Ungaria, misiune imposibilă la Amsterdam. De ce maghiarii au şanse infime cu Olanda, iar bătălia pentru locul de baraj se dă între România şi Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olanda - Ungaria. FOTO

Şi noi, şi turcii, sperăm că maghiarii nu vor învinge Olanda, rezultat care i-ar duce practic la baraj pe vecini. Pe lângă diferenţa netă de valoare, în favoarea batavilor, şi palmaresul ultimelor întâlniri directe între cele două naţionale ne dau motive de bucurie.

Olanda, deja calificată, face cărţile în grupa D, iar Ungaria, Turcia şi România, despărţite de un punct, se luptă la baionetă pentru locul secund. 

Vineri, atât noi, cât şi otomanii ne facem calculele cu victorii în Andorra, respectiv Estonia, şi sperăm că liderul grupei nu se face de râs la Amsterdam, în faţa propriilor fani. Mai ales că toate cele 50.000 de bilete la ultimul meci al Olandei în preliminarii, pe teren propriu, s-au epuizat. 

În cazul unei victorii puţin probabile a maghiarilor în Ţara Lalelelor, povestea s-a încheiat însă, atât pentru România, cât şi pentru Turcia, deoarece ungurii întâlnesc Andorra, la Budapesta, în ultimul meci. 

Erwin Koeman: „E imposibil să bată Ungaria“

Erwin Koeman. FOTO

Erwin Koeman, în perioada în care era selecţionerul Ungariei (2008-2010). FOTO: Reuters

Scenariul e totuşi puţin credibil. Înaintea meciului direct, presa maghiară a vrut să afle părerea unui bun cunoscător atât al fotbalului din ţara vecină, cât şi al celui olandez, iar cel mai în măsură să vorbească este Erwin Koeman (52 de ani). 

Fost internaţional batav (1983-1994), cu 31 de selecţii în tricoul „Portocalei Mecanice“, Erwin Koeman a fost şi selecţioner al Ungariei (foto), chiar înaintea mandatului lui Egervari. Koeman însă, acum antrenor în Olanda, la RKC Waalwijk, nu le-a prea dat speranţe ungurilor. „Olanda are nevoie de victorie pentru că are nevoie de puncte în clasamentul FIFA, pentru a fi cap de serie la tragerea la sorţi. Puteţi visa la o victorie, dar, pentru orice echipă vizitatoare, un succes în Olanda e foarte dificil. Cel mult luaţi un punct. Puteţi visa la victorie, dar o victorie e aproape imposibil“, a transmis Erwin Koeman, în „Nemzeti Sport“. 

Olanda, 13 ani de invincibilitate „acasă“

Nu doar declaraţiile lui Erwin Koeman, diferenţa de valoare sau victoria clară a batavilor, de la Budapesta (4-1), din urmă cu un an, ne încurajează să ne aşteptăm ca Olanda să nu piardă la Amsterdam. În propriu fief, „Portocala Mecanică“ n-a mai pierdut de 13 ani, de la un 0-2 cu Portugalia! A ajuns între timp la 33 de partide, din care 30 au fost victorii şi celelalte egaluri (0-0 cu Macedonia şi România şi 1-1 cu Cehia). În plus, ultimele opt întâlniri directe între Olanda şi Ungaria, indiferent unde s-au disputat şi pentru ce competiţie au contat, s-au încheiat cu acelaşi deznodământ: victorie pentru batavi. Ultima victorie a maghiarilor a avut loc la Rotterdam, scor 2-1, dar e din alte vremuri. Era octombrie 1984, în preliminariile ultimului CM (1986) la care s-au calificat ungurii. 

Programul grupei noastre, clasament, televizări şi toate calculele calificării

„Distrugătorul“ De Jong, menajat pentru Turcia

Pentru selecţionerul Van Gaal, singura problemă de lot este accidentarea uşoară a lui Van Persie. Golgheterul batavilor a ratat ultimele două antrenamente cu naţionala, dar ar putea fi refăcut până vineri. Vârful lui Manchester United are şi o miză personală. Cu 38 de goluri în tricoul portocaliu, e la două reuşite în urma lui Kluivert, cel mai bun marcator din istoria Olandei. O veste bună pentru noi ar fi revenirea la echipă a lui De Jong, unul dintre cei mai buni închizători din Europa. Van Gaal a lăsat de înţeles că nu-l va folosi cu Ungaria, unde va trimite pe teren o echipă ofensivă, ci marţi, în Turcia, unde batavii n-au de gând să se deschidă atât de mult. De Jong ar putea face cuplu la Istanbul cu Strootman, iar Van der Vaart sau Sneijder ar sări din schemă. 

Echipele probabile: 

Olanda: Vorm - Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Blind, Van der Vaart, Strootman, Sneijder - Robben, Van Persie (Lens), Kuyt

Selecţioner: Louis van Gaal

Ungaria: Bogdan – Vanczak, Elek, Kadar, Guzmics – Hajnal, Varga – Koman, Bode, Dzsudzsak – Nemeth

Selecţioner: Sandor Egervari

Olanda vs Ungaria (1985-2013)

1985 Ungaria – Olanda 0-1 Prel. CM

1986 Ungaria – Olanda 0-1 Prel. CE

1987  Olanda – Ungaria 2-0 Prel. CE

1994 Olanda – Ungaria 7-1 Amical

2010 Olanda – Ungaria 6-1 Amical

2011 Ungaria – Olanda 0-4 Prel. CE

2011 Olanda – Ungaria 5-3 Prel. CE

2012 Ungaria – Olanda 1-4 Prel. CM

2013 Olanda – Ungaria ? Prel. CM

Cu România, ne-am dezamăgit fanii. În Olanda, trebuie să demonstrăm că putem lupta. Trebuie să murim pe teren

Balazs Dzsudzsak, mijlocaş Ungaria

Vom rămâne pe locul doi doar cu două victorii. Va fi dificil, dar soarta e doar în mâinile noastre

Sando Egervari, selecţioner Ungaria

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite