"O singură dată am avut dubii!" Florin Andone a povestit de ce joacă pentru România deşi putea să aleagă Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Andone (23 de ani) a avut cel mai bun sezon dintre toţi jucătorii aflaţi în lotul României pentru Euro 2016. Golgheterul la zi al ligii secunde din Spania s-a alăturat lotului de luni şi se vede că, având cifre impresionante în această stagiune, n-a stat în tensiune în ceea ce priveşte includerea sa în lotul pentru turneul final.

E energic, jovial şi vorbeşte ca un spaniol get-beget, atunci când pronunţă numele formaţiilor din Primera şi Segunda Division. Şi nici nu e de mirare, în condiţiile în care, la 12 ani, a lăsat Botoşaniul natal şi s-a mutat cu mama sa în Spania. 

„Adevărul“: I-ai cam ţinut pe suporterii naţionalei în suspans cu venirea ta la lot pe ultima sută de metri.

Florin Andone: Eu mi-aş fi dorit ca Segunda Division să aibă un program mai compact ca să vin mai devreme aici, la echipa naţională. Problema e că la noi, în Spania, liga secundă se va termina la 5 iunie. Iar apoi urmează meciurile de play-off pentru promovare. Eu am avut de ales între meciurile de play-off şi prezenţa la Campionatul European şi e clar ce am ales. De fapt, aşa a fost înţelegerea cu Cordoba de la început. Ei au spus că îmi vor da drumul la 30 mai, iar eu am spus că îmi voi ajuta echipa până în ultima zi. În niciun moment, nu s-a pus problema să fiu păstrat la Cordoba după data de 30 mai. Ştiam că, fie că vor fi şanse promovare, fie că nu, după 30 mai voi fi la dispoziţia echipei naţionale.

Şi ai ajuns la lot din postura celui mai bun marcator din Segunda...

Pot să spun că am avut cel mai bun sezon din cariera mea. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu m-am accidentat. Am avut 36 de meciuri la Cordoba, încă patru la echipa naţională şi sunt foarte mulţumit că nu m-am accidentat. Am dat şi goluri, mi-am ajutat şi echipa, acum sper ca, pe ultima sută de metri din acest sezon, să fac şi un Campionat European bun.

Cordoba poate ajunge în play-off-ul de promovare. Mai eşti conectat la această luptă? 

Mai am contract doi ani cu Cordoba. Nu ştiu ce se va întâmpla cu viitorul meu, dar ştiu că, la anul, nu voi juca în Segunda Division. Dacă se va obţine promovarea şi voi avea o renegociere cu preşedintele lui Cordoba, ar fi o oportunitate bună pentru mine. Mai ales că, la Cordoba, lumea mă cunoaşte, mă iubeşte şi voi avea ocazia de a juca în Primera Division, chiar dacă la o echipă mai mică. Acolo pot să am meciuri în picioare, ceea ce e foarte important pentru un jucător de vârsta mea.

Cum a fost impactul cu liga secundă spaniolă, după retrogradarea cu Cordoba? 

Să ştiţi că şi în Segunda Division e un nivel foarte înalt. Excluzând Real, Barcelona, Atletico Madrid şi Sevilla, aproape că nu există nicio diferenţă între primele două ligi din Spania. Pe mine chiar m-a şocat acest lucru la început. De altfel, în primele şase, şapte meciuri din liga secundă, am dat un gol. Până am început să mă prind cum e treaba în Segunda Division, până m-am obişnuit, nu mi-a fost uşor. Apoi, lucrurile au început să meargă bine pentru echipa mea şi totul a fost OK.

Ce impresie a lăsat România în Spania, după amicalul de la Cluj, încheiat 0-0?

Una excelentă. Eu am avut o ocazie mare în acel meci şi mi-a părut foarte rău că n-am înscris. Dar, într-un sezon, sunt atât de multe meciuri, atât de de multe ratări, atât de multe ocazii, încât e greu să le fructifici pe toate. La începuturile carierei mele, astfel de ratări mă frustrau foarte tare. Stăteam şi mă gândeam cum n-am dat gol dintr-o ocazie mare. Acum însă, nu mai sufăr după o ratare sau alta. Mai ales că ştiu că, după o şansă irosită, o să mai ai una şi încă una şi aşa mai departe până vei da gol. Dacă eşti un jucător care munceşte, care încearcă poarta, o să dai mereu goluri. Până şi fotbaliştii uriaşi, cum sunt Cristiano Ronaldo şi Messi, ajung, uneori, să nu dea gol trei, patru meciuri la rând şi ratează ocazii monumentale. Ăsta e fotbalul. Nu suntem roboţi şi nici nu suntem toţi perfecţi, precum Cristiano Ronaldo.

Acum zece ani, să zicem, credeai că o să joci la un Campionat European? 

Niciodată nu m-am gândit la aşa ceva, nici acum zece ani, dar nici măcar acum doi ani. Când am început la a doua echipă a celor de la Cordoba, nu mi-am imaginat că o să am o evoluţie atât de bună în carieră, că o ajung la prima echipă, că o să joc în Primera Division, în naţionala României. Niciodată nu mi-am imaginat aceste lucruri. Am reuşit exclusiv pe munca mea şi pe seriozitatea mea. Nimeni nu mi-a făcut cadou absolut nimic. De fapt, în fotbal, nimeni nu-ţi face niciodată niciun cadou.

Crezi că a fost mai bine pentru cariera ta că ai plecat din România? 

Sută la sută. Asta cred eu. Pe de altă parte, nu ştii niciodată ce ţi se poate întâmpla în viaţă. Dacă rămâneam în România, poate acum eram la Real Madrid. Sau poate că eram în a patra ligă din România. Important e că, atunci când creşti, să fii serios şi să ai un punct de reper în viitor, să te gândeşti la un obiectiv pe termen lung şi să munceşti pentru acel lucru. 

Ai luat vreodată în calcul varianta de a juca pentru Spania?

Am avut nişte gânduri pe când aveam 17-18 ani şi am fost convocat la România U-18. Atunci, selecţionerul de la Spania U-19, Luis Milla, dacă nu mă înşel, a venit să mă vadă jucând la Castellon. A fost singurul moment în care am avut dubii, dacă să aleg Spania. Mereu însă m-am simţit român şi atras de ţara mea. Nu mă consider spaniol, chiar dacă am crescut acolo, respect principiile de acolo, mă identific cu multe dintre ele şi mă simt ca acasă acolo. 

Ce echipă va câştiga Euro 2016?

Mi-ar plăcea din toată inima ca România să câştige Euro, dar e foarte, foarte greu. Altfel, dacă nu vom câştiga noi, cred că Franţa are o echipă foarte bună. Mai sunt Spania, Germania, Belgia, echipe foarte, foarte bune. Dar poate îl câştigă Albania, nu se ştie niciodată (zâmbeşte).

21 de goluri a înscris Florin Andone în cele 36 de meciuri pe care le-a bifat în acest sezon de Segunda Division.   2,5 milioane de euro e cota lui Florin Andone, potrivit site-ului transfermarkt.de.   5 selecţii şi un gol are Florin Andone la prima reprezentativă, începând din 2015. El a jucat de trei ori şi pentru România U-19, fără a înscrie.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite