VIDEO Cel mai aşteptat meci de hochei de la Soci. Sub privile lui Putin, Rusia a avut un gol anulat şi a pierdut la loviturile de departajare în faţa SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionalele de hochei ale Rusiei şi SUA s-au întâlnit în faza grupelor la Jocurile Olimpice de la Soci, iar meciul a fost unul fabulos. Pe finalul timpului regulamentar, gazdelor le-a fost anulat un gol, iar americanii au câştigat punctul suplimentar la loviturile de departajare, unde T.J. Oshie a executat şase din cele opt lovituri ale echipei sale!

„Miracolul de pe Gheaţă“ din 1980

În 1980, la Lake Placid, o echipă formată din puşti de colegiu a învins puternica naţională a URSS-ului, superfavorita de la hochei. 

Succesul americanilor a rămas în istorie drept „Miracolul de pe Gheaţă“ şi a fost una dintre marile suprize de la Jocurile Olimpice de Iarnă. A fost prima şi singura, până acum, medalie de aur olimpică obţinută de naţionala de hochei a SUA la J.O. 

34 de ani mai târziu, rivalitatea e la fel de mare, dar situaţia s-a schimbat, campionatul nordamerican fiind cel mai puternic din lume. 

La Soci, ruşii au speranţe la aur la diverse competiţii, patinajul artistic şi biatlonul se numără printre favoritele gazdelor, dar miza e altundeva. 

Hocheiul atrage cele mai mari pasiuni din partea fanilor, iar ruşii au acum mari aşteptări, mai ales după dezamăgirea de la Vancouver 2010 (doar locul 7). 

Gol anulat Rusiei, în finalul meciului

Rusia şi SUA fac parte din aceeaşi grupă la J.O. de la Soci, iar sâmbătă s-a jucat meciuri direct, la arena “Bolşoi”, în faţa a 10.000 de fani şi sub privirile lui Vladimir Putin, pasionat şi jucător amator de hochei. 

După cele trei reprize regulamentare s-a încheiat 2-2 (0-0, 1-1, 1-1), dar cel mai controversat moment al meciului a fost în finalul celei de-a treia reprize. Ruşii au marcat atunci de la jumătatea terenului, dar golul a fost anulat (după vreo 20 de secunde). Motivul? Arbitrii au sesizat că poarta americanilor fusese deplasată în momentul în care pucul a intrat în plasă.

S-a trecut apoi la loviturile de departajare, pentru a se afla echipa care primeşte un punct suplimentar (atât SUA cât şi Rusia au câştigat un punct la finalul meciului, pentru rezultatul de egalitate). 

T.J. Oshie, eroul SUA

image

A fost nevoie de opt serii de lovituri, iar aici americanii îi datorează enorm lui T.J. Oshie (foto, REUTERS). Acesta a executat şase din cele opt lovituri ale americanilor (a înscris de patru ori), şi a adus victoria SUA (3-2). 

În ultimul meci din grupe, Rusia întâlneşte duminică Slovacia (o echipă fără niciun punct), iar americanii se luptă cu Slovenia (3 puncte). 

După două meciuri, liderul grupei A este SUA, cu 5 puncte, urmată de Rusia, cu 4.

În sferturi se califică câştigătoarele celor trei grupe, plus cel mai bine clasată echipă de pe locul 2. Alte opt naţionale joacă între ele, într-un play-off, pentru a se afla ultimele patru calificate în sferturi. 

Reacţia moderatorilor de la CNN, după aflarea informaţiei că SUA a învins Rusia la hochei

Clasamente

Grupa A

1. SUA 5p

2. Rusia 4p

3. Slovenia 3p

4. Slovacia 0p

Rezultate: 

Rusia - Slovenia 5-2

Slovacia - SUA 1-7

Slovacia - Slovenia 1-3

SUA - Rusia 3-2

Grupa B

1. Finlanda 6p

2. Canada 6p

3. Norvegia 0p

4. Austria 0p

Rezultate: 

Finlanda - Austria 8-4

Canada - Norvegia 3-1

Norvegia - Finlanda 1-6

Canada - Austria 6-0

Grupa C

1. Suedia 9p

2. Elveţia 6p

3. Cehia 3p

4. Letonia 0p

Rezultate: 

Cehia - Suedia 2-4

Letonia - Elveţia 0-1

Cehia - Letonia 4-2

Suedia - Elveţia 1-0

Suedia - Letonia 5-3

Elveţia - Cehia 1-0

* se califică primul loc şi cel mai bine clasată echipă de pe locul 2

Citeşte şi 

În urmă cu 34 de ani, „Războiul Rece“ s-a derulat şi la Jocurile Olimpice. Diferenţele dintre Soci (2014), Moscova (1980) şi Los Angeles (1984)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite