Ungaria ne-a depăşit şi la sport: clasamentul de aur în care maghiarii au obţinut primul loc după JO 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katinka Hosszú (nataţie) a adus patru medalii Ungariei la Rio dintre care trei de aur
Katinka Hosszú (nataţie) a adus patru medalii Ungariei la Rio dintre care trei de aur

SUA a arătat, încă o dată, că e fără rival în sportul mondial: delegaţia lor a câştigat 121 de medalii, cele mai multe de la URSS, în 1988. Totuşi, într-o ierarhie a eficienţei, până şi americanii au fost surclasaţi de Ungaria.

Deşi Jocurile Olimpice s-au încheiat, pentru statisticieni, distracţia abia începe. „Adevărul“ a făcut o selecţie a celor mai interesante cifre, pe care vi le prezintă în rândurile de mai jos.

*Cu 121 de medalii per total, dintre care 46 de aur, Statele Unite ale Americii s-au bucurat de cea mai bună participare la o ediţie care a avut loc pe pământ străin. SUA au cucerit 19 medalii de aur, mai multe decât Marea Britanie, ocupanta locului 2 în clasamentul general. O astfel de diferenţă nu se înregistrase de 76 de ani.

*SUA s-au clasat în fruntea clasamentului medaliilor pentru a doua ediţie la rând şi pentru a 17-a oară de când au început Jocurile Olimpice.

*Sportivii americani au făcut furori în atletism (31 de medalii, dintre care 13 de aur) şi în nataţie (au luat 33 din cele 104 medalii acordate).

*Cu bilanţul lor de la Rio, americanii au ajuns la un total de 2.525 de medalii olimpice, dintre care 1.022 sunt de aur.

*Michael Phelps e cel mai de succes sportiv de la ultimele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. De această dată, înotătorul de 31 de ani a cucerit şase medalii (5 de aur şi un argint), clasându-se înaintea conaţionalelor sale, Katie Ledecky (nataţie) şi Simone Biles (gimnastică), fiecare dintre ele cucerind cinci medalii.

*China şi-a trimis cea mai mare delegaţie all-time la Rio de Janeiro (416 sportivi), însă a luat cele mai puţine medalii din 2004 până în prezent. Asiaticii au încheiat cu 26 de aur, 18 de argint şi 26 de bronz. Au pierdut 12 medalii de aur, 11de argint şi 5 de bronz, comparativ cu JO 2012.

*Cel mai mare eşec al chinezilor a venit în gimnastică. La Londra, acum patru ani, sportivii din ţara „Marelui Zid“ au cucerit 5 de aur, 4 de argint şi 3 de bronz. La Rio, s-a întâmplat ceva ce era de neconceput pentru asiatici: niciun aur! Per total, gimnaştii chinezi au luat un argint şi patru bronz la Rio, rezultatul declanşând o investigaţie amplă la Beijing.

*Franţa a fost cea mai dezamăgitoare ţară de succes. Iar asta pentru că francezii au avut cel mai mic procentaj de medalii de aur din Top 10. Doar 23,8% din medaliile lor au fost de aur: 10 din 42. Continuând pe această linie, Canada a avut cea mai slabă „recoltă“ de aur din Top 25: 4 din 22. Iar Azerbaidjan a stat cel mai prost în clasamentul general: un aur în 18 medalii.

*Ungaria a stat cel mai bine, în ceea ce priveşte raportul de aur pe cap de locuitor. Pentru fiecare 1,2 milioane de oameni, maghiarii au cucerit un titlu olimpic. Vecinii noştri s-au întors acasă cu 15 medalii, dintre care opt au fost de aur.

*India a stat cel mai prost, în ceea ce priveşte „recolta“ de medalii, raportat la populaţia ţării. Cei 1,3 miliarde de indieni s-au bucurat pentru două medalii de bronz aduse acasă de sportivii lor. Cu o populaţie de 255 de milioane, Indonezia a fost ultima ţară în clasamentul realizat pe baza numărului de medalii de aur, raportat la numărul de locuitori. Indonezienii au luat un singur aur.
 

11,1 miliarde de dolari au costat Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, potrivit ultimelor estimări. La Londra, costul a fost de 13,9 miliarde de dolari. 27 de recorduri mondiale au fost stabilite în şapte discipline la JO 2016. Cele mai multe, câte opt, au fost înregistrate la nataţie şi la haltere.  

Cele mai multe medalii la JO de Vară
Ţară    Total
1. SUA    2.525
2. URSS    1.010
3. Marea Britanie    842
19. România    306
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite