România transformă un model englez de succes într-o glumă: cum vrem să oprim importul fotbaliştilor lipsiţi de valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 2016, LPF va impune condiţii mai aspre pentru aducerea jucătorilor din afara Uniunii Europene după sistemul din Premier League. Numai că varianta luată în calcul în România pare a fi o caricatură a celei britanice.

Sărăcia în care se zbat cluburile din Liga I goleşte, treptat, loturile şi de puţinii fotbalişti de valoare care mai jucau aici.

În această iarnă, nume sonore, în frunte cu Sânmărtean şi Szukala, au părăsit campionatul românesc, iar un nou val de jucători anonimi a sosit în primul eşalon. Elhamad (Dinamo), Bekoe (Gaz Metan) şi Altama (Oţelul) sunt doar câteva exemple de fotbalişti no-name care au populat loturile grupărilor din Liga I în ultimele săptămâni. 

Într-o încercare de a opri acest trend low-cost care scade şi mai mult nivelul unei întreceri din ce în ce mai neinteresante, Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a propus şi a aprobat nişte măsuri ce vor fi implementate, începând cu vara anului 2016.

„Avem nevoie doar de vedete“

Avocatul Justin Ştefan, angajat în funcţia de secretar general al LPF, a explicat în ce constau măsurile aprobate de Adunarea Generală a Ligii, care trebuie să primească şi undă verde din partea Comitetului Executiv al FRF pentru a intra în vigoare.

„Avem nevoie doar de vedete. Din 2016 se poate legitima un jucător care provine din ţările non-UE doar dacă în sezonul precedent a fost convocat la echipa naţională de cel puţin trei ori, la orice categorie de vârstă. Asta ca să nu ne mai trezim pe aici cu jucători care n-au valoare“, a explicat Ştefan.

Acesta a anunţat că formaţiile din Liga I vor fi obligate, printr-o altă măsură, să promoveze fotbalişti români în loturile lor. „Devine obligatoriu ca în lotul de 25 de jucători să fie patru formaţi la nivel naţional, adică legitimaţi de un club din Liga I la vârsta de 15-21 ani. Apoi, alţi patru fotbalişti trebuie să fie formaţi la nivel local. Aici vorbim de jucători de 15-21 de ani, care au fost legitimaţi la clubul actual timp de minimum 36 de luni. Prin aceste reguli încurajăm formarea de jucători la nivel naţional“, a adăugat secretarul general al Ligii.

De ce nu va da rezultate?

Intenţia Ligii Profesioniste de Fotbal de a opri importul fotbaliştilor lipsiţi de valoare e una admirabilă, însă măsura aprobată de Adunarea Generală nu va avea efectul aşteptat. Asta deoarece condiţia potrivit căreia un jucător adus din spaţiul non-UE e obligat să aibă trei selecţii la orice categorie de vârstă poate fi îndeplinită foarte uşor. Mai ales când vorbim de ţări africane, unde există tot felul de selecţionate divizionare, care joacă în partide amicale sau în turnee neimportante.

În plus, noul regulament de transferuri, care va intra în vigoare din vara anului 2016, poate fi „driblat“, relativ uşor, de jucătorii no-name. Mulţi dintre aceştia, mai ales africanii şi brazilienii, obţin sau au obţinut deja cetăţenia unor ţări UE, precum Franţa şi Portugalia. Aşa că aducerea lor în Liga I nu poate fi oprită, nici după 2016.

Cum e sistemul englez?

Sistemul adoptat de LPF vrea să fie o copie a celui din Premier League, numai că există o diferenţă ca de la cer la pământ între ce se întâmplă în Anglia şi ce se va face în România. Pentru ca un fotbalist din afara spaţiului UE să ajungă în Premier League, el trebuie să fi jucat în 75 la sută din meciurile oficiale disputate de naţionala ţării sale în ultimii doi ani, iar ţara respectivă trebuie să fie în Top 70 în clasamentul FIFA!

6 jucători africani din cei peste 35 care evoluează în Liga I au fost selecţionaţi în echipele lor naţionale pentru Cupa Africii: Varela, Kay şi Nuno Rocha (Insulele Capului Verde / Steaua şi CS U Craiova), Ben Youssef (Tunisia / Astra), Bambara (Burkina Faso / „U“ Cluj) şi Dore (Congo / CFR).
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite