Încă un motiv să-ţi savurezi cafeaua zi de zi: îmbunătăţeşte memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeina are, într-adevăr, calitatea de a creşte vigilenţa, de a stimula atenţia, dar şi de a consolida memoria, arată un studiu recent.


Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au analizat impactul cafeinei asupra memoriei excluzând celelalte efecte pe care băutura de dimineaţă le are asupra creierului. Studiul specialiştilor americani a arătat că aceasta „imprimă“ anumite amintiri în mintea noastră vreme de până la 24 de ore după ce-am băut-o.

Studiul finanţat de Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe, deci nu de o companie producătoare de cafea, a inclus peste 100 de participanţi care nu erau mari băutori de cafea, de ceai sau de cola. Mai precis, participanţii nu consumau mai mult de 500 de miligrame de cafeină pe săptămână.

Conţinutul de cafeină al cafelei variază foarte mult. Majoritatea cănilor de mărime medie cu cafea conţin aproximativ 160 de miligrame de cafeină, potrivit coordonatorului cercetării Michael Yassa. Iar pentru efecte de îmbunătăţire a memoriei este nevoie de un aport de cel puţin 200 de miligrame de cafeină, a demonstrat studiul.

Potrivit lui Yassa, profesor de neurobiologie şi comportament la Universitatea California, cercetarea a evidenţiat diferenţe clare între memoria persoanelor care au primit o „doză“ de 200 de miligrame de cafeină şi cele cărora le-a fost administrată o băutură fără cafeină, placebo. „Sub efectul cafeinei, participanţii au reuşit să identifice corect imagini similare la o zi după testul iniţial. Aceasta demonstrează că substanţa de bază din cafea sporeşte procesul de consolidare, adică procesul de a imprima adânc în memorie aceste amintiri“, explică Yassa. 

Aşadar, cafeaua te poate ajuta să ţii minte lucrurile pe care le faci atunci când bei cafea pentru o perioadă de timp îndelungată şi cu precizie, mai spune el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite