România se desparte de o handbalistă legendară: începe Trofeul Carpaţi, se termină cariera lui Brădeanu la naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Brădeanu
Aurelia Brădeanu

Trofeul Carpaţi se va desfăşura în acest weekend la Sala Polivalentă (Cluj-Napoca), România A şi B urmând să participe alături de vicecampioana mondială, Olanda, şi de Ungaria. După acest turneu, selecţionerul Martin Ambros va anunţa lotul de 28 pentru Campionatul European.

Dacă fotbalul românesc are rezultate proaste pe măsura mediului toxic care s-a format în jurul lui, în schimb, sloganul FRH, „Handbal, sport naţional“, descrie perfect simbioza care s-a creat între sportivi şi suporteri.

Acum trei săptămâni, naţionala masculină a învins Polonia la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca într-o atmosferă senzaţională. Victoria băieţilor a venit în preliminariile Campionatului European din 2018, iar acum e rândul fetelor să se pregătească pentru Euro, doar că în cazul lor vorbim despre turneul final care se va desfăşura în Suedia, între 4-18 decembrie. România se află în grupa D şi va întâlni, pe rând, Norvegia (5 decembrie), Rusia (7 decembrie) şi Croaţia (9 decembrie). 

A 48-a ediţie a Trofeului Carpaţi e ultimul prilej cu care selecţionerul Martin Ambros le poate vedea pe fete la lucru înainte de a anunţa lotul de 28 cu care va aborda turneul final. Tocmai de aceea, spre deosebire de anul trecut, atunci când trei naţionale (Brazilia, Germania şi Suedia) au participat alături de România, de această dată, doar Olanda şi Ungaria au fost invitate, urmând ca România să aibă două reprezentante. România A va fi pregătită de cuplul Martin Ambros  Costica Buceschi, în timp ce România B va fi antrenată de Ion Crăciun şi de Ilidko Barbu.

Cele mai multe jucătoare care compun echipa a doua provin de la naţionala de tineret, printre ele fiind şi Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), interul stânga fiind cea mai bună marcatoare la Mondialul de junioare în 2014. În funcţie de evoluţiile de la Trofeul Carpaţi, trei sau patru handbaliste de la România B pot prinde lotul pentru Campionatul European din luna decembrie.

Abbingh şi Rasmussen revin

Primul meci din Trofeul Carpaţi se va disputa, sâmbătă, între vicecampioana mondială, Olanda şi reprezentativa Ungariei. Din lotul Olandei face parte şi Lois Abbingh, cea care a jucat două sezoane la HCM Baia Mare, în timp ce naţionala maghiară e pregătită de danezul Kim Rasmussen, antrenorul care, în stagiunea trecută, a câştigat Liga Campionilor cu CSM Bucureşti. În al doilea meci, România A se va duela cu România B, urmând ca, duminică, învingătoarele din prima zi să se înfrunte în finala, iar învinsele să joace în finala mică. 

Record de asistenţă

Trofeul Carpaţi a stârnit un interes mare în rândul iubitorilor de handbal în 2015 şi e de aşteptat ca şi această ediţie să umple Sala Polivalentă. Anul trecut, s-a înregistrat un record de asistenţă în meciul România – Brazilia (27-19), 7.200 de oameni urmărind victoria tricolorelor din faţa locului. Sala a fost arhiplină şi în ultimul act, însă atunci tricolorele au cedat cu Suedia (17-26).

Pentru ediţia din acest weekend, biletele s-au pus deja în vânzare pe eventim.ro, iar de vineri vor fi disponibile şi la casele de la Sala Polivalentă. Iată preţurile:

*Abonament (meciurile de sâmbătă şi duminică): 30 lei (categoriile I, II, III), 300 de lei (VIP)

*Semifinale (meciurile de sâmbătă): 45 de lei (Family Pack), 40 de lei (Categoria a III-a), 60 de lei (Categoria a II-a), 80 de lei (Categoria I)

*Finale (meciurile de duminică): 40 de lei (Categoria a III-a), 60 de lei (Categoria a II-a), 80 de lei (Categoria I)

Programul turneului

*Sâmbătă (17.00, TVR 2): Olanda – Ungaria

*Sâmbătă (20.00, TVR 2): România A – România B

*Duminică (17.00, TVR 2): Finala mică

*Duminică (20.00, TVR 2): Finala

La Trofeul Carpaţi ne pregătim pentru Campionatul European. Va fi un examen pentru fete şi o lecţie pentru selecţionerul Ambros. Sunt sigur că sala va fi plină. Alexandru Dedu preşedintele Federaţiei Române de Handbal

România A

*Portari: Paula Ungureanu (CSM Bucureşti), Denisa Dedu (Corona Braşov), Elena Voicu (Dunărea Brăila), Iulia Dumanska (SCM Craiova)

*Extreme stânga: Cristina Florică (HCM Rm. Vâlcea), Ana Maria Iuganu (CSM Roman)

*Interi stânga: Cristina Neagu (Buducnost), Cristina Zamfir (SCM Craiova), Gabriela Perianu (Dunărea Brăila), Gabriella Szucs (Dunărea Brăila), Bianca Tiron (Dunărea Brăila), Gabriela Preda (CSM Bistriţa)

*Centri: Eliza Buceschi (Midtjylland), Cristina Laslo („U“ Cluj), Mădălina Zamfirescu (Dunărea Brăila), Laura Pristăviţa (CSM Bistriţa)

*Interi dreapta: Melinda Geiger (Brest), Laura Popa („U“ Cluj), Alina Ilie (CSM Unirea Slobozia)

*Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (Dunărea Brăila), Laura Chiper (Corona Braşov), Ana Maria Simion (HCM Râmnicu Vâlcea)

*Pivoţi: Oana Manea (CSM Bucureşti), Florina Chintoan („U“ Cluj), Crina Pintea (Thuringer), Lorena Ostase (CSM Slatina)

România B

*Portari: Daciana Hosu (Corona Braşov), Ralica Kelemen (Caracal)

*Extreme stânga: Andreea Chiricuţă (Danubius Galaţi), Ana Maria Lopătaru (Corona Braşov)

*Intrei stânga: Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Sorina Târcă (Corona Braşov), Andreea Adespii (HCM Rm. Vâlcea), Raluca Petruş (Dinamo)

*Centri: Ana Maria Apipie (SCM Craiova), Andreea Popa (Dinamo)

*Inter dreapta: Daria Bucur (Corona Braşov)

*Extreme dreapta: Marinela Neagu (Corona Braşov), Alexandra Badea (Şcoala 181 Bucureşti), Ana Maria Berbece (Corona Braşov)

*Pivoţi: Cynthia Tomescu (CSM Roman), Teodora Popescu (CNE Rm. Vâlcea)

Aurelia Brădeanu va juca pentru ultima dată la naţională

Cel mai emoţionant moment de la Trofeul Carpaţi din acest an va fi cel în care Aurelia Brădeanu (37 de ani) îşi va lua adio de la suporterii români.

Jucătoarea legitimată la CSM Bucureşti va bifa ultimele sale două prezenţe sub tricolor după o carieră fabuloasă în care a reprezentat România la 17 turnee finale, având un bilanţ excelent:

*Campioană europeană cu naţionala de tineret în 1998

*Campioană mondială cu naţionala de tineret în 1999

*Medalie de argint la Mondialele din 2005

*Medalie de bronz la Europeanul din 2010

*Medalie de bronz la Mondialul din 2015

*Trei prezenţe la Jocurile Olimpice (2000, 2008, 2016)

„Mika Brădeanu e un simbol. Eu cred că e cea mai mare handbalistă româncă a ultimilor 20 ani, o sportivă care si-a adus aportul la toate marile performanţe ale echipei naţionale. În plus, e un om în faţa căruia îmi scot pălăria şi vreau ca meciul ei de retragere să fie un eveniment deosebit“, a declarat preşedintele FRH, Alexandru Dedu.

268 de meciuri şi 682 de goluri a adunat Aurelia Brădeanu la echipa naţională a României.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite