Retrospectiva anului 2013. Cele mai importante momente din fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 a fost unul plin din punct de vedere fotbalistic, nelipsind schimbările în structura Ligii Profesioniste de Fotbal sau problemele în justiţie.

14 martie La finalul a 17 ore de negocieri, Ionuţ Negoiţă a devenit acţionar majoritar al clubului Dinamo, după ce a preluat acţiunile deţinute de Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu. În acest moment, 90% din acţiunile echipei alb-roşie se află în posesia lui Negoiţă, restul rămânând în portofoliul vechii societăţi care administra gruparea din Ştefan cel Mare.

20 mai Federaţia Română de Fotbal şi-a depus candidatura pentru găzduirea unor meciuri ale Campionatului European din 2020, care va fi organizat în 13 oraşe. Termenul limită până când Comitetul Executiv UEFA va alege oraşele este septembrie 2014.

20 mai Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, ca urmare a implicării în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de el au mai fost condamnaţi, la câte doi ani, fostul ministru MApN, Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină.

27 iunie Patronul campioanei României a primit un spor de pedeapsă de şase luni de închisoare, totalizând trei ani şi jumătate de detenţie.

1 iunie Petrolul Ploieşti a cucerit Cupa României, pentru a treia oară în istorie. „Lupii galbeni“ au învins CFR Cluj cu 1-0, unicul gol al meciului purtând semnătura lui Bokila (8'). Ploieştenii au pus capul unei perioade îndelungate de „secetă“, fiind primul trofeu câştigat după 1995.

4 iulie Gheorghe Popescu şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, care vor avea loc pe 5 martie 2014. Fostul internaţional şi-a prezentat echipa pe care o vrea alături în cazul în care îl va înlocui pe Mircea Sandu: Gheorghe Hagi, Bogdan Stelea şi Ilie Dumitrescu. Contracandidaţii anunţaţi pentru Gică Popescu sunt Răzvan Burleanu, Marcel Puşcaş şi Vasile Avram.

2 august Rapid a retrogradat în eşalonul secund pentru prima dată după 1989, în urma unei decizii TAS, care a fost pusă în aplicare de FRF. Giuleştenii au disputat un meci de baraj cu cei de la Concordia Chiajna, iar ilfovenii au câştigat şi au rămas în Liga I. 

27 august Steaua a reuşit calificarea în grupele Champions League. În Grupa E, cea din care au făcut parte, roş-albaştrii au ocupat ultimul loc, cu trei puncte obţinute din remize.

6 septembrie Echipa naţională de fotbal a României a înregistrat o victorie de orgoliu, în faţa Ungariei, pe care a învins-o cu 3-0, graţie golurilor înscrise de Ciprian Marica (2'), Mihai Pintilii (31') şi Cristian Tănase (88'). „Tricolorii“ lui Victor Piţurcă au ocupat locul doi în Grupa D, însă, în cele din urmă, au ratat calificarea la Campionatul Mondial din Brazilia, după ce au pierdut meciul de baraj disputat împotriva Greciei (1-3, 1-1).

14 noiembrie Dumitru Dragomir a fost înlăturat de la preşedinţia Ligii Profesioniste de Fotbal, locul său fiind luat de Gino Iorgulescu. Cel poreclit „Oracolul din Bălceşti“ ocupa funcţia din 1996, fiind reales în 2000, 2005 şi 2009.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite