Rădoi, încurajat de mentorul său: Olăroiu a avut un sezon fabulos, stând în tribună. Câte trofee a luat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi (centru) nu va sta pe bancă în „dubla“ cu Rosenborg. FOTO: Sportpictures.eu
Mirel Rădoi (centru) nu va sta pe bancă în „dubla“ cu Rosenborg. FOTO: Sportpictures.eu

Mirel Rădoi a devenit primul antrenor român suspendat de UEFA, situaţie care a dat naştere la o întrebare firească: cât de legat de mâini va fi de acum încolo tehnicianul roş-albaştrilor în exercitarea meseriei sale?

Răspunsul: foarte puţin. Trimiterea unui antrenor în tribune are o influenţă mult prea mică asupra rezultatului meciului şi nu poate bara drumul unei echipe spre succes. 

Acest lucru a fost demonstrat de un alt tehnician român, Cosmin Olăroiu, nimeni altul decât mentorul lui Mirel Rădoi în noua carieră pe care a început-o în această vară. 

La Steaua a luat Cupa României

La finalul sezonului 2010-2011, atunci când a avut vreo şase luni în care a stat fără angajament, Oli a revenit la Steaua pentru câteva săptămâni. 

Bucureştenii aveau un sezon slab şi riscau să rateze participarea în cupele europene. Olăroiu a acceptat să le dea o mână de ajutor, însă în condiţii speciale: conducea antrenamentele din timpul săptămânii, dar la meciuri stătea în tribune, lăsându-şi secunzii, Cătălin Necula şi Gabriel Caramarin, pe bancă. 

Oli a procedat aşa, deoarece ajunsese la un acord verbal cu Al-Ain (Emirate), formaţie pe care a şi preluat-o din vara anului 2011. Pentru ca arabii să nu creadă că Oli nu-şi va respecta cuvântul dat – contractul nu fusese parafat – tehnicianul a refuzat să stea pe banca Stelei în timpul meciurilor.

Chiar şi aşa, formaţia din Ghencea a cucerit Cupa României după o finală cu Dinamo în care Olăroiu a ghidat echipa din tribune şi abia la final a coborât pe gazon pentru a celebra succesul cu elevii săi.

În Emirate a avut cel mai bun sezon din carieră

Oli a mai predat o adevărată lecţie de management, în sezonul 2013-2014, la Al-Ahli Dubai. În stagiunea respectivă, românul a stat în doar 45% din partidele echipei sale pe bancă, iar în restul de 55% a luat loc în tribune!

Asta deoarece a fost suspendat de Federaţia din Emirate după scandalul născut ca urmare a trecerii sale de la Al-Ain la Al-Ahli. Fostul stelist a reuşit însă să gestioneze această situaţie în mod exemplar. În campionat, cu Olăroiu absent din spaţiul tehnic – echipa a fost ghidată de pe margine de secunzii Necula şi Cannavaro – Al-Ahli a avut un parcurs formidabil: zece victorii, două remize şi o singură înfrângere. Iar eşecul a venit după o decizie la masa verde, la capătul unui meci câştigat pe teren în care, din cauza unei erori administrative, Al-Ahli a folosit un fotbalist suspendat.

Cu acest bilanţ, formaţia din Dubai a reuşit adjudecarea titlului cu patru etape înainte de final, iar pe lângă acest trofeu, Al-Ahli a câştigat şi Supercupa Emiratelor şi Cupa Emiratelor, Olăroiu bifând astfel cel mai bun sezon din cariera sa de antrenor!

„Meciul se câştigă pe terenul de antrenament“

Ceea ce a reuşit Oli în stagiunea în care şi-a condus mai mult echipa din tribune i-a impresionat pe jurnaliştii de la „Sport 360“, publicaţie de limbă engleză care apare în Emirate.

„Nici măcar cel mai bun antrenor din lume n-ar putea ghida cu succes o echipă de pe margine, în timpul meciului, dacă echipa respectivă n-a fost bine antrenată în săptămâna dinaintea jocului. Rivalii au sărit de bucurie, atunci când Olăroiu a fost suspendat. Din păcate pentru ei, românul îşi face cea mai bună treabă pe terenul de antrenament, nu stând pe bancă“, a remarcat jurnalistul Kenny Laurie.

Făcea analiza meciului în timp real

Cât a stat în tribune, şi la Steaua, dar şi la Al-Ahli, Olăroiu a mers la vestiar înainte, în pauză şi după meciuri, ceea ce poate face şi Rădoi, chiar dacă a fost suspendat de UEFA. În Dubai, Oli s-a folosit şi de tehnologie pentru a contracara handicapul absenţei sale din spaţiul tehnic. Concret, el stătea în tribune (foto, jos), alături de doi englezi de la firma Prozone. Înainte de primul fluier al unui joc, britanicii montau o cameră în tribune, o conectau la calculator şi, cu ajutorul imaginilor, îi ofereau lui Olăroiu toate datele despre meci şi despre evoluţia fiecărui fotbalist în parte. Clubul Al-Ahli a plătit în jur de 23.000 de lire sterline pentru această tehnologie.

Caramarin
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite