O ruşine istorică: mult lăudata echipă a Stelei a egalat un record dureros după 17 ani. Cauzele unui eşec usturător
0
Reghecampf şi Stoica au „umflat“ Steaua cu pompa, dar realitatea dură a fotbalului din grupele Ligii Campionilor le-a dat o palmă.
În ţara orbilor, un om cu un ochi e rege. Această zicală reflectă fidel ce înseamnă Steaua pentru campionatul românesc.
Dacă până acum câţiva ani lupta pentru titlu se dădea până în ultima etapă între Steaua, Dinamo, Rapid, Poli Timişoara, CFR Cluj sau Unirea Urziceni, conduse de pe bancă de nume precum Olăroiu, Rednic, Duşan Uhrin jr sau Dan Petrescu, acum Dinamo e o trupă low-cost, Rapid, Poli şi Urziceni au dispărut de pe prima scenă, iar CFR e la retrogradare. Îngenuncheată de criză, Liga I a ajuns o competiţie modestă în care valorile s-au nivelat în jos, iar, în sezonul trecut, Steaua a alergat singură în cursa spre titlu.
N-au jucat niciun meci tare
Situaţia se cam repetă şi în actuala stagiune. E de ajuns să te uiţi la vârful clasamentului, unde Botoşani, în premieră în Liga I, stă pe locul 4, fiind urmată de Ceahlăul! Meciurile din primul eşalon sunt strânse, dar pentru că nu există calitate şi cu greu poţi să deosebeşti o nou-promovată de o echipă cu pretenţii, gen FC Vaslui.
Steaua a ajuns să defileze într-o astfel de întrecere în care, în cele şapte partide bifate de până acum, nici n-a întâlnit vreun adversar mai de Doamne-ajută dintre cele trei, patru câte au mai rămas.
Şi Steaua e afectată de lipsa de valoare
În loc să fie conştient că Steaua provine dintr-un campionat slab, cuplul Reghecampf – Stoica a „umflat“ echipa cu pompa. Iar când alţii au avertizat că roş-albaştrii nu sunt atât de buni pe cât au impresia, Meme a replicat: „Nu vom fi modeşti, cum ne recomandă unii specialişti. Nu vom fi modeşti pentru că riscăm să devenim mediocri“.
Steaua n-a vrut să recunoască evidenţa, dar şi ea a suferit de pe urma faptului că provine dintr-un campionat slab. Formaţia din Ghencea s-a „pregătit“ pentru confruntările cu Schalke şi cu Chelsea distrându-se cu Săgeata Năvodari (5-0) şi cu ACS Poli Timişoara (3-0). Bineînţeles, atunci când Georgievski a trecut de la duelul cu Bărbuţ la cel cu Schurrle, macedoneanul a fost ridiculizat de neamţul de 22 de ani.
La fel ca Csik, Nagy şi Călin
Nepregătită pentru impactul cu meciurile din grupele Ligii Campionilor, cea mai tare competiţie intercluburi din lume, Steaua a devenit o „servitoare“ la „masa bogaţilor“. 0-3 cu Schalke, 0-4 cu Chelsea, zero puncte şi un golaveraj de -7 e bilanţul roş-albaştrilor după două etape.
De-a lungul istoriei, doar o altă generaţie stelistă a avut un debut la fel de slab în grupele Ligii. Se întâmpla în sezonul 1996-1997, atunci când „militarii“ erau conduşi de Dumitru Dumitriu de pe bancă. O echipă a Stelei formată din nume precum Tiberiu Csik, Bogdan Bucur, Daniel Prodan, Augustin Călin, Dennis Şerban şi Laurenţiu Roşu a fost învinsă, categoric, de Atletico Madrid (0-4) şi de Dortmund (0-3).
Până şi Oţelul s-a descurcat mai bine
Nici celelalte formaţii din Liga I care au evoluat în grupele Ligii Campionilor nu se pot „mândri“ cu rezultate atât de slabe precum cele înregistrate de echipa lui Reghecampf în primele două etape. Doar Oţelul s-a apropiat de bilanţul actual al Stelei, în sensul că a pierdut cu Basel (1-2) şi cu Benfica (0-1), dar a avut măcar un golaveraj decent.
Steaua după două etape în grupele Ligii Campionilor
Sezon Rezultate Clasarea finală
1994-1995 Anderlecht – Steaua 0-0 Locul 3 cu cinci puncte
Steaua – Hajduk Split 0-1
1995-1996 Steaua – Rangers 1-0 Locul 3 cu şase puncte
Juventus – Steaua 3-0
1996-1997 Atletico Madrid – Steaua 4-0 Locul 4 cu patru puncte
Steaua – Dortmund 0-3
2006-2007 Dinamo Kiev – Steaua 1-4 Locul 3 cu cinci puncte
Steaua – Lyon 0-3
2007-2008 Slavia Praga – Steaua 2-1 Locul 4 cu un punct
Steaua – Arsenal 0-1
2008-2009 Steaua – Bayern 0-1 Locul 4 cu un punct
Fiorentina – Steaua 0-0
Grupa E
Marţi
Steaua - Chelsea 0-4
Ramires 19, 55, Georgievski (aut.) 44, Lampard 90
Basel - Schalke 0-1
Draxler 54
1. Schalke 2 2 0 0 4-0 6p
2. Chelsea 2 1 0 1 5-2 3
3. Basel 2 1 0 1 2-2 3
4. Steaua 2 0 0 2 0-7 0
Etapa următoare (22 octombrie): Steaua - Basel, Schalke - Chelsea