Beneficiile consumului de ceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceapa este un ingredient nelipsit din bucătărie, dar foarte puţină lume îi cunoaşte beneficiile pentru sănătate. Această legumă era folosită ca remediu încă din secolul IV î.Hr. pentru efectele sale diuretice, digestive şi pentru sănătatea inimii, a ochilor şi a articulaţiilor.

Ceapa este o sursă excelentă de vitamina C, compuşi sulfurici, flavonoide şi fitochimicale, care reduc riscul unor afecţiuni precum boala Parkinson, bolile cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral.

Quercitina din ceapă are efect antioxidant şi poate preveni dezvoltarea celulelor maligne, dar reduce şi riscul de infecţii ale tractului urinar, hipertensiune şi afecţiuni ale prostatei. De asemenea, antioxidanţii din ceapă ajută la menţinerea sănătăţii inimii, reduc inflamaţiile din corp şi scad astfel riscul de cancer.

Ceapa are foarte puţine calorii (45 calorii), are conţinut scăzut de sodiu, nu conţine grăsimi şi colesterol şi este, în aceeaşi măsură, o importantă sursă de fibre, acid folic şi  vitamine din grupul B, care ajută la regenerarea celulară.

Beneficiile consumului de ceapă se menţin atât atunci când o gătim, cât şi atunci când o mâncăm în stare proaspătă, iar un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry subliniază că o concentraţie mare de flavonoide se găseşte în foile de ceapă, deci acestea nu trebuie aruncate.

Beneficile consumului de ceapă pentru inimă

Studiile realizate de specialiştii de la Universitatea Maryland arată că substanţele din ceapă subţiază în mod natural sângele şi previn astfel formarea plachetelor de grăsime şi a cheagurilor, care cresc riscul de infarct şi atac cerebral. Sunt necesare însă studii suplimentare pe subecţi umani pentru a confirma aceste efecte pozitive, deoarece până în prezent cercetările s-au realizat doar pe animale de laborator.

Compuşii sulfurici din ceapă ar avea şi efect antiinflamator, deci ameliorează crampele musculare şi simptomele astmului, se arată într-un studiu publicat în 2013 în American Journal of Physiology.
Totodată, polifenolii din ceapă au efect antioxidant, deci apără organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi şi întăresc sistemul imunitar.

Beneficiile consumului de ceapă. Efecte anticancerigene

Quercitina din ceapă are un rol extrem de important în prevenirea cancerului, susţin experţii de la Universitatea Maryland. Ei spun că această substanţă poate stopa dezvoltarea tumorilor maligne la sân, prostată, ovare, endometru şi plămâni. Ceapa roşie dispune de o cantitate mult mai mare de quercitină, însă şi ceapa galbenă şi cea tip şalotă sunt bogate în acest compus.

Pe lângă aceste beneficii, ceapa poate avea efect pozitiv şi în problemele digestive. Fibrele conţinute de ceapă, în special oligofructoza, stimulează producerea de bacterii „prietenoase” şi previn astfel apariţia diareei. Fitochimicalele din ceapă ar putea reduce şi riscul de ulcer gastric, mai spun specialiştii.

Beneficiile consumului de ceapă. Bună pentru diabetici

Cromul din ceapă reglează nivelul de zahăr din sânge iar sulful reduce glicemia prin stimularea producţiei de insulină. Un studiu realizat în 2010 şi publicat în revista Enviromental Health Insights arată că ceapa ar fi deosebit de utilă în cazul persoanelor care suferă de diabet .

O altă cercetare sugerează că un consum frecvent de ceapă ar ajuta şi la menţinerea sistemului osos şi prevenirea osteoporozei.

Beneficiile consumului de ceapă. Contraindicaţii

Unele persoane pot manifesta reacţii adverse la consumul de ceapă, cum ar fi balonarea, flatulenţa sau arsurile gastrice. Ceapa conţine cantităţi mari de vitamina K, motiv pentru care este indicat să fie evitat consumul de către persoanele care urmează tratament cu anticoagulante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite