Primul trofeu la naţională pentru Leo Messi? Argentina joacă finala ediţiei centenare a Copei America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Messi

Argentina joacă finala ediţiei centenare a Copei America şi îi poate prilejui starului de la FC Barcelona câştigarea primului trofeu cu naţionala „pumelor”.

Dacă există un lucru pe care argentinienii il pot reproşa lui Lionel Messi este acela că n-a adus niciun trofeu naţionelei din „Ţara Tangoului”. Fotbalistul care ieri a împlinit 29 de ani poate depăşi însă şi acest prag în finala Copei America. Ediţie centenară a competiţiei de dincolo de Ocean, desfăşurată anul acesta în State Unite, a stat în umbra Campionatului European din Franţa şi a ajuns în faza finală fără a stârni cine ştie ce valuri. Chiar dacă Brazilia nici n-a ieşit din grupe, eliminată după un gol cu mâna înscris de Peru, iar Mexicul a încasat un neverosimil 7-0 de la Chile în sferturile de finală.
Cert e însă că luni, de la ora 3.00, este finala, programată pe stadionul Met Life din New Jersey, unde Messi poate îndeplini visul argentinienilor. Acela de a aduce un trofeu naţionalei „pumelor”. E a patra încercare pentru fotbalistul Barcelonei, care a eşuat în 2007 şi 2015 în Copa America şi în 2014 la Campionatul Mondial. Singura medalie a lui Messi este cea olimpică, adjudecată la Beijing în 2008.
Adversara Argentinei va fi naţionala statului Chile, iar meciul dintre cele două este în fapt reeditarea finalei de anul trecut, câştigată de chilieni la penaltyuri cu 4-1, după ce în timpul regulamentar şi în prelungiri scorul fusese egal 0-0. Cele două echipe s-au întâlnit şi în Grupa D, de la Copa America 2016, victoria revenind „pumelor” cu 2-1.
Poate fi şi golgheter
Până să devină campion al Americii de Sud, dacă va reuşi asta, Messi a devenit cel mai bun marcator din istoria naţionalei Argentinei. A punctat de 55 de ori în 112 meciuri şi l-a depăşit pe Batistuta, care avea 54 de goluri în 77 de partide. La competiţia din SUA, Messi a punctat de 5 ori şi mai are nevoie de un gol pentru a-l depăşi pe chilianul Eduardo Vargas, golgheterul la zi.
Ediţia aniversară a Copei America a fost una specială, cu 16 echipe participante, în loc de 12 câte sunt de obicei. Organizarea a fost încredinţată Statelor Unite ale Americii şi în afara formaţiilor din America de Sud, asociate în CONMEBOL, au mai participat şi 6 echipe din CONCACAF. Meciurile s-au disputat în zece oraşe din SUA, cea mai mare audienţă fiind înregistrată la partida Mexic – Jamaica- 83.263 de spectatori pe Rose Bowl din Pasadena, o suburbie a Los Angelesului, unde naţionala României a scris istorie în 1994, învingând Argentina. N-a fost o ediţie tocmai strălucitoare, ţinând cont că Brazilia nu l-a avut pe Neymar, pe care Barcelona nu l-a lăsat să participe întrucât va juca la Jocurile Olimpice. Nici cealaltă vedetă a Barcelonei, uruguayanul Luis Suarez, n-a participat, el accidentându-se înaintea începerii meciurilor. Argentina, în schimb, a avut cel mai complet lot din care n-au lipsit Messi, Di Maria, Mascherano, Pastore, Higuain, Lavezzi, Aguerro, Romero, Rojo, Otamendi, Biglia, Lamela sau Banega.


18 goluri a marcat Argentina în cinci meciuri la Copa America. Chile a reuşit doar 16


„Pumele” pot egala Uruguayul
În cazul în care câştigă Copa America, Argentina va aduce la Buenos Aires cel de-al 15-lea trofeu de acest gen. O va egala astfel pe Uruguay, care anul acesta a fost eliminată în grupe. Argentina are la actiov şi 13 finale pierdute, record al competiţiei. Pe locul trei în topul câştigătoarelor Copei America este Brazilia, cu 8 titluri continentale. Chile a câştigat o singură dată competiţia.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite