Cele mai bune jucătoare de tenis românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginia Ruzici, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis românce. FOTO Ziarul Lumina
Virginia Ruzici, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis românce. FOTO Ziarul Lumina

Fără a avea tradiţia altor ţări, tenisul feminin din România a beneficiat totuşi de câteva generaţii de excepţie. Până la generaţia Simonei Halep, cele mai bune jucătoare de tenis românce au fost Florenţa Mihai, Virginia Ruzici, Mariana Simionescu, Irina Spîrlea şi Ruxandra Dragomir.

La început a fost generaţia anilor ’70 -’80, în epoca lui Ilie Năstase, la vremea respectivă unul dintre jucătorii de elită ai tenisului mondial. Cele care au deschis lista celor mai mari jucătoare din istoria tenisului românesc sunt Florenţa Mihai şi Virginia Ruzici.

Citeşte şi: 

Cine e managerul Simonei: Virginia Ruzici sau Ion Ţiriac?

Simona e prima. De luni, Halep va fi cel mai bine clasată jucătoare din istoria României. Ce spune Virginia Ruzici

Florenta Mihai

Cele mai bune jucătoare de tenis românce. Florenţa Mihai

Florenţa Mihai, născută pe 2 septembrie 1955, a fost prima jucătoare din tenisul românesc feminin care a participat la o finală de Grand Şlem în 1977, când a pierdut în faţa jucătoarei iugoslave Mima Jausovec la Roland Garros. De asemenea, Florenţa Mihai a jucat atunci şi finala de dublu mixt, alături de columbianul Ivan Molina, pierduta în faţa echipei formate din Mary Carillo şi John McEnroe. Virginia Ruzici, managerul supercampioanei Simona Halep, s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii. A început să practice tenisul în oraşul natal, transferându-se ulterior la clubul Dinamo, unde a fost antrenată de Aurel Segărceanu. În 1972, fiind încă junioară, Virginia Ruzici a câştigat titlul naţional la senioare în proba de dublu, împreună cu Mariana Simionescu, dar şi la dublu mixt. În 1978 a fost campioană mondială universitară la dublu, împreună cu Florenţa Mihai, performanţă repetată în 1981, la Universiadă. Virginia Ruzici a atins apogeul carierei în 1978, când a învins-o în finala de la Roland Garros pe iugoslava Mima Jausovec, câştigând cel mai important turneu de tenis pe zgură din lume. A jucat şi finala de la Roland Garros din 1980, când a fost învinsă cu 6-0, 6-3 de americana Chris Evert. Tot, în 1978, Virginia Ruzici a câştigat finala de dublu de la Roland Garros alături de aceeaşi Mima Jausovec, cele două învingându-le în meciul decisiv pe Gail Sherriff Lovera şi Lesley Turner Bowrey. 

Irina Spirlea

Cele mai bune jucătoare de tenis românce. Irina Spîrlea

Anii ’90 au completat lista celor mai mari jucătoare din istoria tenisului românesc. Irina Spîrlea a fost liderul noii generaţii. Născută la 26 martie 1974, Irina Spîrlea a ajuns să fie la apogeul carierei, în 1997, numărul 7 mondial. În acelaşi an, Irina Spîrlea a fost la un singur punct distanţă de finala US Open. S-a retras în 2000, la numai 26 de ani. Stabilită la Roma, Irina Spîrlea rămâne în istorie ca fiind românca care le-a învins pe ambele surori Williams, Venus şi Serena. 

"udrea dragomir"

Ruxandra Dragomir, cea pe care românii au văzut-o în ultima vreme mai mult în prezenţa Elenei Udrea, face şi ea parte din rândul celor mai mari jucătoare din istoria tenisului românesc. Născută pe 24 octombrie 1972, Dragomir a fost numărul 15 mondial în 1997. În 1990, Irina Spîrlea şi Ruxandra Dragomir au format perechea din România care s-a impus în competiţia de dublu a junioarelor, la Roland Garros. Între 2009 şi 2013, Dragomir a fost preşedintele Federaţiei Române de Tenis.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite