Adevărul despre suplimentele de slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devenite tot mai populare în rândul femeilor, suplimentele de slăbit nu respectă întotdeauna promisiunile de pe ambalaj. Specialistul nostru ne explică la ce să fim atenţi.

O mare parte dintre suplimentele de slăbit de pe rafturile farmaciilor au doar efecte teoretice, susţin specialiştii în nutriţie. Puţine şi-au dovedit eficacitatea, şi într-o mică măsură.

„Suplimentele de slăbit sunt foarte populare, poate şi din cauză că schimbarea stilului de viaţă pare prea complicată pentru mulţi dintre noi. E mai comod să evităm confruntarea cu problema şi ajungem să apelăm la ceva ce pare promiţător şi inofensiv“, afirmă Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie, diabet zaharat la Spitalul Militar Central „Carol Davila“ din Bucureşti.

Pot duce la deshidratare

Preparate din extracte de plante, aminoacizi şi oligoelemente, o parte dintre suplimentele de slăbit de pe piaţă promit pierderea kilogramelor datorită efectului lor diuretic (eliminarea apei din organism) şi prin creşterea tranzitului intestinal. Cu toate acestea, beneficiile se pot transforma treptat în efecte nocive.

„Creşterea diurezei nu duce chiar o scădere ponderală, ci doar deshidratare, fiind nefolositor pentru organism. Pe de altă parte, accelerarea tranzitului poate induce o uşoară malabsorbţie (o parte din nutrienţi nu se mai absorb corespunzător şi se pierd prin scaun), ceea ce scade aportul caloric, dar nu aduce beneficii reale sănătăţii“, spune medicul endocrinolog.

Stările de nervozitate, printre efectele nedorite

O altă categorie de suplimente de pe piaţă vine cu o ofertă şi mai tentantă pentru persoanele care doresc să piardă în greutate: ele pot să „topească“ depozitele de grăsime. Lucru parţial adevărat, spun specialiştii.

Află mai multe despre suplimentele de slăbit pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite