Ungaria – România, vineri, ora 21.45, jucătorii de etnie maghiară au strălucit în tricoul galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Keşeru FOTO Sportpictures.eu
Claudiu Keşeru FOTO Sportpictures.eu

Claudiu Keşeru este singurul fotbalist din lotul pregătit de Anghel Iordănescu care are origini maghiare. Numele atacantului înseamnă „amar” în limba vecinilor noştri.

România a avut mai tot timpul fotbalişti de etnie maghiară care au strălucit sub tricolor, Bölöni, Dembroschi, Selymeş  sau Bodola fiind printre cei mai reprezentativi.
Echipa naţională a României atacă Ungaria cu un singur vârf împins, Claudiu Keşeru. Format de FC Bihor Oradea, fotbalistul are origini maghiare pe linie paternă, însă abia rupe câteva cuvinte în limba lui Şandor Petofi. “Abia dacă ştiu cinci cuvinte în ungureşte. Când au fost mic, au încercat rudele din partea tatălui să mă înveţe, dar nu prea s-a prins de mine. Ar fi senzaţional să dau gol contra Ungariei, parcă şi văd titlurile: <Keşeru le-a făcut viaţa amară>”, anticipează fotbalistul. Cum Ciprian Marica a fost sărit de această convocare, Claudiu Keşeru nu are cum să rateze poziţia de atacant, fiind greu de crezut că debutantul Denis Alibec ar avea şanse la titlurizare. “Pe mine atmosfera, fie şi ostilă, nu mă sperie, ba chiar mă motivează să joc cât mai bine. O victorie la Budapesta ne-ar duce cu un pas mai aproape de Euro”, crede Keşeru.
Bölöni e liderul de selecţii
Keşeru este ultimul pe o listă stufoasă de fotbalişti de etnie maghiară care au jucat în tricoul galben al României. Cel mai cunoscut şi mai apreciat e Ladislau Bölöni, omul care ne-a dus la Euro 1984 cu faimosul gol marcat în poarta lui Dino Zoff. Cu 102 selecţii pentru tricolori (locul patru, la egalitate cu Răzvan Raţ), fostul jucător al Stelei a marcat de 23 de ori pentru România şi a câştigat Cupa Campionilor Europeni în anul 1986.

Tibor Selymeş, fundaşul stânga al “Generaţiei de Aur”, are dublă cetăţenie, română şi maghiară, dar a spus mereu că la meciurile directe e suporterul echipei noastre.

Emerich Dembroschi şi Athos la plimbare FOTO Ştefan Both

La fel ca şi Emeric Dembroschi (foto),unul dintre eroii României la Guadalajara, omul care până la 16 ani nici nu ştia să vorbească româneşte. Iar Lajos Sătmăreanu, Szatmari pe adevăratul său nume, a marcat un singur gol la echipa naţională, contra Ungariei, în 1972, la Budapesta. El i-a derutat pe unguri la o centrare, strigându-le “las-o” în maghiară şi punctând cu o lovitură de cap.
Nicolae Kovacs, la trei Cupe Mondiale
Nicolae Kovacs e unul dintre cei 14 fotbalişti care au jucat pentru ambele echipe naţionale, şi ale României şi ale Ungariei. Însă fratele mai mare al legendarului Ştefan Kovacs e mai degrabă reţinut pentru prezenţa în tricoul României  la Mondialele din 1930, 1934 şi 1938, fiind la acea vreme pe o listă restrânsă de fotbalişti care se pot mândri cu un asemenea palmares.

 Iuliu Bodola, 48 de selecţii pentru România şi 14 pentru Ungaria, a prins şi el două Mondiale (1934 şi 1938) şi e un fotbalist care, spun cronicarii vremii, avea execuţii spectaculoase. Cel poreclit Duduş a fost arestat în România pentru că ar fi colaborat cu hilteriştii, după care  a luat decizia de a trece graniţa la unguri. Două Mondiale mai au în palmares Ştefan Dobay, Iuliu Baratky şi Ladislau Raffinsky.

4
goluri în 5 meciuri pentru România a reuşit Claudiu Keşeru

Interviu cu Laszlo Boloni despre meciul Ungaria - România

Preliminarii EURO: programul meciurilor şi televizări

Au minimum 20 de selecţii pentru România
102 – Ladislau Bölöni (locul 4 în topul all-time)
48 – Iuliu Bodola (30 de goluri in tricolor)
46 – Tibor Selymeş (component al Generaţiei de Aur)
42 – Lajos Sătmăreanu
41 - Ştefan Dobay şi Zoltan Crişan
37 – Nicolae Kovacs (prezent la 3 Campionate Mondiale)
34 – Vasile Gergely
32 – Iosif Petschowski
29 – Gheorghe Băcuţ
28 – Alexandru Sătmăreanu
26 – Emeric Dembroschi (cel mai bun om la Mondialul din 70)
22 – Iosif Vigu
21 – Zoltan Farmati şi Augistin Juhasz
20 – Iuliu Baratky, Ladislau Raffinsky, Vasile Zavoda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite