Oficialii UEFA şi FIFA, audiaţi în Parlamentul European cu privire la fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă a Parlamentului European privind spălarea banilor are în vedere "epidemia" evaziunii fiscale în fotbal. Deputaţii europeni au întrebat marţi oficiali din UEFA şi FIFA despre fotbaliştii Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi, primul acuzat de o fraudă de 4,1 milioane euro, iar Ronaldo că a evitat plata unei taxe de 14,7 milioane euro.

Reprezentanţii organelor de conducere din fotbalul european şi mondial au evitat să facă declaraţii concise prin care să condamne jucători de top acuzaţi sau condamnaţi pentru evaziune fiscală masivă.

„La întrebările incomode şi chiar ostile puse de către deputaţii europeni, oficiali ai UEFA şi FIFA, au evitat posibilitatea  de a critica deschis fotbalişti, Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi Inclusiv, în timpul audierii publice a Comisiei de anchetă privind spălarea banilor, evaziunea fiscală şi evaziunea fiscală (PANA)”, a informat Parlamentul European.

Fotbalistul spaniol Messi şi tatăl său au fost găsiţi vinovaţi de fraudarea Spaniei în valoare de 4,1 milioane de euro şi de ascunderea banilor în companii din Belize şi Uruguay. 

Ronaldo, amintit şi el în timpul şedinţei, în cearcă în prezent să scape de gbravele acuzaţii de evitare a plăţii unor taxe în valoare de 14,7 milioane de euro.

Fair play şi impozite echitabile

Unul dintre coraportorii comisiei PANA, Jeppe Kofod (DE, S & D), a criticat atitudinea laxă a FC Barcelona în faţa condamnării lui Messi. 

„Sunteţi pentru fair-play şi pentru impozite corecte?”, i-au în trebat deputaţii europeni pe Kimberly Morris, şeful de transferuri şi Conformitate Global la FIFA şi Julien Zylberstein, consilier juridic la UEFA. Dar ambii oficiali au spus că la această întrebare sunt mai îndreptăţite să răspundă autorităţile fiscale.

Zylberstein a declarat că, în opinia sa, "evaziunea fiscală reprezintă o ameninţare clară la adresa valorilor sociale ale fotbalului, a cadrului de reglementare şi integrităţii jocului mai larg”. „Acestea fiind spuse, este de competenţa autorităţilor de reglementare" să se pronunţe asupra corectitudinii cu care sunt plătite taxele, a spus Zylberstein.

Răspunsuri complet nesatisfăăcătoare

Preşedintele comitetului PANA, Werner Langer (DE, PPE), a descris răspunsurile ca fiind "complet nesatisfăcătoare".

Reprezentanţii UEFA şi ai FIFA au continuat să fie dur chestionaţi pe parcursul sesiunii, un membru al Parlamentului European întrebând dacă este posibil ca organele de reglementare să fi devenit corupte ca industrie. 

Oficialul UEFA a răspuns că, în 2015, organismul a adoptat o serie de reforme de modernizare, care includeau limite de timp pentru preşedintele UEFA.

Blatter şi Platini suspendaţi pentru corupţie în 2015

În 2015, Comisia de Etică a FIFA a decis suspendarea lui Sepp Blatter şi  a lui Michel Platini pentru 90 de zile. Cei doi au intrat în atenţia Comisiei după ce procurorii elveţieni au deschis o anchetă care vizează o tranzacţie financiară efectuată între preşedintele forului mondial şi preşedintele UEFA. 

Valoarea plăţii ajunge la 1,82 milioane de euro şi a fost făcută de Blatter către Platini, pentru activitatea depusă la FIFA în perioada ianuarie 1999 - iunie 2002.

O suspendare similară a fost aplicată şi secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, cel care fusese deja anunţat de Blatter că va fi dat afară.

Al patrulea sancţionat, fostul vicepreşedinte al FIFA, Chung Mong-joon, a fost exclus şase luni din fotbal şi amendat cu 100.000 de franci elveţieni. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite