“Piciul” s-a calificat la Rio. Povestea lui Marius Ionescu, primul român care e sigur de prezenţa la Olimpiada din 2016
0
Maratonistul Marius Ionescu din Craiova este primul sportiv român care şi-a asigurat deja prezenţa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Aprilie 2011. Atletul Marius Ionescu reuşea să termine pe locul 14 maratonul de la Rotterdam, în 2 ore, 16 minute şi 11 secunde, devenind primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Aprilie 2015. Acelaşi Marius Ionescu a câştigat maratonul de la Düsseldorf în 2 ore, 13 minute şi 19 secunde, devenind primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. Pe lângă faptul că va intra în galeria sportivilor cu minimum două Olimpiade în palmares, merită menţionat şi faptul că Ionescu este doar al doilea român din istoria maratonului masculin olimpic. Primul a fost Constantin Grecescu, care a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 1964.
Poreclit “Piciul”, Ionescu, care va împlini 31 de ani în luna decembrie, a început atletismul la 11 ani, alegând acest sport în detrimentul fotbalului. A ajuns rapid printre cei mai buni fondişti români, încă din perioada junioratului. Vârful l-a atins în 2003 când a castigat două medalii, aur şi argint, la Campionatul European de Atletism. A părăsit probele de pistă, după ce rezultatele sale au devenit printre cele mai bune din toata istoria atletismului din România, alegând în schimb să se specializeze în cursele de maraton. De altfel, prima competiţie de 42,195 kilometri a fost chiar maratonul de la Rotterdam, când a şi realizat baremul pentru Jocurile Olimpice de la Londra, unde s-a clasat pe locul 26 (2 ore, 16 minute, 28 secunde). Marius Ionescu a adunat în cariera sa peste 70 de medalii pe plan naţional şi internaţional, din care cel puţin jumătate sunt de aur. În viitorul apropiat, sportivul şi-a propus să bată recordul celui mai rapid maratonist român, care-i aparţine lui Cătălin Andreica, de 2 ore, 12 minute şi 30 de secunde, performanţă înregistrată la Campionatele Europene de la Praga, în 1978. În mod normal, Andreica ar fi trebuit să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, dar a atletul a refuzat participarea. “M-au pus ăştia de aici să semnez o hârtie prin care mă angajam să-mi plătesc singur deplasarea dacă nu terminam cursa în primii şase, cică făceam de râs socialismul! N-am iscălit-o!”, a povestit peste ani Andreica, care a ieşit complet din circuitul sportiv în 1982, când avea 35 de ani.
Cătălin Geapana, cel care îl antrenează pe Marius Ionescu de mai bine de un deceniu, a vorbit despre parcursul elevului său în proba de maraton. „După Jocurile Olimpice de la Londra am schimbat abordarea pregătirii. Am pus accent pe pregătirea făcută în grupuri de sportive, în ţară şi străinătate, lucru pe care îl încercasem şi cu trei ani în urmă, dar acum l-am perfecţionat. Am încercat să mărim numărul de competiţii, în aşa fel încât experienţa dobândită în competiţii să poată avea efect. Colaborarea dintre mine şi Marius se face la alt nivel, în sensul unei conştientizări din partea amândurora. Practic suntem colegi, Marius fiind profesor de educaţie fizică şi având specializarea atletism“, a dezvăluit Geapana.
Îmi doresc enorm să bat recordul naţional şi să fac o figură frumoasă la Olimpiadă. Cred că pot scoate un timp de 2 ore şi 12 minute. Maratonul este însă o probă imprevizibilă, nu poţi fi niciodată sigur că vei trece linia de sosire Marius Ionescu, maratonist