovezi foarte firave că soia ar reduce acest risc. Deşi se spune că soia scade colesterolul, calmează bufeurile, previne cancerul de sân şi pe cel de prostată, te ajută să slăbeşti şi micşorează riscul de osteoporoză, toate acestea sunt rezultatele preliminare ale unor studii neconvingătoare, potrivit unui raport din 2014 al Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard.

American Heart Association a recomandat iniţial consumul de soia ca parte a unei diete sănătoase, pentru ca mai apoi să retragă recomandarea pentru că nu prea aveau studii care să o susţină, spune Heather Patisaul, biolog la North Carolina State University, care s-a ocupat cu studiul efectelor pe care le are consumul de soia asupra organismului.

Beneficii modeste?

„Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile consumului de soia asupra inimii sunt foarte mici: o valoare uşor diminuată a colesterolului, dar nimic mai mult“, a adăugat specialistul.

De fapt, o recenzie făcută de American Heart Association pe 22 de studii randomizate a constatat că un consum de 50 de grame de soia pe zi scade cu doar trei procente colesterolul rău. Ca să aveţi o perspectivă reală, ar trebui să mâncaţi circa un kilogram şi jumătate de brânză tofu sau să beţi cel puţin opt pahare de lapte pe zi pentru a face rost de cele 50 de grame de soia, ceea ce înseamnă o performanţă chiar şi pentru cei mai mari fani ai acestui produs, avertizează specialiştii.  

Partea întunecată a poveştii

Soia are şi o parte întunecată, cea mai notabilă fiind legată de faptul că s-ar putea să vă afecteze hormonal. Aceasta pentru că are isoflavone – un tip de fitoestrogen care mimează efectul estrogenului în corp. Când mănânci multă soia, există riscul să perturbi sistemele sensibile la estrogen, inclusiv pe cel reproductiv, mai spune Patisaul.

Au fost cazuri, mai spune aceasta, în care femeile au consumat atât de multă soia (60 de grame pe zi, timp de o lună) astfel încât menstruaţia nu le-a mai venit.  „Dezvoltarea creierului este, de asemenea, sensibilă la estrogen, la fel şi glandele mamare şi inima“.

Patisaul mai spune că posibilul rol al consumului de soia în cancer este unul incert şi recomandă femeilor care au un risc crescut de a dezvolta cancer la sân sau la ovare, cancere care sunt sensibile la hormoni, să discute cu medicul despre oportunitatea unei diete pe bază de soia.

Ce e de făcut?

Pentru că fiecare individ este diferit, este imposibil de stabilit care este cantitatea potrivită de soia. „Aceia care vor să obţină un aport de proteine în mod rezonabil şi sănătos, fără a se confrunta cu posibilele efecte negative date de soia, trebuie să ştie că nu e nevoie să consume soia la fiecare masă pentru a înlocui toate celelalte alimente precum laptele sau brânza obişnuită“.

Aşadar, ar trebui să renunţăm la soia pentru totdeauna? Nu neapărat. Puţină soia în alimentaţie poate fi un obicei sănătos de a obţine proteine în lipsa cărnii. „Pentru adulţii sănătoşi, abordarea pentru soia ar trebui să fie aceea ca şi pentru zahăr, cafea şi alcool. Moderaţia este cheia“, conchide Patisaul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite