Naţionala feminină de handbal poate rescrie istoria la Rio! Cu cine ne luptăm şi când ne aflăm grupa de la JO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala feminină de handbal a României e creditată cu şanse reale la câştigarea aurului olimpic, ceea ce ar fi o premieră pentru sporturile de echipă din ţara noastră.

România are un istoric modest la Jocurile Olimpice în sporturile pe echipă, în dreptul nostru figurând doar şase medalii, niciuna de aur. Fetele nu au contribuit cu nimic la acest palmares.
Calificarea naţionalei de handbal feminin la Jocurile Olimpice, la puţin timp după bronzul mondial şi succesul în faţa superechipei a Norvegiei, a deschis cutia speranţelor pentru suporteri şi nu doar. Citând din şeful olimpismului românesc, Alin Petrache, “echipa lui Tomas Ryde poate împuşca aurul la Rio de Janeiro„, iar semnele sunt într-adevăr încurajatoare. Cu un spirit de echipă nemaiîntâlnit în ultimii ani, cu cea mai bună handbalistă a lumii în lot, Cristina Neagu, şi cu un antrenor-pedagog de clasă, Tomas Ryde, nimeni nu ne contestă dreptul la speranţă.

În 2008 ne-a eliminat Ungaria
O medalie, indiferent de valoarea ei, ar fi deja o premieră pentru naţionala feminină de handbal, care în 1976 a ratat de puţin podiumul (locul 4). A urmat apoi o lungă perioadă de eşecuri olimpice, până la generaţia condusă de Luminiţa Huţupan, Steluţa Luca şi Cristina Vărzaru, care a dus România la Olimpiada de la Sydney (2000). Tricolorele au ieşit din grupă, dar au pierdut categoric în sferturi cu Norvegia (16-28). Peste opt ani, la ediţia 2008 a Jocurilor (Beijing), România a evoluat excelent în grupe, dar a clacat tot în sferturi, cu Ungaria (30-34). Neagu, Brădeanu, Elisei şi Chintoan s-au aflat atunci în lot şi, după alţi opt ani, au din nou şansa de a simţi atmosfera olimpică.

Dacă naţional de handbal feminin ar pune mâna pe aurul olimpic ar fi o premieră absolută pentru sporturile de echipă din ţara noastră, care nu au găsit locul întâi la Jocurile Olimpice. Avem şase medalii la disciplinele pe echipă, obţinute în trei sporturi, rugby, handbal şi volei, dar niciuna nu e de aur.

Prima medalie – locul 3 din 3 echipe. Naţionala de rugby României a fost invitată să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, alături de Franţa şi SUA. Tricolorii au pierdut la scor ambele meciuri, 3-61, 0-37, dar au cucerit locul trei din trei echipe participante şi au venit acasă cu bronzul olimpic.
Generaţia de Aur care n-a luat aurul olimpic. Naţionala de handbal masculin a României şi-a trăit anii de glorie în urmă cu patru decenii, câştigând de trei ori aurul mondial cu o echipă din care făceau parte Gheorghe Gruia, Cristian Gaţu, Ştefan Birtalan, Radu Voina, Vasile Stângă sau Nicolae Munteanu. La Jocurile Olimpice însă, naţionala de handbal masculin a reuşit doar o medalie de argint (Montreal 1976) şi alte trei de bronz (Munchen 1972,  Moscova 1980 şi Los Angeles 1984). Bronzul din ‘84 a fost dealtfel şi ultima medalie obţinută de România în sporturile pe echipe, la o ediţie boicotată de toate statele comuniste, mai puţin de noi.
Şi încă un bronz la volei. România mai are în palmares o medalie de bronz câştigată la volei masculin la ediţia din 1980 a Jocurilor, cea de la Moscova. Echipa noastră s-a calificat în semifinale, unde a fost bătută de URSS, dar s-a impus în finala mică în meciul cu Polonia.

Aşadar, România are şase medalii în sporturile pe echipă, toate au fost obţinute de băieţi, niciuna nu e de aur. La Rio, naţionala feminină de handbal are şansa să completeze spaţiile goale din dreptul palmaresului.

Naţionala feminină la Jocurile Olimpice
Ediţie Loc
1976 4
2000 7
2008 7
2016 ?

Ne aflăm grupa la 1 mai

Cele 12 naţionale de handbal calificate la Jocurile Olimpice vor fi împărţite în două grupe a câte şase echipe, primele patru urmând să meargă în sferturi. Tragerea la soţi a grupelor va avea loc la 1 mai, iar federaţia internaţională va alcătui şase urne a câte două formaţii, principalul criteriu de aranjare fiind cel geografic.

Adversarele handbalistelor la Rio
Echipă (cum s-a calificat) Cel mai bun loc la JO
Brazilia ţară-gazdă                     6 (2012)
Norvegia campioana mondială  1 (2008, 2012)
Spania vicecampioana Europei 3 (2012)
Angola calificări Africa               7 (1996)
Coreea de Sud calificări Asia    1 (1988, 1992)
Argentina vicecampioana Americii -
Muntenegru turneu preolimpic    2 (2012)
Rusia turneu preolimpic              2 (2008)
Suedia turneu preolimpic            8 (2008)
Olanda turneu preolimpic -
Franţa  turneu preolimpic             4 (2004)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite