A băut ceai verde ca să slăbească, dar s-a îmbolnăvit de hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumat în exces, ceaiul verde poate deveni toxic pentru ficat  FOTO Arhivă
Consumat în exces, ceaiul verde poate deveni toxic pentru ficat  FOTO Arhivă

O tânără din Anglia a făcut hepatită după ce a băut trei ceşti de ceai verde pe zi. Fata de 16 ani s-a prezentat la medic pentru simptome de greaţă, ameţeli şi dureri de stomac. Medicul a diagnosticat-o greşit cu infecţie urinară, pentru care i-a prescris antibiotice. După administrarea acestor medicamente, starea tinerei s-a înrăutăţit. Ea a mers din nou la spital, unde medicii i-au pus diagnosticul de hepatită.

Când a ajuns la spital, tânăra avea icter, au explicat medicii în raportul medical, publicat în British Medical Journal (BMJ) Case Reports.

Hepatita, o boală inflamatorie a ficatului, se dezvoltă din cauza unui virus sau când ficatul este expus la substanţe toxice precum alcoolul, drogurile sau unele medicamente luate în exces.

În cazul tinerei respective, care nu a consumat nici alcool, nici droguri, hepatita a fost declanşată de ceaiul verde (Camellia Sinensis) consumat în exces pentru a slăbi. Fata a mărturisit că a cumpărat ceaiul verde de pe internet şi a băut trei căni pe zi, timp de câteva luni. Pentru că ingredientele de pe cutia de ceai erau scrise în chineză, ea nu a ştiut ce conţine produsul.

După efectuarea unor analize, medicii au dezvăluit că un ingredient prezent în ceaiul verde, teina, ar fi provocat hepatita în cazul tinerei. Pe internet sunt disponibile numeroase remedii pe bază de plante, inclusiv ceai verde şi suplimente cu teină, atrag atenţia medicii.

Ceaiul verde a mai fost asociat cu efecte dăunătoare asupra ficatului în trecut. Potrivit cercetătorilor, există numeroase cazuri raportate în publicaţiile medicale de pacienţi care se îmbolnăvesc în urma consumului unor extracte din ceai verde. Cu toate acestea, autorii dau asigurări că ceaiul verde rămâne o băutură bună pentru sănătate, mai ales pentru că este bogată în antioxidanţi. Ei subliniază că mai degrabă ingredientele adăugate în ceai sunt periculoase, şi nu frunzele de ceai.

Medicii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la cunoştinţele limitate ale oamenilor cu privire la plante şi deseori utilizatorii subestimează acţiunea acestora.

„Nu voi mai cumpăra niciodată ceai de pe internet sau pastile pentru slăbit. Oamenii ar trebui să fie mai atenţi la ceea ce cumpără de pe internet şi la efectele secundare”, a declarat tânăra pacientă, care s-a vindecat de hepatită după o perioadă de spitalizare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite