Marii absenţi ai României de la turneele finale: cine au fost jucătorii nedreptăţiţi de Lucescu, Ienei, Iordănescu şi Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lacatus foto mediafax

Premiu de consolare pentru Maxim şi ceilalţi fotbalişti lăsaţi acasă: Balaci sau Lăcătuş au fost în aceeaşi situaţie.

Lotul final anunţat de Iordănescu pentru EURO 2016  a stârnit nemulţumiri şi nici n-avea cum să fie altfel, indiferent de numele alese.
Toşca, Ropotan, Ivan, Maxim şi Hora sunt cei cinci fotbalişti lăsaţi acasă de Anghel Iordănescu de pe lista lărgită de 28 de jucători. Cel mai mâhnit dintre ei a fost mjlocaşul lui Stuttgart, fotbalist care totuşi jucase în nouă din cele 10 meciuri din preliminarii, fie ca titular, fie ca o soluţie de rezervă pentru repriza a doua. Maxim şi ceilaţi fotbalişti lăsaţi acasă se pot consola cu ideea că, de-a lungul timpului, mari jucători români au păţit-o întocmai.
La EURO 1984, Lucescu nu a avut ochi pentru jucători care ajutaseră naţionala în preliminarii, ca Geolgău, Zoli Crişan, Mulţescu sau Cîrţu, fiind preferaţi bihoreanul Zare sau dinamovistul Dragnea. Un caz aparte este cel al lui Ilie Balaci, aflat în recuperare după cea mai urâtă accidentare a carierei şi care a sperat până în ultima clipă că va fi chemat. Se spune că Rică Răducanu, antrenor cu portarii, urma să bată dimineaţa la uşile celor 20 de jucători din lotul final care mergeau şi în cantonamentul din Italia, premergător Europeanului. Balaci a aştepat toată noaptea, de teamă să nu adoarmă şi să nu audă ciocănitul în uşă, dar a aşteptat în zadar, Rică a sărit peste uşa lui. Împreună cu soţia, Balaci a condus ca un nebun spre Craiova şi a făcut şi un accident rutier.
La Mondialul din 1990, Emeric Ienei îi avea în vizor pe Bumbescu, Boloni şi Marcel RĂducanu, dar niciunul n-a prins lotul. Loţi avea 37 de ani şi juca în liga a doua franceză, la Orleans. “Regret şi acum că nu l-am luat la Mondial”, spune Ienei, care l-a preferat atunci pe tânărul Lupescu. Marcel Răducanu a fost şi el testat.” Aveam 35 de ani şi evoluam în Liga secundă din Elveţia, la FC Zurich. Nea Imi m-a chemat în cantonamentul de la Munchen, unde am făcut două-trei antrenamente. Am crezut că e ceva serios, dar probabil cei din jurul său n-au vrut să fac parte din lotul pentru Italia", a precizat fostul mijlocaş al Stelei. Bumbescu îi reproşează şi-acum lui Ienei: “M-a terminat pur şi simplu ca om atunci. Au venit Săndoi, Popescu. Ştiu că am scos de pe linia porţii în minutul 88, să vă uitaţi la reluări, la meciul cu grecii (n.r. – meciul Grecia – România, scor 0-0, din 1989, din preliminariile CM 1990). Nu ne mai calificam nici dacă băteam cu 25-0 pe Danemarca. Asta mi-e recompensa?”. 
Urmâtoarele turnee finale la care a participat România, cele din ‘94, ‘96 şi ‘98, stau sub pecetea lui Anghel Iordănescu şi de fiecare dată, selecţia lui a stârnit nemulţumiri. În 1994, de exemplu, nu l-a luat pe Marius Lăcătuş, unul dintre oamenii de bază ai naţionalei în acea periodă. „I-am făcut o mare nedreptate lui Marius, pe care o voi regreta toată viaţa”, a recunoscut antrenorul. Ignorat a fost şi Gheorghe Craioveanu, golgheterul competiţiei interne, dar şi Ion Timofte, care făcea furori la FC Porto şi mai apoi la Boavista. Timofte nu a fost chemat nici la următoarele turnee finale, iar Craioveanu, care marca pe bandă rulantă în Spania, a prins abia Mondialul din 98 şi a jucat doar 30 de minute contra Croaţiei.  Pentru CM ‘98, nedreptăţit se poate considera şi Jean Barbu, care era al doilea golgeter al competiţiei interne în acea perioadă.
În fine, pentru Europeanul din 2008, discuţii la vremea respectivă au stârnit neconvocările lui Ionel Dănciulescu şi Florin Bratu. “Danciu” era golgeter în prima divizie, iar Bratu a fost ultimul jucător la care Victor Piţurcă a renunţat. “Atunci m-am simţit nedreptăţit, am suferit foarte mult, atunci chiar meritam, eram cel mai în formă atacant din campionat şi după neconvocare mi-au mers toate pe invers. Cred că Piţurcă nu m-a luat pentru că am dat gol Stelei şi i-am luat campionatul”, crede Florin Bratu.

Cel mai mare regret e că n-am jucat la Mondialul din 1990! Vroiam neapărat! Au fost alte interese atunci la mijloc Ladislau Boloni, fost mijlocaş România
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite